Huidaandoeningen bij koeien: ringschurft en zonnebrand

Huidaandoeningen bij koeien: ringschurft en zonnebrand Er zijn veel factoren die de gezondheid van koeien beïnvloeden. Huidproblemen horen ook bij die factoren. De meeste van deze problemen zijn vrij onschuldig en volledig te genezen. Bovendien is niet iedere huidaandoening besmettelijk voor andere dieren of overdraagbaar op mensen. Twee aandoeningen die veel voorkomen, zijn zonnebrand en ringschurft. Wat houden deze aandoeningen in, wat zijn de symptomen en wat is de beste behandeling? Zijn ze over te dragen op andere koeien?

Inhoud


Ringschurft

Ringschurft is een schimmelinfectie van de huid die vooral voor komt bij runderen tot twee jaar. Kalveren kunnen drager van de schimmel zijn zonder dat zij daarbij de verschijnselen vertonen. De besmetting vindt vooral plaats bij een verlaagde weerstand en een verhoogde infectiedruk. Een slecht stalklimaat kan ook een rol spelen in de verspreiding, een goede ventilatie is daardoor belangrijk.

Ringschurft is een zoönose, wat betekent dat de infectie overdraagbaar is op mensen. Vooral kinderen zijn vatbaar voor de schimmel. Bij mensen is de term ringvuur gebruikelijk; de term ringschurft wordt echt voor dieren gebruikt.

Symptomen van ringschurft

Kenmerkend voor ringschurft zijn de ronde, kale plekken met grijsachtige korsten. Deze plekken jeuken meestal niet. Het is een aandoening die over het hele lichaam voor kan komen, maar er zijn enkele voorkeursplekken: de kop, de nek en de schouders.

Oorzaak

Ringschurft wordt veroorzaakt door draadschimmels: Trichophyton verrucosum. Besmetting vindt hoofdzakelijk plaats door direct contact tussen dieren. Indirecte besmetting is ook mogelijk; dit gebeurt bijvoorbeeld via stalinrichting en gereedschappen.

Ziekteverloop

  • Incubatie: tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen. De schimmel begint zich zeven tot zeventien dagen na de infectie te vermenigvuldigen in de haarzakjes.
  • Rijping: de schimmel is doorgedrongen tot diep in de haarschachten en begint haren af te breken. Dit is veertien tot achtentwintig dagen na de incubatie.
  • Hoogtepunt: het hoogtepunt van de infectie is vier tot zeven weken na de infectie: de symptomen zijn zichtbaar.
  • Herstel: de ziekte verdwijnt vanzelf door de opbouw van het afweersysteem. Het genezingsproces kan echter vrij lang duren, gemiddeld zo’n twee tot vier maanden. Langer of korter is echter ook mogelijk: denk hierbij aan drie weken tot negen maanden. De grijze korsten verdwijnen en het haar groeit weer terug.

Behandeling

Bij ringschurft wordt een behandeling met een schimmeldodend middel aangeraden vanwege het risico dat mensen lopen. De behandeling is mogelijk door meerdere malen te wassen of te besproeien. Daarnaast is het ook van groot belang dat de stal gereinigd en gedesinfecteerd wordt, zodat de infectiedruk voor een volgende koppel lager is.

Zonnebrand

Zonnebrand is een huidaandoening die gezien wordt bij koeien die in de weide lopen. Het kan vergeleken worden met het verbranden van de menselijke huid na een zonnige dag. Bij runderen met zonnebrand is er sprake van een ophoping van bepaalde stoffen die ontstaan onder invloed van zonlicht. Zonnebrand is ook wel bekend als springvuur. De aandoening is niet besmettelijk en komt vaak maar bij één tot enkele dieren voor.

Herkenning en oorzaken

Zonnebrand valt vaak als eerste op als de witte huid warm en rood is. De huid is vaak ook verdikt, wat goed te voelen is aan de overgangen naar de donkere huid. Ook is de huid pijnlijk bij aanraking. Bij uitgebreide aantasting heeft het dier hoge koorts. Na twee tot drie weken sterft de huid af en kan als perkamentachtige vellen aan het dier hangen.

Wanneer de zonnebrand is ontstaan door een leveraandoening, kan er ook sprake zijn van geelzucht, slechte eetlust en vermageren. Bij ernstige aantasting van de lever kan er ook sprake zijn van hersenverschijnselen. Dit laatste komt echter maar zelden voor.

Zonnebrand kan ook ontstaan door het eten van giftige planten. In de wei voelen de koeien heel goed aan wat ze moeten laten staan. Giftige onkruiden die in het hooi zitten kunnen ze niet herkennen, waardoor vergiftiging optreedt.

Behandeling

De schade van zonnebrand is beperkt. Het betreft vaak maar één tot enkele dieren. De belangrijkste behandeling is het opstallen van de dieren. Zieke dieren moeten altijd behandeld worden met pijnstillers en koortsremmers. Bij ernstigere gevallen kan het ook verstandig zijn om antibiotica te geven. Hoe lang runderen bij zonnebrand binnen gehouden moeten worden is mede afhankelijk van het weer. Het is ook mogelijk om de koeien overdag binnen te houden en ´s nachts naar buiten te doen.
© 2014 - 2024 Tamina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Kleurmutant alopecia bij de hondKleurmutant alopecia is een huidaandoening bij honden met een zwarte of bruine haarkleur. Deze aandoening leidt uiteinde…
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…

Parvo bij huisdieren en varkensParvo bij huisdieren en varkensParvo is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt via de uitwerpselen. Het komt wereldwijd voor bij varkens, hond…
Aandoeningen hond: atopie (allergie)Aandoeningen hond: atopie (allergie)Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen, zoals pollen en huisstofmijt. Als een hond hier last van heeft, kan hij j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Collectie infoteur
  • http://www.alpurobreeding.nl/gezondheid/kalveren/gezondheidshandboek/huidaandoeningen/artikel/huidaandoeningen-door-ringschurft/
  • http://www.veearts.nl/dierziekten/ringschurft/
  • http://www.daphorst.nl/zonnebrand.html
  • http://www.dierenklinieken.net/dieren/rundvee-zonnebrand.aspx
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/runderen/zonnebrand
Tamina (24 artikelen)
Laatste update: 01-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.