Symbolische betekenis van bloemen

Symbolische betekenis van bloemen Van een enorme bos gele bloemen word je vrolijk en voor de allerliefste neem je rode rozen mee. We wéten welke bloemen we mee moeten nemen voor welke gelegenheid. Intuïtief kiezen we de goede kleur, het goede aantal en de goede bloem. De kennis over de betekenis van bloemen is al eeuwenoud. In Europa werd deze ‘taal’ aan het begin van de vorige eeuw populair. Hoewel de betekenis van bloem en kleur soms verandert, willen we met het geven van bloemen nog steeds iets duidelijk maken. Of de hieronder genoemde symbolische betekenis voor iedereen opgaat, is maar de vraag, maar leuk is het wel. Soms gaat het alleen om de kleur, dan weer om de vorm of de bloem zelf en zo af en toe zegt de naam al genoeg. Hieronder de symboliek en de ‘taal’ van een bos bloemen.

Inhoud


De symbolische betekenis van de chrysant

Bron: Kincse J, PixabayBron: Kincse J, Pixabay
De ‘gouden bloem’, al zou je dat tegenwoordig niet meer zeggen. De naam is samengesteld uit de Griekse woorden ‘chrys’ (goud) en ‘anthemon’ (bloem). De oorspronkelijke kleur van de bloem was geel. De geschiedenis van de bloem gaat terug tot de 15e eeuw voor de jaartelling en toen was hij in China al populair. In Japan bleef de bloem dat, er is zelfs een nationale feestdag aan gewijd, het ‘Festival van geluk’. Men gelooft dat een bloemblad onderin een wijnglas een gezond en gelukkig leven brengt.

De chrysant hoort bij de maand november, voor de jarigen in deze maand zijn chrysanten dan ook een leuk symbolisch cadeau. Daarnaast horen de bloemen bij de 13e verjaardag van een huwelijk! Mocht je ieder jaar je trouwdag willen vieren dan horen chrysanten bij het ‘ongeluksgetal’ 13. (Maar 13 bloemen geven is misschien niet zo’n goed idee) De chrysant staat voor trouw, eerlijkheid en vriendschap.

De symbolische betekenis van de zonnebloem

Bron: Bluesnap, PixabayBron: Bluesnap, Pixabay
De wetenschappelijke naam voor de bloem is Helianthus, de griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De bloem komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid-Amerika. De Spaanse veroveraars brachten de plant naar Europa aan het eind van de middeleeuwen. De Inca’s zagen de schoonheid van de bloem wel maar de plant was vooral nuttig. De olie werd gebruikt om eten mee te bereiden en de zaden waren eetbaar. Maar de bloem werd ook in de oude religie vereerd en er zijn veel afbeeldingen gevonden in oude tempels.

In Europa was de bloem vrijwel onmiddellijk een succes. De gele bloem draait mee met het zonlicht waardoor de plant zelfs een christelijke betekenis kreeg, de mens die zijn hoofd naar het licht (Christus) draait. Maar de betekenis van de bloem gaat veel verder dan de christelijke uitleg. De zonnebloem staat voor geluk, adoratie, levenslust en bewondering.

De symbolische betekenis van de tulp

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Er is een Turkse legende over de tulp. De Turkse prins Farhad was verliefd op een beeldschoon meisje, Shirin. Op een slechte dag hoort de arme prins dat Shirin is vermoord. Farhad is ontroostbaar en hij stort zich met zijn paard van een rots af. Op de plek waar zijn bloed de aarde raakte begon een bloem te groeien, een prachtige rode tulp. Deze rode tulp werd het symbool voor de perfecte liefde.

De eerste tulpen groeiden in Turkije en Perzië, aan het eind van de 16e eeuw werd de bloem in Nederland geïntroduceerd. De tulp werd al snel populair maar de populariteit had ook een keerzijde. Rond 1635 begint de tulpenmanie, tulpenwoede of bollengekte. De markt voor tulpen schoot omhoog maar stortte enkele jaren later net zo hard weer in elkaar. Verschillende handelaren verloren enorme bedragen aan deze windhandel.

De rode tulp is het symbool voor de perfecte liefde. Maar een paarse tulp staat voor ‘koninklijk’, een gele voor vrolijkheid en witte voor vergeving. Een boeket tulpen in allerlei verschillende kleuren staat voor elegantie. De tulp hoort bij het vieren van een 11jarig huwelijk. Geef dan vooral rode tulpen, wanneer je in een rode (kleur van de liefde) tulp kijkt zie je het zwarte hart. Dit zwarte hart is verbrand door het vuur van de passie.

De symbolische betekenis van de orchidee

Bron: LoggaWiggler, PixabayBron: LoggaWiggler, Pixabay
De bloem staat voor luxe, liefde, schoonheid en kracht. In de oude Griekse samenleving stond de plant ook voor vruchtbaarheid. At een man een grote knol van een orchidee dan zou hij een jongen verwekken. Wanneer een vrouw een kleine knol at dan kreeg ze een dochter. Er zijn overigens verschillende varianten van dit bakerpraatje. De naam is afgeleid van het Griekse ‘orchis’, dit betekent, weinig romantisch, teelbal.

Wat betekent een orchidee als cadeau? Een orchidee staat voor: liefde, charme, aanhankelijkheid, schoonheid, luxe, wijsheid en begrip. De bloem hoort bij een 14jarig huwelijksfeest. Daarnaast horen orchideeën bij het sterrenbeeld Waterman.

