Aan zee met de hond: de gevaren en tips

Aan zee met de hond: de gevaren en tips Aan zee wandelen met de hond is erg leuk. Zowel in de zee als op het strand kan je hond zich volop uitleven. De zon, de zee en het strand zorgen zowel voor je hond als voor jezelf voor volledige ontspanning. Maar bij deze leuke en gezellige wandelingen moet je ook bewust zijn van een aantal aandachtspunten en gevaren voor de gezondheid van je hond. Wie hier rekening mee houdt, loopt minder kans dat zijn hond een gezondheidskwaal of ongeluk krijgt aan zee.

De gevaren van de zon

Oververhitting of hyperthermie

In de zomer kan het op het strand heel warm worden. Honden kunnen hun overtollige warmte enkel kwijt via de voetzolen of hun tong (hijgen). Wanneer de lichaamstemperatuur van je hond extreem hoog wordt door de warmte van de zon, het warme zand en door te bewegen of te spelen, kan hij oververhit geraken. Dit is een gevaarlijk situatie die tot de dood kan leiden.

Symptomen

Oververhitting kan volgende symptomen vertonen:
  • veel en hard hijgen
  • veel kwijlen
  • rode slijmvliezen
  • warm aanvoelen
  • lichaamstemperatuur boven de 40,5 °C

In ernstige gevallen:
  • lichaamstemperatuur boven de 45°C
  • bleke slijmvliezen
  • bloedende diarree
  • buiten bewustzijn geraken
  • coma tot de dood

Behandeling

De behandeling bestaat erin om de hond zo snel mogelijk af te koelen. Terwijl je wacht op de dierenarts kan je handdoeken over de hond leggen en deze steeds opnieuw doordrenken met koud water. Je kan ook een handdoek met koude ijsblokken op het hoofd van de hond houden en hem kleine slokjes koud water te drinken geven.

Oververhitting voorkomen

Het is beter om met je hond vroeg 's morgens of 's avonds te gaan wandelen. Als je overdag het strand opgaat in de zomer, vermijd dan het middaguur. Zorg dat de hond regelmatig in het water kan afkoelen en dat je steeds fris drinkwater mee hebt. Indien je hond heel speels is op het strand is het belangrijk dat je hem tijdig afremt zodat zijn lichaamstemperatuur niet te hoog wordt. Zorg tenslotte dat wanneer je een pauze neemt of gaat zitten op het strand, je hond in de schaduw kan liggen.

Zonnebrand

Witte en bleke honden kunnen op warme zonnige dagen zonnebrand oplopen. Vooral de oren, de neus en de buik zijn gevoelig voor uv-stralen. Het is aan te raden om de gevoelige gebieden van deze honden met een zonnebrandcrème in te smeren aangepast aan de hond. In de handel bestaan er verschillende soorten die een goede bescherming bieden.

De gevaren van het zand

Oogontstekingen

Sommige honden graven en ravotten graag in het zand maar zandkorrels kunnen in de ogen terechtkomen en zorgen voor oogontstekingen zoals onder andere keratitis, conjunctivitis en zweren op het hoornvlies. Dit kan voor de hond heel pijnlijk zijn. Je kan dit herkennen wanneer de hond met zijn oogleden begint te knipperen of hij wrijft zijn ogen met zijn poten en de ogen tranen. Er ontstaat oogafscheiding of er is roodheid in de conjunctiva. In dit geval kan je de ogen reinigen met een oogreinigingsmiddel of spoelen met een oogoplossing. Indien je merkt dat er een witte sluier over de ogen ontstaat, de ogen uitgesproken rood worden of dat er etter ontstaat, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Verwondingen aan de voetzolen

Het zand kan overdag hoge temperaturen bereiken en brandwonden veroorzaken aan de voetzolen van je hond. Daarnaast kan de hond zich verwonden aan scherpe voorwerpen in het zand. Het is aan te raden om na iedere wandeling aan zee, de voetzolen van je hond te controleren. Ingeval van verwondingen kan je de voetzolen ontsmetten met een betadine-badje. Om brandwonden te voorkomen is het aangeraden om langs het water te wandelen. Eventueel kan je kleine honden tot daar dragen zodat ze niet over het warme zand hoeven te lopen.

