Rat als huisdier

De meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn hele schone en sociale diertjes. Ze zijn uitermate geschikt als huisdier. Er zullen dingen aan bod komen zoals huisvesting, voeding, omgang, ziekte en nageslacht.

Ratten als huisdier


Als huisdier

Ratten zijn hele schone, intelligente en sociale dieren. Hierdoor zijn ze hartstikke leuk om naar te kijken en om mee te spelen. Ze zijn hierdoor ook uitermate geschikt als huisdier. Vanaf het einde van de 19e eeuw worden ratten al gehouden als huisdier. Dit begon bij de bruine rat, waar de huidige tamme rat van afstamt. Deze tamme rat is nog steeds van dezelfde soort als de bruine rat. Er is alleen een enorme diversiteit opgetreden in kleur, bouw, haarstructuur en tekening. De verschillende soorten die zijn ontstaan kunnen goed bij elkaar gehouden worden. Omdat een rat een sociaal diertje is moeten deze dieren met minimaal 2 gehouden worden.

Er moet wel gekeken worden naar mannetjes en vrouwtjes, deze moeten apart van elkaar gehouden worden. Vrouwtjes zijn kleiner en beweeglijker dan de mannetjes. De vrouwtjes wegen ook minder, een volwassen vrouwtje weegt namelijk 250 en 400 gram. Een volwassen mannetje weegt 300 tot 700 gram. De gemiddelde levensduur is 2 tot 3 jaar. Het is niet wonderlijk als een tamme rat ouder wordt, de recordleeftijd ligt op bijna 6 jaar.

Huisvesting

De huisvesting is een heikel punt. Veel dierenwinkels die ratten verkopen informeren niet goed qua huisvesting. Ratten hebben meer ruimte nodig dan men denkt, de meeste hamsterkooien voldoen dus niet. De afmetingen van de kooi is afhankelijk van de aantal ratten die erin gehuisvest worden. De minimale grootte voor rattenkooien is 70x45x60 cm. In deze kooi kun je niet meer dan 2 ratten houden. Houdt er rekening mee dat dit echt minimaal is, dus geen richtlijn voor een gemiddeld verblijf. Omdat ratten graag klimmen moeten er een aantal verdiepingen aanwezig zijn. Deze kunnen bereikbaar zijn met trapjes of met klimtouwen. Zorg wel voor afwisseling in de kooi zodat de rat zich niet gaat vervelen. Verander bijvoorbeeld de inrichting van de kooi na de schoonmaak.

Voor de bodembedekking kan er het best gebruik worden gemaakt van krantenpapier en beukensnippers. Als eerst wordt het krantenpapier op de bodem gelegd vervolgens worden de beukensnippers eroverheen gestrooid. Gebruik geen zaagsel, vlasvezel, kattenbakkorrels en stro als bodembedekking, hier kunnen ratten heel ziek van worden.

Voeding

Net zoals mensen zijn ratten alleseters, dit betekend dat ratten net zoals mensen zowel groente/fruit als vlees nodig zullen hebben. In de dierenwinkel is speciaal rattenvoer verkrijgbaar. Let er wel op bij jonge ratten dat ze voldoende dierlijk eiwit binnen krijgen (ongeveer 10%), oudere ratten hebben aan ongeveer 5% genoeg. Zorg ervoor dat er altijd voer en vers drinkwater aanwezig is in de kooi.

Ziekte

Natuurlijk kunnen ratten ook ziek worden. Daarom is het belangrijk dat er een kleine (draagbare) kooi aanwezig is in huis. Hier kan het zieke ratje in worden gezet, hiermee wordt er voorkomen dat de andere ratten ook ziek worden. Tamme ratten zijn vatbaar voor tocht, abcessen, baarmoederontsteking en kanker. De kanker gaat meestal gepaard met ouderdom. Alleen de dierenarts kan een juiste diagnose stellen.

Waar te vinden

Ratten worden op verschillende plekken verkocht.
  • Rattery: Dit is de meest geschikte manier om aan een nieuw ratje te komen. Rattery's zijn fokkers die bewust rittens fokken als huisdier. Hierbij wordt op gelet dat er geen erfelijke ziektes in de familie lijn komt. Een goede rattery fokt niet met ratten die een afwijking hebben zoals naakte ratten, staartlozen en fuzz ratten.
  • Dierenwinkel: De dierenwinkel koopt zijn ratten in bij de fokker. Dit is een goed adresje aangezien deze mensen zeer bewust fokken.
  • Plezier nestje: Hartstikke leuk, mensen die hun eigen nestje fokken. Helaas beschikken deze fokkers meestal niet over voldoende kennis om doelgericht te fokken.
  • Ratten opvang: Dit is een heel goed initiatief en een mooie manier om aan een ratje te komen.

Let bij het aanschaffen op de gezondheid en de toestand van de ratjes.
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rattenbeetziekte door knaagdierenDe rattenbeetziekte door knaagdierenZo stoer om tamme ratjes of tamme muizen te hebben als huisdier. Maar die lieve tamme ratjes, muizen en andere huisdiere…
De tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratDe tamme rat als huisdier: hoe omgaan met ouder wordende ratEen tamme rat is een heel leuk en gezellig huisdier. Als je van die lieve ratjes in huis hebt, dan wil je graag goed voo…
De sugarglider, het nieuwe huisdierEen nieuw huisdier is steeds populairder aan het worden. Het is de sugarglider, oftewel de suikereekhoorn, een knaagdier…
Kinderen en huisdierenKinderen en huisdierenHuisdieren zijn erg populair en in de meeste huishoudens is er wel een te vinden. Honden, katten, konijnen, muizen en ze…

Rashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeRashonden: Bolognezer, een vrolijk en energiek hondjeDe Bolognezer is een vrolijk en energiek hondje afkomstig uit Italië. HIj is vernoemd naar de stad Bologna. Dit kleine h…
Hondenras: Galgo EspañolDe Galgo Español is een hondenras dat behoort tot de windhonden en afkomstig is uit Spanje. Hij dankt zijn naam aan de G…
Cabelona (43 artikelen)
Laatste update: 19-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.