O oh, mijn hond heeft een hotspot!

Het is altijd weer schrikken… je ontdekt een hotspot bij je hond. Van het ene op het andere moment heeft je lieveling een akelige, kale, ontstoken, rauwe wond op zijn of haar lijfje.

Oorzaken hotspot

De achterliggende oorzaak kan van alles zijn;
  • Een insectenbeet (vlo, teek,mijten, mug)
  • Allergische reactie op bijvoorbeeld een plant
  • Een klit in de vacht, waaronder de huid gaat zitten broeien, enz.

Natuurlijk kun je meteen met je trouwe maatje in de auto springen en naar de dierenarts sjezen, voor een passende behandeling met prednisonachtige middelen en antibiotica, maar als je hond geen last heeft van andere symptomen zoals koorts, lusteloosheid of gebrek aan eetlust, kun je ook zelf aan de slag, om “Fikkie of Fifi” weer in een strak velletje te krijgen.

Als je de oorzaak toevallig hebt kunnen achterhalen, dan is het zaak deze eerst weg te nemen (denk aan bijvoorbeeld vlooien). Deze hotspots zitten vaak in de buurt van de staart en op de dijen. Een hotspot onder het oor of op de wang is vaak een aanwijzing dat er oormijt in het spel is. In dat geval vraagt u bij uw dierenarts om Surolan om de oortjes te behandelen. Maar wat deze ellende dan ook veroorzaakt, het is een feit dat dit pijnlijk en jeukende euvel, vaker in de zomer wordt gezien dan in de wintermaanden.

Behandeling:

  • Als er veel haar in de weg zit en in de wond kan plakken is het raadzaam dit weg te knippen of te scheren.
  • Zorg dat de hond niet aan de wond kan komen door middel van een kap of kraag. Of ga creatief aan de slag met een babyrompertje (kleine hond), een T-shirt of een badpak (grote hond). Zit de hotspot op een voor of achterpoot dan kan een oude sok uitkomst bieden.
  • Vervolgens kun je de plek voorzichtig uitwassen met een lauwe oplossing van biotex groen of betadine.
  • Als je hond het toe laat fohn (niet te heet!) je daarna de plek goed droog (1 x in de 3 dagen het wassen en drogen herhalen).
  • Uitwendig kun je daarna gebruik maken van allerlei zalfjes zoals: Honingzalf, Calendulan en dergelijke. Een ander uitwendig middel wat heel handig is, is Espree Hotspot Foam Dit middel schijnt ook nog een vieze smaak te hebben wat aan de wond likken voorkomt.
  • Een goede inwendige behandeling zijn de druppels Puur Derma Jeuk van Puur Derma.

Keren hotspots regelmatig terug bij uw hond, dan is het beter om een dierenarts te raadplegen. Wellicht heeft u hond dan een ernstiger allergie en is verdere behandeling (soms homeopatisch) nodig om deze nare kwaal onder de knie te krijgen.
© 2008 - 2025 Jo-62, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden last van kunnen hebben. Bij sommige honden blijft het terugkeren en…
Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondAtopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondDe huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plek…
Babesiose bij hondenBabesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt b…

Equine Motor Neuron DiseaseEquine Motor Neuron Disease, kortweg EMND genoemd is een zeldzame maar ernstige spier-zenuw-aandoening die voorkomt bij…
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondKennelhoest is een zeer besmettelijke ontsteking van de keel en de neus bij de hond. Kennelhoest is goed te vergelijken…
Reacties

Bianca, 24-10-2009
Mijn hond heeft hotspot als ik een dag later was gekomen dan kon hij blind of doof worden gelukkig was ik op tijd Reactie infoteur, 28-10-2009
Zo dat is heftig! Dan zat hij zeker op een speciale plaats?

Winters, 21-10-2009
Onze hond heeft dan ook hotspot op de zijkant van zijn bijna hele lijfje.Is erg hardnekkig Reactie infoteur, 28-10-2009
Zielig! Heel veel beterschap!

Jo-62 (8 artikelen)
Laatste update: 17-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.