Konijnen maken gelukkig

Konijnen maken gelukkig Maar al te vaak schaffen mensen een konijn aan zonder te weten wat dat in de praktijk betekent. Een konijn is een lief, sociaal en uiterst grappig dier dat tot zijn recht komt in een omgeving waar hij niet alleen wordt verzorgd maar ook wordt bemind. Als je het goed doet verandert een konijn je leven op een onvergetelijke manier en beloont je toewijding en aandacht met een ongekende portie liefde en dankbaarheid.

Een konijn is geen speelgoed!

Konijnen zijn geen speelgoed en geen geschikt geschenk voor een kind dat bij een konijn denkt aan een leuk pluizig bolletje dat hij of zij kan vastpakken, waarmee hij kan lopen en die hij op schoot kan nemen. Dat is absoluut een onjuiste voorstelling van zaken. Veel mensen kopen zonder enige voorkennis een konijn, merken dat een konijn niet hetzelfde is als een furby en doen zonder enige emotie afstand van het dier. Niets is zo vreselijk als een konijn op deze manier te behandelen. Een konijn is geen knuffelpop maar kan een volwaardig lid van het gezin zijn als je het in zijn waarde laat en het dier vooral zo veel mogelijk KONIJN laat zijn.

Overwegen

Bereid je dus bij de aanschaf van een konijn erg goed voor, lees erover en ga rondkijken. Het gaat hoofdzakelijk om de bereidheid om jarenlang goed voor het dier te willen zorgen, dat je een oplossing weet voor vakanties en dat je vastbesloten bent om het dier een meer dan uitstekend bestaan te bieden, beter dan het elders zou kunnen krijgen. Als je honderd procent zeker bent aan deze eisen te kunnen en willen voldoen kun je een konijn in huis serieus overwegen. Bij twijfel in geen geval doen. Een konijn koop je niet voor een tijdje maar voor de rest van zijn leven en dat moet uitgangspunt zijn.

Kennismaking

Een dwergkonijn koop je liefst bij een goede konijnenfokker of uit het asiel. Let er op dat een jong konijn minimaal acht weken oud moet zijn bij de aankoop, dat het er goed uitziet, dus een blinkende pels, levenslustige uitstraling en heldere oogjes. Als je het dier eenmaal thuis hebt zorg je direct voor een rustige, tochtvrije en droge omgeving, voldoende bewegingsruimte, een ruime hoeveelheid hooi, speciaal konijnenvoer en schoon drinkwater uit een speciale drinkfles. De onderlaag in de kooi zou kunnen bestaan uit een speciale bodembedekker met een (gedeeltelijke) toplaag van stro. Zaagsel wordt door risico op gifstoffen liever niet meer gebruikt. Zorg ook voor een gedeelte in de kooi waar het konijn zich kan terugtrekken, hetzij door middel van een speciaal binnendeel in een buitenkooi, of door een deel van de binnenkooi tot slaapgedeelte te maken met behulp van handdoeken ter afscheiding. Bij de aankoop moet je dus al weten of je het konijn binnen of buiten gaat houden want dit kan door grote temperatuurverschillen later niet zomaar gewijzigd worden. Het belangrijkst is nu dat het konijn zich zo snel mogelijk thuis gaat voelen.

Een konijn is een sociaal wezen

Het dagritme van konijnen is omgekeerd aan die van ons. Konijnen doen overdag hazenslaapjes, vooral in de middag kunnen ze een beetje wegdommelen, hoewel de ogen altijd iets open blijven. In de avond en nacht zijn ze wakker. Soms kunnen dwergkonijntjes een beetje nerveus zijn en lichte agressie vertonen. Neem je konijn niet op om het op schoot te zetten want daar houden veel konijnen helemaal niet van en ze zullen er alles aan doen om weg te komen. Zet de kooi met het konijn nooit ergens ver weg in een stil kamertje of een schuur waar helemaal niemand komt. Konijnen zijn sociale wezens en een volwaardig lid van het gezin! Zet het dus waar het hoort, gewoon bij jullie in de huiskamer of keuken of indien buiten, dicht bij het huis. Je kunt je konijn met andere huisdieren samen houden en zeker met cavia's is het een goede combinatie. Twee konijnen in een kooi kan ook maar dan moeten het liefst twee vrouwtjes zijn want mannetjes onderling kunnen gaan vechten met alle gevolgen van dien.

Kooien en hokken

Binnenkooien of buitenhokken zijn kant en klaar te koop in dierenwinkels, of kunnen zelf in elkaar worden gezet. Indien je een binnenkooi kiest neem dan de allergrootste die je kunt vinden want een konijn moet zich kunnen bewegen en rechtop kunnen staan. Buitenhokken zijn dikwijls kleiner en zodoende ongeschikt, tenzij je het type kippenren neemt. Mocht je je konijn permanent buiten willen hebben, timmer dan zelf een hok en vergeet vooral niet een donker afzonderlijk binnendeel te maken zodat het dier zich kan terugtrekken. Als je ervoor hebt gekozen je konijn binnen te houden zet de kooi bij mooi weer dan in de tuin of op het balkon. Zet het konijn nooit in de wind en wees er zeker van dat de buitentemperatuur boven de 10 graden is.

