De meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houden

De meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houden Orchideeën zijn fantastische planten. Wie hun afkomst kent en de leefomstandigheden die daar heersen in het achterhoofd houdt, zal geen probleem hebben met de verzorging van deze speciale planten met hun meestal prachtige, exotische bloemen. Bij een juiste verzorging zal elke orchidee u danken met een uitbundige, vaak maandenlange bloei en steeds weer nieuwe bloemstengels. Gooi daarom uitgebloeide planten ook nooit weg, want ze zijn heel eenvoudig opnieuw in bloei te krijgen door een karige verzorging met water. Hun verzorging lijkt wat op de verzorging van lidcactussen: pas door karig water te geven worden er veel bloemen ontwikkeld. Het geven van te veel water zorgt er echter voor dat de plant meer blad aanmaakt, of zelfs haar blad laat verwelken.

De orchidee is een stijlvolle plant met prachtige bloemen

De orchidee kan in elk interieur haar plaatsje vinden. In een strak interieur zullen witte orchideeën een stijlvolle blikvanger zijn. Ook op kantoren getuigen ze eveneens van de goede smaak van de eigenaar. Ze doen het bovendien heel goed als cadeau voor een verjaardag of voor een bruiloft. Hun grote prachtige bloemen vertederen iedereen.

Niet alleen de witte, maar ook de orchideeën met paarse bloemen zijn geliefd

Naast de orchidee met de witte bloemen zijn ook de planten met de paarse bloemen heel geliefd en dat niet zonder reden. In een wat saai interieur met witte en zwarte kleuren kan een mooie, paarse orchidee de aandacht naar zich toetrekken en de saaiheid van het interieur ophalen. De orchidee is immers een heel speciale plant die in enorm veel vormen en kleuren voor komt. Er is voor elk wat wils.

Een kleurrijke vensterbank

In een kleurrijk interieur voegt de orchidee eveneens wat toe. Een vensterbank met uitbundig bloeiende witte, paarse, gele en crème kleurige orchideeën kan uw interieur enorm opvrolijken en is een blikvanger voor iedereen die uw huis ziet. Schik de diverse kleuren goed naast elkaar, zodat het een smaakvol geheel is.

Nederlandse orchideeën

Orchideeën bloeien op veel plaatsen in de wereld. In Nederland groeien zelfs bepaalde orchideeënsoorten nog steeds in het wild, zoals in bepaalde gebieden van de duinen. In het autovrije Gerendal, dicht bij het plaatsje Schin op Geul in Zuid-Limburg, ligt zelfs een orchideeëntuin. Een tuin met inheemse orchideeën die in het voorjaar te bezichtigen is. De meeste orchideeën staan daar dan in bloei. Er zijn in die tijd ongeveer 20 soorten orchideeën van Nederlandse oorsprong te bewonderen, waaronder het “soldaatje”.

De meeste gekweekte orchideeën zijn gemakkelijk maandenlang in bloei te houden

De orchideeën die u in de winkel kunt kopen zijn meestal gekweekte orchideeën. Ze hebben vaak prachtige, grote bloemen in verschillende kleuren, maar er zijn er ook die hele trossen kleine bloemen hebben. Deze orchideeën stammen echter meestal af van voorouders uit de regenwouden.

Gewend aan vochtige plaatsen

Deze voorouders groeiden op vochtige plekken en hadden vaak een plaatsje op bosbodems en op takken en flanken van bomen. Veel mineralen en vitaminen waren ze daar niet gewend en ze haalde het vocht via hun wortels uit de lucht en het mos. Die leefomstandigheden is de gekweekte orchidee nog niet vergeten.

De meeste orchideeën hebben graag veel licht, maar liefst geen directe zon

Nu weet u meteen wat een orchidee nodig heeft. Het regenwoud is vrij dicht en er dringt weinig zon door tot op de bodem. De orchidee krijgt in het regenwoud dus ook geen, of bijna geen, direct zonlicht. Ze houdt van licht, maar als ze de hele dag in de zon staat, zal ze verdrogen, haar bloemen laten vallen en niet meer opnieuw bloeien.