De symbolische betekenis van de anjer

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
Bij anjers gaat het vooral om de kleur en omdat anjers in veel verschillende kleuren bloeien zijn er legio symbolische betekenissen aan de bloem gegeven.

In alle kleuren past de redelijk stevige bloem in een knoopsgat en de kleur doet er dan niet echt veel toe.
Maar de witte exemplaren staan voor de pure liefde en geluk, licht rood voor bewondering en de donkerrode kleur betekent liefde en genegenheid. Roze zijn speciaal en absoluut het perfecte boeket voor Moederdag of de verjaardag van een moeder. De roze anjers zouden zijn ontstaan toen de tranen van Maria ( de moeder van Jezus) de aarde raakten. Anjers horen bij de maand januari en bij een eenjarig huwelijksfeest.

De symbolische betekenis van de hyacint

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
De legende rond deze bloem is triest. De zonnegod Apollo was verliefd op de mooie prins Hyakinthos. Maar hij had een rivaal, Zephyrus de god van de wind had ook zijn oog laten vallen op de jongen.

Op een dag leert Apollo aan Hyakinthos hoe hij de discus moet werpen. Tijdens de oefening wordt de prins dodelijk getroffen door een discus van Apollo. Het blijft onduidelijk of de god van de wind hier de hand (of de wind) in had maar dat doet weinig af aan het einde. Apollo is ontroostbaar maar maakt van het bloed van Hyakinthos een prachtige bloem, de hyacint.
De bloem staat symbool voor vrede en schoonheid maar daarnaast ook voor sportiviteit en trots. Wanneer de bloem wordt gebruikt in boeketten voor de kerk dan betekent dit vooral ‘zachte’ liefde. De ontstaansgeschiedenis maakt de bloem in ieder geval wel speciaal.

De symbolische betekenis van de freesia

Bron: Katjasv, PixabayBron: Katjasv, Pixabay
Een andere naam voor de bloem is 'Kaaps lelietje der dalen' en dit maakt gelijk duidelijk waar de bloem vandaan komt. De freesia is vernoemd naar een Duitse arts Fr. Freese. Dit was niet de ontdekker van de plant maar een goede vriend.
De bloem is nog steeds een belangrijk ingrediënt voor boeketten. De freesia staat vooral voor onschuld en het maakt niet uit in welke kleur. De bloem hoort ook bij het 7de huwelijksjaar. Dit laatste is wel een mooie symboliek. Na zo ongeveer 7 jaar huwelijk zou de onrust toe kunnen nemen, de freesia herinnert aan de onschuld en vooral eerbaarheid van de liefde.

De symbolische betekenis van de roos

Bron: MichaelGaida, PixabayBron: MichaelGaida, Pixabay
De bloem van de twee grote godinnen Aphrodite en Venus, natuurlijk gaat het dan om de liefde! Net zoals bij de anjers gaat het vooral om de kleur en ook om het aantal.
 • Rode rozen staan voor liefde en passie, vooral de rode rozen horen daarom in een valentijnsboeket.
 • Witte rozen blijven populair in een bruidsboeket en staan symbool voor eenvoud, puurheid, eerlijkheid, onschuld en ‘ik ben je waardig’.
 • De gele rozen stonden vroeger voor jaloezie en werden hierdoor amper gegeven. Tegenwoordig staan ze vooral voor vriendschap en vreugde. Gele rozen horen hierdoor niet in een echt liefdesboeket maar wel in een boeket voor je allerbeste vriend(in).
 • De roze rozen betekenen naast geluk en vriendschap ook vooral dankbaarheid. De donkerroze rozen doen het daarom goed in een bedankboeket.
 • Rozen in de kleur van lavendel zijn eigenlijk de mooiste liefdesrozen. De lavendelkleurige rozen staan voor ‘liefde op het eerste gezicht’ en betovering.
 • De oranje roos tenslotte is het symbool voor passie, enthousiasme en fascinatie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…
Zeg het met bloemen, betekenis van een bloemZeg het met bloemen, betekenis van een bloemZeg het met bloemen! Bloemen kunnen een geheime boodschap bevatten, een liefdesverklaring of juist zeggen dat de liefde…
Een Roos als tatoeageEen Roos als tatoeageEen tatoeage van en roos kan veel betekenissen hebben. Ze beelden het leven, de geboorte, voortplanting, de dood en wede…
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…

De meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houdenDe meeste orchideeën zijn gemakkelijk in bloei te houdenOrchideeën zijn fantastische planten. Wie hun afkomst kent en de leefomstandigheden die daar heersen in het achterhoofd…
Lijsterbes is helemaal niet giftigLijsterbes is helemaal niet giftigDe lijsterbes behoort tot de rozenfamilie met de latijnse naam sorbus. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten lijste…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
 • http://www.new-age.co.uk/flower-language.htm
 • http://www.livingartsoriginals.com/infoflowersymbolism.htm
 • http://www.flowerforyou.org
 • Afbeelding bron 1: Kincse J, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bluesnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: LoggaWiggler, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Katjasv, Pixabay
 • Afbeelding bron 8: MichaelGaida, Pixabay
Reactie

Lida Ros, 22-11-2016
Zou u mij kunnen vertellen of er bloemen bestaan, die een symboliek van reizen weergeven?
Met vriendelijke groet, Lida Reactie infoteur, 23-11-2016
Wel een plant, de stephanotis wordt wel genoemd als een plant voor de reiziger. Bedenk wel dat dit een symbolische betekenis is, de plant wordt in eerste instantie een bruidsplant genoemd maar ook reizen/reiziger wordt in enkele beschrijvingen genoemd.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 31-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.