De grasparkiet - Algemene informatie

De grasparkiet - Algemene informatie Grasparkieten zijn vrolijke vogeltjes, die van oorsprong uit Australië komen. De dieren, die van nature groen zijn, leven daar in grote groepen. Maar hoe komt hij in Nederland terecht? Hoe groot is hij, hoeveel weegt hij, en hoe neemt deze vogel zijn omgeving waar?

Oorsprong

Grasparkieten komen uit Australië, waar ze in grote groepen leven. Door hun groene schutkleur vallen ze daar in de bomen niet op. De andere kleurslagen (geel, blauw, verschillende kleuren), zijn pas later gekweekt. Rond 1860 werden de eerste grasparkieten Europa ingevoerd, ergens rond 1880 werden de eerste gele grasparkieten geboren. Wanneer de eerste blauwe parkieten zijn gekweekt, is niet bekend. Wel weten we dat in 1910 blauwe grasparkieten werden tentoongesteld. Andere kleurslagen zijn hier weer uit voorgekomen.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia
  • Stam: Chordata
  • Klasse: Aves
  • Orde: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Geslacht: Melopsittcus

Uiterlijk

Zoals al eerder gezegd, zijn er verschillende kleurslagen grasparkieten. Andere uiterlijke kenmerken zijn de lengte, 18 tot 24 centimeter; de lengte van de staart, 8 tot 12 centimeter; en het gewicht, 30 tot 40 gram, bij volwassen dieren.

Zintuigen

Zicht:

De grasparkiet kan uitstekend zien, en wat hij ziet snel verwerken. Hij is in staat kleuren waar te nemen. Met zijn ogen aan de zijkant van zijn gezicht, kan de parkiet zijn hele omgeving in de gaten houden

Gehoor:

Grasparkieten hebben ook een zeer goed gehoor. Ze communiceren onderling door te roepen en te zingen, en zijn in staat geluiden te onthouden om later na te doen (praten)

Proeven:

De grasparkiet kan verschillende smaken onderscheiden. Ze zullen ook bij het eten eerst de lekkerste zaadjes pakken, en pas later de rest. Bij gebrek aan handen gaat ook een groot deel van het voelen via de mond, ze zullen snel in iets nieuws bijten en het met hun tong proeven om te zien wat dit is. (denk hierbij aan nieuw voer, maar ook aan bijvoorbeeld een hand)

Reuk:

Er is weinig bekend over de reuk bij grasparkieten, maar ze kunnen wel degelijk iets ruiken.

Leren

Grasparkieten zijn intelligente dieren, die goed kunnen leren. Ze zullen vrij snel dingen na gaan doen, en als ze daarbij beloond worden, koppelen ze al redelijk vlot de beloning aan de imitatie. Het leren gaat snel en gemakkelijk in vergelijking tot sommige andere vogels, maar is niet te vergelijken met de snelheid waarmee bijvoorbeeld een hond nieuwe trucjes leert.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
De vijf zintuigen van de grasparkietDe vijf zintuigen van de grasparkietGrasparkieten hebben een goed ontwikkelde tastzin en zien net zoals de mens, de wereld in kleur. Hij hoort in frequentie…

De wilde grasparkietDe wilde grasparkietWilde grasparkieten zijn zeer sociale vogels. Ze leven hoofdzakelijk in de droge gebieden van het Australische binnenlan…
De Lachduif: een vrolijke vogelDe lachduif heeft vele liefhebbers en fokkers. Het zijn leuke vogels om te zien en makkelijk in de omgang. Ze broeden ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
  • www.vogel-base.nl
Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.