Karpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslaving
Karpervissen in Nederland, België of Frankrijk. Het is verslavend. Karpers zijn dan ook geen gewone vissen, maar in vrije wateren groeien ze uit tot regelrechte reuzen die je met kracht moet binnenhalen als ze eenmaal in je aas bijten. Met hun enorme lichaam en imponerende snuit, hebben ze zelfs iets pre-histories. Ik kan me goed voorstellen dat vissen op karpers al snel een obsessie wordt, maar dan wel een heel erg leuke obsessie.
Koi kweken
Koi of koikarper wordt voornamelijk gekweekt om hun kleur. Koikarpers zijn siervissen die al jaren in Japan worden gekweekt en ze leveren soms duizenden euro's per stuk op. In Japan is het houden van koikarpers erg populair, maar ook in Europa is de koi kweek aardig op gang gekomen. De koikarper is bekend om zijn mooie kleuren. Er bestaan koi met rode, zwarte, groenachtige, blauwachtige, witte, en zelfs met paarse tekening op de huid. Een vijver met karpers in de tuin is en statussymbool en wordt gelinkt aan rijkdom. Het is dan ook een prachtig gezicht. De een vist op karpers, de ander wil ze het liefst in een vijver in de tuin. Als u zelf
koi wilt
kweken heeft u een koivijver nodig. Vis kweken of zelf een koi vijver aanleggen, vergt kennis van zaken. Om het goed te doen kunt u het beste gebruik maken van de tips van kenners.
Vissen op karpers, of kweken van koikarpers...
Koi kweken.
Koikarpers houden is ook heel populair. Het gaat hierbij niet meer om het vissen, maar om het liefhebben van deze prachtige vis. Een eigen
koivijver aanleggen is het begin van deze verslavende hooby. Karpers zijn prachtig om naar te kijken en voor de vissers is het machtig om ze te kunnen vangen.
Karpervissen
Vissen op karpers, hoe doet u dat? Er komen steeds meer karpervissers in Europa, zo ook in Nederland. Men vist op karpers in Nederland, België, Frankrijk... Het merendeel van de vissers bestaat uit mannen die het karpervissen als een hobby zijn begonnen, maar er zijn ook vrouwen die van vissen op karpers genieten kunnen. Karpervissen is nogal verslavend, dus zo'n hobby loopt al snel uit de hand. Als je eenmaal zo'n reus gevangen hebt, wil je je eigen record (of dat van een ander) verbeteren. Vissen is bovendien een ontspannende bezigheid. Karpers bestaan er in vele maten en soorten.
Hengel om op karpers te vissen
Er zijn verschillende hengels op de markt om zo effectief mogelijk op karpers te vissen. Waar je in elk geval op let, is je eigen voorkeur voor een flexibele hengels of een minder flexibele stok. Kijk ook of je in diep water of in ondiep water vissen wilt. Vergelijk een aantal hengels met elkaar om een keus te maken. Welke karperhengel je ook kiest, in combinatie met het juiste aas, zal ja er altijd karpers mee vangen. Als je pas begint met karpervissen begin dan met een niet te dure algemene karpervishengel.
Karpers in de Nederlandse wateren
Vissen op karpers kan in veel water in Nederland. De grootste Karpers die gevangen zijn, zijn ongeveer 1 meter lang. Een gezonde karper kan wel 60 tot 65 jaar worden. Vissen doet men met allerlei aas, en vaak worden hier
boilies voor gebruikt. De sportieve karpervisser weegt en meet zijn vangst, noteert de gegevens in zijn dagboek, gaat met de vangst op de foto, en laat zijn prooi daarna meestal weer vrij. Het is zinvol om met ervaren karpervissers te overleggen over geschikt aas en viswater. Als u zelf op karper wilt gaan vissen, meld u dan aan bij een vereniging of website, en ga samen met ervaren karpervissers op stap, om alle kneepjes van 'het vak' te leren. Houdt een dagboek bij over de stek waar u vist en het aas waarmee u karper ving of juist niet ving, en noteer ook de bijzonderheden van de hengel en de weersomstandigheden.
Overvoeren is een fout die veel gemaakt wordt door nieuwe kwekers.
Sommige mensen wagen zich aan het kweken van karpers, maar dat is alleen verstandig als men voldoende ruimte, tijd en geld heeft. Uiteraard moet u voldoende kennis van karpers hebben voordat men aan het kweken van karpers begint.
Omdat een vis geen maag heeft, moeten vissen niet overvoerd worden. Voer is voor koikarpers heel belangrijk; van verkeerd voer wordt de karper ziek, te dik, verliest aan kleur, of gaat er zelfs aan dood. Het water waarin de karper zwemt (bijvoorbeeld in een vijver) raakt door overvoeren vervuild. Ook verkeerd voer kan de balans van het water verstoren. Het algemene advies voor voeren luidt: geef de karper zo veel voer als hij in tien minuten op kan eten. Voer een karper niet alles wat hij eet, want hij eet bijna alles; lang niet alles is echter gezond voor karpers.