Maagproblemen

Speelse honden kunnen af en toe zand gaan opeten of per ongeluk binnen krijgen. Dit kan leiden tot gastritis. Het zand is erg irriterend voor de maag en bij een aanzienlijke hoeveelheid zandinname kan dit ernstige schade aan de ingewanden toebrengen zoals onder andere darmverstoppingen. Ook schelpen en stenen kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen zoals onder andere een gastro-intestinale perforatie. Het is dus aan te raden om je hond altijd in de gaten te houden en toe te zien op wat hij al dan niet opeet.

De gevaren van zeewater

Hypernatremie

Aan de zee kan de hond zich vlug dehydrateren door de warmte en te ravotten. Hierdoor krijgt hij dorst. Een natuurlijk reflex van de hond is dan om water te zoeken om te drinken. Als er geen drinkwater voorzien is, zal de hond de neiging hebben om zeewater te drinken met als gevolg nog meer dorst. Ook bij het zwemmen of spelen in de zee kan hij zeewater binnen krijgen. Bij inname van een grote hoeveelheid zoutwater kan dit leiden tot zoutvergiftiging of hypernatremie en in ernstige gevallen kan dit tot de dood leiden. De symptomen kunnen ontstaan na 30 of 60 minuten na het drinken van het water. De symptomen bestaan uit braken, diarree, kwijlen, 'dronken' gang, koorts, dorst, toevallen en coma (dood). Bij lichte vergiftiging kan je de hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkwater laten drinken. Bij een zware vergiftiging en neurologische klachten moet de hond onmiddellijk behandeld worden met behulp van een infuus. Meestal is de prognostiek somber. Voorkom dus dat je hond zeewater drinkt en laat hem liefst nooit te lang in zeewater zwemmen of spelen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vers drinkwater mee hebt voor je hond.

'Hot spot'

Indien je hond een dermatologisch probleem, een oog- of oorontsteking heeft, is het afgeraden om hem in zeewater te laten zwemmen. Het zeewater zou de aandoening kunnen verergeren. Maar ook voor gezonde honden is het belangrijk om hen na een zwempartij zo mogelijk af te spoelen en vooral goed af te drogen om 'hot spot' te voorkomen. Bij een klein letsel kunnen de bacteriën door de warmte en de vochtigheid zich heel snel vermeerderen. Dit leidt ertoe dat de hond jeuk krijgt en gaat krabben waardoor de ontsteking zich verder uitbreidt tot de vorming van een 'hot spot'.

Verdrinking

Honden kunnen meestal goed zwemmen maar in de zee zwemmen is vermoeiend voor een hond. Bij vermoeidheid zal de hond altijd vaste grond opzoeken. Met de stroming en de golven van de zee kan dit soms lastig zijn. Sommige honden kunnen gaan panikeren en verdrinken. Daarbij is het ook bij sterke stroming en getijden afgeraden om je hond te laten zwemmen. Indien je toch beslist om je hond te laten zwemmen, hou hem altijd in het oog. Een zwemvestje kan ook verdrinking voorkomen. Tenslotte verdienen puppy's en senioren extra aandacht omdat hun uithoudingsvermogen niet altijd optimaal is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…

De verzorging van konijnen bij warm weerDe verzorging van konijnen bij warm weerNet als de meeste andere huisdieren kunnen konijnen niet goed tegen warm weer. Konijnen transpireren niet, maar raken hu…
Je kip eieren laten broedenJe kip eieren laten broedenJe kip eieren laten uitbroeden kan een makkelijke en leuke manier zijn om een aantal jonge kippen erbij te krijgen, die…
Bronnen en referenties
  • www.dierendokters.com/honden/ziekten/oververhitting-bij-de-hond
  • www.puppiesopvoeden.nl/zoutvergiftiging-bij-honden/
  • www.huisdierendokter.be/hotspot-hond.html
  • www.doggo.nl/artikelen/recreatie/honden-en-water-php
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.