Kleurmutant alopecia bij de hond

Kleurmutant alopecia is een huidaandoening bij honden met een zwarte of bruine haarkleur. Deze aandoening leidt uiteindelijk tot kaalheid. In dit artikel worden de verschijnselen besproken, hoe de aandoening behandeld moet worden en wat de prognose is. Deze huidaandoening bij honden zorgt uiteindelijk voor kaalheid zonder jeuk. Er is sprake van een gestoorde aanmaak en opslag van pigment in het haar, wat ervoor zorgt dat de normale structuur van de haren aangetast wordt. Hierdoor laten de haren gemakkelijk los of breken af.

Voorkomen

Kleurmutant alopecia komt onder andere voor bij de Dobermann, Yorkshire Terriër, chow chow, dashond en de Ierse setter. Ook bij kruisingen zien we deze aandoening. Er is geen predispositie voor een bepaald geslacht, zowel de mannelijke als vrouwelijke dieren hebben evenveel kans om het te krijgen. De aandoening is deels erfelijk, maar wordt ook voor een deel bepaald door andere factoren. De verschijnselen waar de dieren mee komen varieert namelijk nogal, maar het is nog niet helemaal duidelijk aan welke factoren dit ligt.

Verschijnselen

De dieren worden geboren met een normale haarkleur en pas na enkele maanden komt de aandoening tot expressie. Er is een verstoorde aanmaak en opslag van melanine, wat normaal zorgt voor het pigment in de huid. Bij de aangetaste dieren is er sprake van hele grote pigmentkorrels, wat zorgt voor vernietiging van de haarschacht en uiteindelijk tot kaalheid (alopecia). Deze grote pigmentkorrels zijn onder een microscoop te zien.

De eerste verschijnselen van kaalheid ontstaan op de rug wanneer de hond nog geen jaar oud is. De hond heeft geen last van jeuk. Het is mogelijk tot op de huid te kijken wanneer we achter de hond st aan. Een bacteriële infectie vindt nu gemakkelijk plaats, wat ook weer een aanleiding kan geven tot kaalheid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het ras en de verschijnselen, maar ook door de haren onder de microscoop te bestuderen. Hier zien we dan de eerder genoemde pigmentkorrels of melaninekorrels, welke onregelmatig van structuur zijn. Daarnaast is het nemen van een huidbiopt mogelijk, wat ook onder de microscoop wordt bekeken.

Behandeling

Een echte behandeling is niet mogelijk, maar vanwege een grote kans op de bacteriële infectie wordt een antibioticakuur aangeraden. Dit zorgt ervoor dat de kaalheid wat vertraagd wordt. Ook kan er als gevolg van de onderliggende ziekte een seborroe ontstaan, een hele droge of juist vettige huid. Een milde shampoo en conditioner zijn nodig voor de bestrijding van deze secundaire seborroe.

Prognose

Uiteindelijk worden sommige dieren geheel kaal en behouden anderen een zeer dunne vacht. De kans op een bacteriële infectie blijft altijd aanwezig. Omdat de aandoening deels erfelijk is, wordt aangeraden niet te fokken met deze dieren.
© 2011 - 2024 Xkell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…
Androgene alopecia: Haaruitval & kaalheid, vooral bij mannenAndrogene alopecia: Haaruitval & kaalheid, vooral bij mannenAndrogene alopecia is de meest voorkomende vorm van haaruitval en vooral het gevolg van genetische factoren en een abnor…
Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…

Juveniele cellulitis bij de hondEen juveniele cellulitis komt voor bij de hond en is een ontsteking van de huid van de kop. Het wordt gezien bij pups va…
Seborroe bij dierenSeborroe bij dieren Seborroe is een huidaandoening die zowel bij de mens als dier voorkomt. Het is een chronische huidaa…
Bronnen en referenties
  • Syllabus Huid en Huidderivaten
Xkell (9 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.