Een beschutte plaats is belangrijk

Haar bloei hangt dus niet alleen samen met de kleine hoeveelheid water die u haar geeft, maar ook van de beschutte plek, waar de zon haar nauwelijks kan bereiken. Een plekje op een vensterbank waar ze hooguit in de vroege ochtend of in de late avond wat zon krijgt, zal uw orchidee vast goed doen en ze zal dan ook lang blijven bloeien. Een vensterbank waar de zon de hele dag toegang heeft, is echter geen goede plek. De orchidee verliest dan vaak al snel haar bloemen.

Orchideeën hebben weinig water en verzorging nodig

Een orchidee heeft genoeg aan een keer per week een scheut water. Niet meer. Twee keer is echt teveel. Dan kunnen de wortels verrotten. Neem daar een vaste dag en een vast tijdstip voor, zodat u het ook niet kunt vergeten. Hebt u nog nooit een orchidee verzorgd, maar wilt u eraan beginnen, neem dan een orchidee in een doorzichtige plastic pot en zet die op een bordje, zodat u kunt zien of er water op blijft staan. Na een week moet het water verbruikt zijn en mag de grond (het substraat van houtsnippers) niet meer nat zijn.

Orchideeën hoeven geen mest

In tegendeel met wat verschillende bloemisten ons willen laten geloven, hoeft een orchidee geen mest. Ook geen speciale orchideeënmest. De plant is gewend om op arme mosplekjes of op vochtige, houten ondergrond te leven en bloeit van armoede. Krijgt ze teveel mineralen en vitaminen dan maakt ze blad aan, geen bloemen. Een te goede verzorging is er dan ook vaak de oorzaak van dat de plant geen nieuwe bloemstengels meer aanmaakt als ze eenmaal uitgebloeid is.

Uitgebloeide bloemstengels

Knip de uitgebloeide bloemstengels alleen af als ze bruin geworden zijn en knip daarbij alleen het bruine gedeelte af. Een nog groene stengel kan uit een oog vaak weer een nieuwe bloemstengel produceren en zo maandenlang blijven bloeien. Bruine bloemstengels zijn echt dood en mogen tot aan het groen verwijderd worden. Vaak heeft de plant dan alweer een nieuwe bloemstengel aangemaakt.

Een nieuwe stengel opleiden

Leidt een nieuwe stengel wel meteen met een klemmetje langs de stok omhoog, anders groeit ze scheef. Een lange, scheefgegroeide bloemstengel is moeilijk nog in het gareel te krijgen en laat bij een sterke verbuiging vaak na een of twee weken alle bloemen vallen. Probeer ze daarom zo snel mogelijk in het gareel te krijgen, voordat de stengel te lang en onbuigzaam wordt.

Het verplanten van orchideeën

Een orchidee verplanten bergt altijd een risico in zich. De orchidee houdt beslist niet van potgrond, maar moet gepoot worden in een combinatie van houtsnippers en mos (substraat). Denk nog maar eens aan het regenwoud en de leefomgeving van de orchidee daar. Het substraat moet dus vooral luchtdoorlatend zijn. Pas bij het verplanten tevens op dat de luchtwortels niet in het substraat terecht komen.

Laat de orchidee met rust

Hebt u voor de orchidee een mooi plaatsje gevonden, waar zij zich prettig voelt, laat haar dan met rust. Moeten er ramen gewassen worden, registreer dan even hoe zij precies voor het raam stond en zet haar in dezelfde stand terug. Ook hierin lijkt ze op de lidcactus. Wordt ze gedraaid, dan kan ze vaak binnen twee weken haar bloemen laten vallen en duurt het een hele tijd, voordat ze weer bloeit.

Uitgebloeide orchideeën

Is een plant echt uitgebloeid, zet deze dan op een rustige, schaduwrijke plaats en verminder het geven van water. Houd haar in leven, maar ook niet meer dan dat en ze zal op een bepaald moment tot uw verrassing weer bloemstengels krijgen.