Levend voer, boilies, gedroogd of diepvries
Levend voer is zeker een optie, maar men moet dan wel met zorg variëren om bepaalde tekorten te voorkomen. Goede samenstelling van voer is heel belangrijk en daarover dient men zich dus goed te laten informeren. Er zijn verschillende kant-en-klare (meestal gedroogde) voedselproducten voor karpers op de markt. Ook daar wordt veel discussie over gevoerd want men wil natuurlijk dat de vissen bijten. Een zo'n gevarieerd mogelijk dieet, niet te vet en niet te veel, aangevuld met natuurlijke voeding zoals levend voer, en voer wat voldoende vitaminen en mineralen bevat, is waarschijnlijk het gezondste. De natuurlijke voeding bestaat uit larven, schaaldier, insecten en waterplanten. Er bestaat ook diepgevroren voer voor karpers, maar over het algemeen maakt men gebruikt van gedroogde producten, alhoewel de meningen erover verdeeld zijn wat het beste is. In elk geval moet het voer voldoende vitamines, eiwitten en mineralen bevatten. Er zijn ook voedselproducten op de markt met extra eiwitten om de karper sneller te laten groeien, en met 'kleurstoffen' zoals paprika extract, om de kleur van de tekeningen op de huid te verdiepen. Ook garnalen zouden een positieve invloed op de rode kleur van koikarpers hebben.
Karper IQ
Hoe het met de intelligentie van karpers zit is nog maar de vraag. Veel visser beweren lukraak dat een karper nauwelijks of zelfs geen intelligentie bezit, maar de vissen kunnen tam gemaakt worden en eten dan uit de hand. Ook blijken ze na verschillende jaren bepaalde plaatsen, waar ze voorheen (een paar keer eerder) gevangen zijn, te mijden. Dat wijst erop dat er sprake is van een lange termijn geheugen. Waarschijnlijk is het geen prettig gevoel om een haak door je lip te krijgen.
Soorten Karpers
- Schubkarper
- wilde karper/boerenkarper (zeldzaam geworden)
- spiegelkarper
- rijenkarper
- lederkarper (ook wel naaktkarper genoemd)
- graskarper (komt uit China en komt hier nauwelijks voor)
- goudkarper en koikarper of brokaatkarper (Deze laatste is de nationale vis van Japan. Het is een siervis die ook in ons land in veel karpervijvers voorkomt).
Op karpers vissen, waar?
Karpers leven in zoet water, en ze houden ervan om zich een beetje te verschuilen. Graag vertoeven ze langs de waterkant. Bijvoorbeeld in de schaduwen van overhangende takken, of bij riet in de buurt, of tussen waterlelies. Het zijn van nature riviervissen, dus ze kunnen behoorlijke afstanden afleggen. Soms reizen ze zelfs naar brak water. Als u gaat vissen op karper, doe dan rustig aan, want de karper zal bij het waarnemen van harde geluiden direct vertrekken. Plotselinge bewegingen kan hij door zijn gezichtsvermogen heel goed waarnemen, dus ook dergelijke zaken zullen de vis verjagen, met name omdat de karper graag bij de oever verblijft.
In de winter overleven ze in dieper water, eten minder en sluimeren in een soort winterslaap. In ondiep water (bij warmer weer) kan men letter op luchtbelletjes, aangezien de karper ervan houdt om in de bodem te wroeten. Er zijn wateren waar karpers voor de sportvisserij zijn uitgezet, maar er wordt in veel meer wateren in Nederland karpers aangetroffen, terwijl daar geen karpers zijn uitgezet. Soms springen karpers uit het water op, dan weet u in elk geval zeker dat daar karpers zitten. Maar voor het vinden van een goede stek om op karpers te vissen geldt eveneens: vraag het aan ervaren vissers en ga een keertje met hen op stap om te leren. Lees boeken of bezoek websites over de karper visserij. Vaak zitten er forums bij waar u vragen kunt stellen en ervaringen uitwisselen.
Paaitijd karpers
Karpers paaien in mei en juni.
De grootste karper ooit gevangen
De grootste werd bij toeval in Thailand gevangen en woog 260 pond.
Boilies
Er zijn te veel verschillende soorten
boilies om op te noemen. Vaak wordt gevist en gevoerd met
boilies. Boilies zijn bolletjes voer, die kant-en-klaar verkocht worden, of die door ervaren karpervissers worden samengesteld. U kunt boilies ook zelf maken. Het is leuk en leerzaam om uit te proberen welke smaak de karpers goed bevalt. Gevist wordt er ook met mais, broodkorst, hondenkorrels en gras. (De graskarper lust het gras). Boilies zijn handig om mee te vissen.
Ook kan men vissen met levend voer, zoals in stukjes gesneden regenwormen en andere beestjes. Garnalen zijn een lekkernij voor de karper, maar prijzig om mee te vissen.