Afval en milieuvriendelijke biomassacentrale

Afval en milieuvriendelijke biomassacentrale In een biomassacentrale wordt biomassa door verbranding omgezet in energie. Die energie wordt daarna gedistribueerd in de vorm van warmte of stroom. Wat na de verbranding overblijft wordt gerecycled of als deelproduct verhandeld. In Nederland wordt het merendeel van groene stroom opgewekt door verbranding van biomassa.

Wat is biomassa?

Biomassa bestaat uit biologisch afvalmateriaal zoals GFT (groente, fruit en tuinafval), dierlijk materiaal (mest) en menselijk materiaal (rioolslijk).

Gebruik van biomassa

Sommige soorten biomassa moeten eerst bewerkt worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met materiaal dat te vochtig is om te verbranden en eerst gedroogd moet worden of houtmateriaal dat eerst versnipperd moet worden. Massa die te vochtig is om te drogen wordt meestal via vergisting omgezet tot biogas. Hiertoe behoren natte bladeren, gras, mest en rioolslib. Droog materiaal dat eerst bewerkt moet worden is papier en hout dat na het verwerken tot snippers ook gemakkelijker vervoerd kan worden.

Verwerking in biomassacentrale

De biomassa wordt in een ketel verbrand bij een temperatuur van 800 tot 1500 graden waarvoor de benodigde zuurstof wordt aangezogen. De vrijkomende hete rookgassen zorgen ervoor dat het water wordt omgezet in stoom. Die stoom drijft een stoomturbine aan die de elektriciteit verzorgt. Daarna condenseert de stoom en wordt in watervorm teruggevoerd naar de verbrandingsketel.

Bijstook met biomassa

Energiecentrales die op andere brandstoffen werken dan biomassa kunnen zodanig worden aangepast dat ze ook geschikt zijn voor biomassa. Zeker is dat het geval bij steenkoolcentrales. Dergelijke centrales werken daarna echter niet geheel op biomassa maar combineren de brandstof waarbij de biomassa een beperkt deel van de totale verbrandingsmassa is. Op die wijze is er sprake van zogenaamde bijstook.

Uitstoot van biomassacentrales bij verbranding

Bij de verbranding van biomassa komen naast CO2 en water ook enkele min of meer schadelijke stoffen vrij die daarom gefilterd moeten worden.

Stikstofoxiden

Door het hoge stikstofgehalte van biomassa komt stikstofoxide vrij dat bijdraagt aan de vorming van salpeterzuur.

Zwaveloxiden

Zwaveloxiden dragen bij aan de hoeveelheid zwavelzuur dat een belangrijk onderdeel is van de zogenaamde zure regen.

Fijnstof

Fijnstof kan geabsorbeerd worden in regendruppels en daardoor leiden tot grondvervuiling. Tevens is het een belangrijk deel van smog en daardoor schadelijk voor de luchtwegen.

Dioxinen, ammonia, koolstofmonoxide

Deze stoffen kunnen vrij komen bij een onvolledige verbranding. Van belang is daarom dat het zuurstofniveau tijdens de verbranding hoog genoeg blijft.

De verplichting om al deze stoffen te filteren is bij wet geregeld. Voor de filtering zijn filtertechnieken nodig zoals een speciale deNOx-installatie en doekenfilters en elektrostatische filters die stofdeeltjes afvangen.

Gemeentebeleid met betrekking tot biomassa

Samen bouwen

Gemeenten werken vaak samen om meer geld te halen uit het huisvuil wat daarbij ook nog eens goed is voor het milieu. Zij zoeken naar mogelijkheden om de afval van groenten, fruit en tuin van de bewoners en ook het afval uit de plantsoenen centraal te laten verwerken. Een mooie oplossing is dan het gezamenlijk bouwen van een biomassacentrale.

Zoeken bouwlocatie

Bij het zoeken naar een juiste locatie voor een biomassacentrale speelt een centrale ligging een rol om vervoerskosten van de biomassa zo laag mogelijk te houden. Tevens wordt daardoor de uitstoot van diesel, van de vrachtwagens die de massa vervoeren, laag gehouden. Bij de bouw in de buurt van woonwijken kan de vrijkomende warmte van de centrales direct worden afgenomen.

Bezwaar omwonenden

Maar lang niet alle omwonenden van zo’n biomassacentrale zijn even gelukkig met de bouw ervan. Zij zijn bang voor geluidsoverlast van een 24 uur per dag werkende centrale. Daarnaast zou het vrachtverkeer, voor het vervoer van de biomassa, voor overlast in de buurt kunnen zorgen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bio-energie als energievormNu we aan het eind komen van de periode waarin olie en gas de belangrijkste energiebronnen kunnen zijn, is het tijd om d…
Biomassa; wat is het en hoe duurzaam is het?Biomassa; wat is het en hoe duurzaam is het?Biomassa is een in Nederland veel gebruikte vorm van groene energie; zo'n 90% van 'onze' groene stroom is direct of indi…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Stroom; wat is het en hoe wordt het opgewekt?Stroom; wat is het en hoe wordt het opgewekt?Prik een apparaat in de muur en 'het doet het'. Of het nu om een televisie gaat, een spelcomputer of een koelkast; zonde…

Milieubewust omgaan met reststoffenEen ruime definitie van reststoffen is: alle afvalstoffen die nog opnieuw ergens voor gebruikt kunnen worden. Dit gaat v…
MilieuverontreinigingMenselijk handelen leidt tot milieuverontreiniging. De Nederlandse overheid probeert door middel van wetgeving het milie…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.