Mijn hond: opspringen

Een hond die opspringt is niet altijd leuk. Kapotte of vuile kleding, krassen op armen en benen en gillende mensen en/of kinderen zijn het gevolg. Gelukkig ligt het binnen handbereik om een rustige en welgemanierde hond te hebben die niet iedereen omver springt. Moeilijk? Niet als u consequent bent...

Waarom springt een hond op?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een hond op kan spingen. Dit zijn voor de volwassen hond: aandacht krijgen (en dus beloond worden voor het gedrag) of het gewoonweg niet geleerd hebben om niet op te springen. Een pup heeft het natuurlijk ook nog niet geleerd, maar springen m.n. op omdat hij graag dicht bij uw gezicht en/of handen wil komen.

De volwassen hond

Uw hond springt op omdat hij er aandacht door krijgt en hierin altijd succesvol is geweest. Hoe langer het gedrag al speelt, hoe meer ingebakken het is en hoe meer moeite u ervoor moet doen. Wanneer uw hond volwassen is, kunt u de hond het beste compleet negeren wanneer hij opspringt. Negeren betekent: niet spreken tegen de hond, hem niet aankijken en hem niet aanraken! Hij is lucht voor u.

In eerste instantie kan het zo zijn dat hij meer of heftiger begint op te springen. Hij heeft immers altijd succes gehad, dus waarom werkt het nu niet? Hij gaat u uitproberen welk ander gedrag wel werkt. Hij kan daardoor rare toeren uit gaan halen om de aandacht toch te krijgen. Blijven negeren als het gedrag u niet bevalt! Desnoods keert u hem de rug toe of loopt u de kamer uit. U kunt ook andere dingen gaan doen, zoals koffie zetten.

Wanneer de hond uiteindelijk kiest voor gedrag dat u wel bevalt, bijvoorbeeld met vier poten naast u op de grond gaan staan of naast u gaan zitten, prijst u de hond. Niet al te enthousiast, want dan zal hij waarschijnlijk weer opspringen. Geef hem wat lekkers of geef hem een aai, net dat wat hij prettig vindt. Bezoek moet deze regel ook doorvoeren, want die zijn vaker nog leuker om tegenaan te springen. Zorg dus dat uw bezoek volledig op de hoogte is van uw nieuwe beleid.

Wanneer u dit consequent doorvoert, zal het zeker succes hebben. Eén keer zondigen van uw kant en u kunt weer helemaal van voor af aan beginnen. En regelmatig blijven belonen, zorgt ervoor dat de hond dit gedrag blijft verkiezen boven het opspringen.

Wat als mijn hond nu zo heftig springt dat ik niet meer kan negeren?

Als eerste, los het niet op door te slaan of schoppen. Een hond die niet zeker is van uw leiderschap kan dan terug uithalen (zie mijn volgende artikel, "Mijn hond: wie is de baas in huis?"). Loop als uw hond begint meteen weg, de kamer uit. Desnoods sluit u even de deur achter u en wacht u een tijdje voor u terug naar uw hond gaat. Helpt dit ook niet, gebruik dan een plantenspuit en richt het op zijn snuit. Hij zal het niet prettig vinden en weg gaan. Niet vergeten te belonen als hij rustig wordt of met vier poten op de grond staat. Een hond alleen aangeven wat niet mag, terwijl u niet aangeeft wat u er in de plaats voor verwacht zal niet helpen.

De pup

Een pup moet nog manieren leren, we moeten hem dus duidelijk maken dat we opspringen niet gewenst vinden. U gaat daarom als volgt te werk bij uw pup. Zodra u binnen komt hurkt u. De pup is u dichter bij uw gezicht en zal dus wat minder de neiging hebben tot opspringen. Nu aait en beloont u de pup als hij met vier poten op de grond blijft. Wanneer hij toch opspringt, negeren en belonen. En wanneer de pup uiteindelijk kiest voor ander, wel acceptabel gedrag, prijst u de pup met lekkers of een aai (of iets anders dat hij leuk vindt).

U kunt ook de methode met het negeren volgen, zoals hierboven beschreven is bij de volwassen hond. Elke pup is anders, dus kan het zijn dat de een methode niet voor hem werkt.
© 2009 - 2024 Info82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetTijdens hardlopen loop je een groter risico op hondenbeetHonden reageren anders op hardlopers dan op wandelaars, want door de snelle loopbewegingen komen driften in de hond los.…
Gedragsproblemen bij de hondGedragsproblemen bij de hondIn deze maatschappij zijn gedragsproblemen bij de hond een veel voorkomend probleem. Dit kan vele oorzaken hebben: een d…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Baby Papegaai de verzorgingBaby Papegaai de verzorgingPapegaaien worden tegenwoordig op grote schaal in Nederland gekweekt en worden nu vaak als kuiken bij kweker of dierensp…
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Info82 (3 artikelen)
Laatste update: 04-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.