Uitgebloeide orchideeën in de tuincentra

Tuincentra bieden uitgebloeide orchideeënplanten vaak tegen een zeer gereduceerde prijs aan. Als u die koopt en op een schaduwrijke vensterbank zet, af en toe water geeft en in de gaten houdt, zal de plant opnieuw gaan bloeien en hebt u voor weinig geld een orchidee in huis, of om als cadeau te geven aan een jarige.

Orchideeën zijn meestal gemakkelijk te verzorgen

Orchideeën zijn heel gemakkelijke planten, vooral omdat ze zo weinig verzorging nodig hebben. Als u ze verzorgt, zoals ze in het regenwoud gewend zijn, zullen ze u belonen met een maandenlange, uitbundige bloei.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën, hoe verzorg je ze?Orchideeën zijn prachtige bloemen die erg populair zijn om in huis te plaatsen. Met de juiste verzorging en de juiste st…
Orchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën: onderhoud en verzorgingOrchideeën zijn al lang het symbool van de liefde. Over het algemeen hebben ze geen geur, maar hun kleur en schoonheid z…
Orchideeën houden kan iedereenOrchideeën houden kan iedereenHet is te zien aan heel wat vensterbanken: orchideeën zijn ongekend populair. Des te vreemder dat de orchidee nog steeds…
Dendrobium Nobilis, prachtige witte orchideeJanuari. De kerstboom is weg en het is leeg in huis. Dan volgen er nog een aantal lange maanden voor het weer lekker war…

Dahlia’s vullen uw tuin met bloemen in prachtige kleurenDahlia’s vullen uw tuin met bloemen in prachtige kleurenDahlia’s zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Het zijn bloemen die we nog steeds in vooral de oude tuinen tege…
Symbolische betekenis van bloemenSymbolische betekenis van bloemenVan een enorme bos gele bloemen word je vrolijk en voor de allerliefste neem je rode rozen mee. We wéten welke bloemen w…
Reactie

Frits, 30-06-2016
Goedendag dame/heer,
Sinds een aantal maanden ontvang ik vanuit mijn omgeving de uitgebloeide orchideeën.
Een nieuwe hobby is geboren en… een uitdaging om ze weer mooi in bloei te krijgen.
5 van de 6 heb ik inmiddels in nieuwe voedingsgrond gezet. Aan hun mooie groene bladeren is te zien dat zij het naar de zin hebben, en ja hoor… een nieuwe stengel met inmiddels kleine knopjes komt eraan. Maar… het is slechts 1 stengel… bij álle 5.

Waarom geen 2, weet u dát? In gesluierd licht, west- én oostkant, weinig/geen zon (in Nederland) 21 graden, beperkt water, mooi groen blad (niet te donker, oude stelen komen niet meer uit dus knip ik af). Waarom dus geen 2 stelen, verder lijkt alles goed te gaan.

Bij de eerste die ik kreeg kwam na de bloeitijd een derde stengel 2× in bloei. De twee andere stengels deden niets meer terwijl ik ze boven het derde oog had afgeknipt. Wél kwam er een nieuw blad aan.

Vriendelijke groet, Frits. Reactie infoteur, 02-07-2016
Beste meneer Frits,
Bij een goede verzorging krijgt men de meeste orchideeën terug in bloei, maar om twee bloemstengels tegelijk te kweken moeten de omstandigheden even goed als in een kweekkas zijn en dat lukt maar zelden. De temperatuur kan men in een kamer immers niet altijd op hetzelfde peil houden, en ook de andere voorwaarden, zoals het precies evenveel vocht leveren, de luchtvochtigheid, enzovoort zijn nu eenmaal in een huis niet altijd even optimaal. Het is al prima dat u ze weer terug in bloei krijgt. Soms lukt het ook om meer bloemstengels te krijgen, maar dat hangt af van hoe sterk de plant is en hoeveel onregelmatigheid zij verdraagt. Blijven proberen dus. U doet het goed.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.