Algen: een vervelend en hardnekkig iets

Algen in het aquarium vormen een natuurlijke schakel in het evenwicht. Nemen ze de overhand dan maken ze van uw aquarium een "rotbak". Preventie is de beste remedie. Hoe??? Door er voor te zorgen dat hun leefomstandigheden slecht zijn. Voorstel: We hongeren ze uit!!!! Ze leven hoofdzakelijk van grote hoeveelheden voedingsstoffen in het water. Deze zijn reeds bij de start van het aquarium aanwezig en in de levensloop van het aquarium komt die situatie meerder malen terug. Als we het niet zo nauw nemen met hoeveelheid voedsel, het aantal vissen of met de aquariumhygiéne (tijdperk), steken ze de kop op. Wat zie je zo allemaal??

Waterbloei; In het voorjaar kiezelwieren, in de vroege zomer groenwieren, in de late zomer en herfst blauwwieren. Bestrijding: Daphnia (watervlo) ruimt waterbloei snel op, ook de tropische zoetwater steurkreeftjes Atya Moluccenensis, die soms in de handel aangeboden worden, lusten ze rauw.
Bruine smeeralgen; Kiezelwieren vormen een bruin olieachtig laagje op de bodem. Meestal bij lage belichting in het water met een hoge ph. Bestrijding: Milieuomstandigheden wijzigen door verhoging van de belichtingsintensiteit.
Draadalg; Het groenwier Spyrogya of het goudwier Vaucheria treed meestal op in gezond water. Bestrijding: Kan het beste worden verwijderd door het op een ruw stokje te draaien of met de hand te plukken. Het wordt gegeten door Epalzeorynchus siamensis en Ameca splendens.
Fluweelalg; Het groenwier Oedogonium vormt een fluweelachtige laag op de planten. Bestrijding: Het wordt gegeten door Planotbis, Ampullaria en Ameca splendens.

Puntalgen; Het groenwier Clagrosiria vormt een zwartgroen laagje op de planten. Bestreiding; Planorbis, Ampullaria en Ameca splendens eten deze soorten.

Groene penseelalgen; Het groenwier Cladophora komt voor in water met veel organische zuren of een hoge cabonaarhardheid. Bestrijding: De milieuomstandigheden wijzigen door langzaam de samenstelling te veranderen. Planorbis en Ameca splendens helpen ook.

Zwarte penseelalgen; Komen vooral voor op stenen, kienhout en achterwanden in schaarsbelichte aquaria. Soms op planten van de geslachten Anubias, Crinum en Echinodorus. Geen enkele slak eet ervan maar Epalzeorynchus siamensis en Ameca splendens ruimen ze wel op. Bestrijding: Milieuomstandigheden wijzigen en langzame toevoer van CO2.
Baardalg; Treedt vaak op in water met een hoge pH wegens gebrek aan CO2 ten gevolge van overmatige belichting. Bestrijding: De milieuomstandigheden wijzigen door het verminderen van de belichtingsintensiteit, een langzame CO2 toevoer of het verhogen van het visbestand. Volgens een duits bericht zou het Mexicaans Eikenblad (shirmersia rivularis) een voedselconcurrent zijn voor deze alg.

Blauwalg; De primitieve blauwwieren treden op als blauwgroene alg in aquaria waar nog geen evenwicht is ingesteld of aquaria die door overmatig voeren sterk verontreinigd wordt. Bestrijding: In het eerste geval verdwijnt het vanzelf zodra het evenwicht bereikt is wat door snelgroeiende planten bewerkstelligd wordt. In het tweede geval kunnen ook extreme snelgroeiers als voedselconcurrent voor de algen ingezet worden. Ceratoplhyllum, Eloda densa en Shirnersia rivularis zijn het meest aangewezen. Er zijn ook enkele dieren die deze alg opruimen; dikkoppen, Pocillia sphenops en padalis.
Een "onschadelijk" chemisch middel is zuurstofwater (H2O2) dat in een 3% oplossing, 0,5 ml per 100 liter water, mag worden toegevoegd. Onder invloed van licht wordt zuurstofwater snel afgebroken maar de verhoogde zuurstofconcentratie die hiervan het gevolg is wordt door blauwalg niet op prijs gesteld. Een hogere concentratie zuurstofwater brengt schade toe (verbranding) aan verschillende soorten planten.

Hoe kan je pH beïnvloeden??

Om de pH zuurder te maken kan over turf gefilterd worden of kunnen klaargemaakte turfextracten toegevoegd worden. Een ander middel bestaat er in het CO2 gehalte te verhogen, vooral wanneer de milieuomstandigheden dit specifiek aanwijzen. Dat kan gebeuren door bruisend mineraalwater in kleine hoeveelheden toe te voegen. Een te grote hoeveelheid is weer schadelijk voor sommige hogere planten en ook vissen vinden dit niet altijd even leuk. Een redelijke onschuldige hoeveelheid is gedurende 1 week dagelijks 100ml per 100 liter water, liefst in twee of drie beurten toe te voegen.

We kunnen ook via het bekende gistingsproces werken. 1 liter water met 100 gram suiker en 5 gram gist (gevriesdroogd) mengen in een goed gesloten fles met in de stop een aquariumslangetje bevestigd. Een fijne uitstromer zorgt voor een constante CO2 toevoer gedurende 14 dagen. Kijkt u hier wel uit de te grote druk op de fles doet de fles vaak springen, ik heb er zelf ervaring mee dat zelfs een grote pvc pijp hierdoor kan barsten, de deksel vloog letterlijk en figuurlijk door de kamer heen als een dodelijk projectiel.

Misschien tot vervelens toe nog eens de praktische grondregel om algen te vermijden. Bij het starten voldoende planten in het gezelschapsaquarium plaatsen en ze de kans geven goed te groeien voordat je de vissen inbrengt. In deze periode nemen ze alle overtollige voedselaanbod uit het water weg. Regelmatig ophopend bodemvuil afhevelen en water verversen.
© 2007 - 2023 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algen, oorzaak en bestrijdingAlgen, oorzaak en bestrijdingAlgen behoren tot de oudste plantensoorten ter wereld. In de meeste aquaria zijn wel sporen van algen te zien, heel verv…
Het verwijderen van algen uit het aquariumHet verwijderen van algen uit het aquariumAlgen kunnen niet alleen het uiterlijk van een aquarium flink aantasten, maar kunnen ook daadwerkelijk schadelijk zijn v…
Algen tegengaan in het aquariumAlgen tegengaan in het aquariumAlgen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en…
Regenbooggarnalen in het aquariumRegenbooggarnalen in het aquariumDe regenbooggarnaal is een van de vele garnalensoorten die erg populair zijn in de aquariumwereld. Geen wonder: deze gar…

DNA als hulpmiddel bij het oplossen van misdrijvenDNA als hulpmiddel bij het oplossen van misdrijvenDNA kan steeds vaker gebruikt worden bij het oplossen van misdrijven. Dit artikel bevat een ter inleiding een algemene b…
Liever een virus of toch een bacterie: het verschilLiever een virus of toch een bacterie: het verschilWat is het verschil tussen een virus (coronavirus, de griep bijvoorbeeld) en een bacterie? Denk aan de EHEC bacterie of…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.