Veel voorkomende oorzaken van diarree bij de hond

Veel voorkomende oorzaken van diarree bij de hond Het is erg vervelend als u een hond met diarree heeft. Vooral als de hond het niet op kan houden en het in zijn bench of in huis doet. In dit artikel worden de meest voorkomende oorzaken van diarree bij de hond beschreven.

Abrupte overgang voeding, oftewel voedingsdiarree bij honden

Veel honden kunnen niet tegen een snelle overgang van de ene op de andere voeding. Vooral bij pups en zeer gevoelige rassen wil dit nog wel eens tot diarree oftewel voedingsdiarree leiden. Wilt u overschakelen naar een andere brok of een ander merk, dan kunt u dit het beste geleidelijk doen. Een goed schema om aan te houden is: Op dag 1 drie kwart van de oude brok en een kwart van de nieuwe brok mengen en dit aan uw hond voeren. Op dag 2 neemt u van beide brokken de helft. Op dag 3 neemt u een kwart van de oude brok en drie kwart van de nieuwe. Dan kunt u op dag 4 de nieuwe brok voeren zonder dat er diarree optreedt. Bij gevoelige honden kunt u beter een nog langere periode aanhouden om over te schakelen. Pups kunt u in het begin het best vier keer per dag voeren. Na een tijdje gaat u over op drie keer daags en als de hond volwassen is naar 2 keer daags. Houd goed de hoeveelheden voeding aan dat op de verpakking van de voeding staat. Dit is vaak aan de hoge kant. Belangrijk is dat u goed de behoeften van uw hond in de gaten houdt. Een actieve, energieke hond heeft meer voeding nodig dan een lekkere lobbes die graag de hele dag slaapt. Let ook op bij het geven van vette dingen. Net als bij mensen kunnen honden van iets wat ze normaal niet eten of als het teveel is aan de diarree raken. Het advies is niet teveel met de pot mee te laten eten en niet teveel tussendoortjes te geven.

Voedingsallergie of voedselintolerantie bij honden

Net als bij mensen zien we ook bij onze honden steeds vaker voedingsallergiën en voedselintoleranties. Dit houdt in dat uw hond heftig reageert op een bepaald bestanddeel in de voeding. De klachten kunnen verschillen: diarree, braken, jeuk, slechte vacht, oorontsteking, etc. Meestal zijn het de eiwitbronnen waarop de hond zo heftig reageert. U doet er in zo'n geval verstandig aan uw hond op een hypoallergeen of eliminatiedieet te zetten. Hierbij is het eiwit gehydrolyseerd en is zo gemaakt dat het lichaam het eiwit niet meer herkent als lichaamsvreemde stof. Dit dieet dient na 6-8 weken duidelijk verbetering van de klachten te geven. Zijn de klachten niet verbeterd, dan is het verstandig dmv bijvoorbeeld een bloedonderzoek uit te laten zoeken waar uw hond dan wél allergisch voor is.

Wormen

Als een hond een wormbesmetting heeft, kan dit leiden tot diarrhee. Wormen leven in het maag-darm kanaal en men ziet ze pas op het moment dat de besmetting of heel groot is, of de wormen dood zijn. Het is dus verstandig een wormbesmetting te voorkomen door uw hond regelmatig te ontwormen. Het ontwormadvies voor volwassen honden door dierenartsen en fabricanten is 4 keer per jaar. Pups moeten ontwormd worden op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, dan op 4 en 6 maanden en daarna 4 keer per jaar. Let ook op als u hond vlooien heeft, want deze brengen ook wormen over!

Een hond die last heeft van wormen kan verschillende verschijnselen vertonen. De meest bekende is het "sleetje rijden". De hond schuurt met zijn achterwerk over de grond in een zittende beweging. Het kan ook zijn dat uw hond veel honger heeft of een doffe vacht heeft.

Andere parasieten in de ontlasting van de hond

Er zijn nog een aantal parasieten die diarree kunnen veroorzaken bij uw pup of hond, bijvoorbeeld giardia. Dit is een protozo die in de darmen leeft. De ontlasting stinkt dan enorm. Je ziet vaak giardia bij pups die van fokkers komen waar veel honden dicht op elkaar leven. Het is zeer besmettelijk en mensen kunnen deze parasiet ook krijgen. Dit heet een zoönose.

Ook coccidiose is een boosdoener waarbij diarree voorkomt. De ontlasting ziet er dan vaak wat groenig uit en stinkt ook behoorlijk. Beide parasieten zijn door de dierenarts te vinden in de ontlasting en ze zijn ook beide goed te behandelen met een kuur antibiotica. Soms worden er diarreeremmers bij voorgeschreven en licht verteerbare voeding om de darmen tot rust te brengen. Het kan ook zijn dat uw hond hiervoor een injectie krijgt.

Virussen, bacteriën en vergif

Net als mensen kunnen ook honden een virus oplopen waardoor ze bijvoorbeeld gaan braken en/ of diarree krijgen. Deze virussen kunnen ze oplopen via contact met andere honden of gewoon via de lucht. Het is niet verstandig honden in vies of stilstaand water te laten zwemmen, vooral als het warm weer is. Uw hond kan botulisme krijgen, wat zeer gevaarlijk is. Het is ook verstandig uw hond goed in de gaten te houden als hij los loopt in bijvoorbeeld het bos, zodat hij niet ongezien een rot kadaver naar binnen kan werken of bijvoorbeeld slakken- of muizengif kan eten. Ga direct naar de dierenarts op het moment van verdenking van het eten of aanraken van iets dat giftig is!

Parvo

Parvo komt bijna niet meer voor in Nederland. Het is een virusziekte, waarbij veel sterfgevallen optreden, vooral onder pups. Men ziet een zeer zieke hond, met bloederige diarree. Gelukkig wordt met de jaarlijkse enting voorkomen dat uw hond hier slachtoffer van wordt.

Organische stoornissen

Diarree kan ook optreden als gevolg van een orgaan dat niet goed functioneert. Je kunt denken aan organen die met de spijsvertering te maken hebben, zoals de maag, darmen, lever of alvleesklier (pancreas). Bij slecht functioneren van deze organen kan het ook voorkomen dat de ontlasting van de hond een andere kleur heeft of anders ruikt. Met behulp van bloedonderzoek of een echo kan vaak worden vastgesteld om welk orgaan het gaat en wordt eventueel medicatie voorgeschreven of andere maatregelen getroffen.

Wanneer naar de dierenarts bij diarree?

Overschakelen van voeding kunt u rustig zelf. Ook ontwormen kunt u zelf doen. In alle andere gevallen dient u een afspraak te maken bij de dierenarts. U kunt best een paar dagen afwachten wanneer uw hond diarree heeft, maar het is belangrijk dat u contact opneemt met de dierenarts als het te lang aanhoudt, of als uw hond niet meer wil eten en/ of drinken, of als hij sloom is, meerdere keren braakt, veel speekselt of trilt. Bij pups is het belangrijk om sneller een dierenarts in te schakelen, omdat zij sneller de kans hebben om uit te drogen en zij in de groei zijn.
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en puppy: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting hond en pup of puppy. Voor de eigenaar van een hond kan het zien van bloed bij de ontlasting van zi…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?Wat zegt de ontlasting van een hond over zijn gezondheid?De ontlasting van een hond zegt iets over zijn gezondheid. Bij een gezonde hond is de ontlasting stevig en donkerbruin v…
Bronnen en referenties
  • Kennis en ervaring dierenartsenpraktijk
Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 23-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.