Graven en springen

Zorg altijd voor een schaduwdeel in het hok, dus als de zon fel schijnt leg je een deken of grote doek over een deel van de kooi. Houd een plastic kleed bij de hand zodat je bij regen niet direct de kooi weer naar binnen moet sjouwen maar het konijn voorziet van een plafond op zijn draadkooi dat water tegenhoudt. Als je je konijn naast zijn buitenkooi in een buitenren hebt of even op het grasveld let er dan op dat het niet voorgoed kan ontsnappen door de tuin in elk geval af te grenzen met betonplaten of traliedraad tot dertig centimeter onder de grond. Vrouwtjeskonijnen kunnen hele diepe gangen graven als ze de kans krijgen. Zorg ervoor dat de omheining hoog genoeg is, liefst circa een meter, want menig konijn springt eroverheen als ie de kans krijgt. Een andere oplossing daarvoor is om een speciaal net over de buitenren te spannen. Ze worden vaak samen met een opvouwbare buitenren verkocht.

Verzorging

De kooi maak je minimaal een keer per week schoon en het geschiktste moment is als je konijn binnen rondloopt of als het zich in een buitenren bevindt. Je haalt de kooi helemaal leeg en maakt het grondig schoon met een sopje. Daarna weer opnieuw indelen met een laag zaagsel of een variant hierop, een flinke laag stro of bedding en een grote dot hooi of kruidenhooi. Maak de etensbak eveneens schoon en voorzie deze van verse brokjes. Gemengd konijnenvoer is goed maar het konijn zal de neiging hebben enkel de lekkerste brokjes eruit te pikken. Je kunt ook de donkergroene biks geven maar de meeste konijnen zullen indien ze er niet van jongsaf aan aan gewend zijn, deze niet willen eten. Een erg goed en nieuw konijnenvoer is de Beaphar Xtravital Care+ welke wel wat duurder is maar een uitgebalanceerd voedsel is dat is ontwikkeld in samenspraak met dierenartsen, voedingsdeskundigen en toonaangevende konijnen-experts. Brokjes en groenvoer moeten de hele dag beschikbaar zijn voor je konijn dus geef bijvoorbeeld elke avond nieuwe voeding maar controleer in de ochtend wat er eventueel verwijderd moet of bijgevoerd moet worden.

Brommen als een beer

Mocht je konijn ook in de ochtend smeken om brokjes en je zou er wat te laat mee zijn of niet snel genoeg naar de zin van je konijn, dan kan hij een beetje grommen zoals een beer. Laat je hier door niet van de wijs brengen. Een hand boven zijn kop ziet het konijn instinctief als een bedreiging en hij begrijpt niet dat je echt goede bedoelingen hebt. Aai het konijn over zijn kop en ververs ondertussen zijn etensbak. Bijvoeden met de zogenaamde konijnensnoepstengels is niet nodig en voorkomt dat het konijn genoeg trek houdt in zijn gezondere voedsel. Natuurlijk mag je je konijn best eens verwennen en het is dan ook aardig om het elke dag precies 1 speciaal konijnensnoepje te geven. Je hebt ze in wortel, bosvruchten of yoghurtsmaak en konijnen zijn er wild van!

Vrijheid is leuk

Het beste is om een binnenkonijn elke dag wat vrijheid en beweging te geven door de kooi een aantal uren van de dag, het liefst 's avonds, open te zetten zodat hij wat in huis kan scharrelen. Het dier zal je enorm dankbaar zijn! Uiteraard moet de ruimte waarin hij zich begeeft dan wel konijnproof zijn gemaakt want konijnen zijn knagers, dus stopcontacten, snoeren, enzovoorts moeten beveiligd zijn, weggehaald of anderzijds afgedekt. Houd ook kamerplanten uit de buurt. Als je in de gelegenheid bent om het konijn de hele dag rond te laten lopen is dat mogelijk nog beter, maar dan moet je alles in huis op orde hebben zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Rennen en draven

In de eerste zes levensmaanden zal het konijn, als je in de kamer staat, rondjes om je voeten rennen. Dit is een teken van liefde en affectie. Een jong konijn is nog niet volledig zindelijk en kan hier en daar wat ongelukjes hebben, dit is normaal en zal met de tijd helemaal overgaan. Wees nooit boos op je konijn! Ook kan het konijn keihard door de kamer draven en als het nog jong is, sprongetjes maken van plezier. Als je je nu afvraagt hoe je je konijn weer terug in de kooi krijgt: Gewoon 's avonds na de uurtjes van vrijheid als het konijnenetenstijd is, geef je hem zijn brokjes en/of groenvoer en hij zal op een gegeven moment zijn kooi beslist weer opzoeken.

Stampen en keutels

Een konijn heeft zeer grappige gewoontes. Het bekende stampvoeten doet een konijn als er voor zijn gevoel gevaar dreigt. Met het harde stampgeluid laat hij andere konijnen weten dat ze op hun hoede moeten zijn. Als je konijn aan het stampen is ga dan kijken waar hij mogelijk op reageert en stel hem gerust of laat hem met rust. Het gaat vanzelf weer over. Een andere gewoonte die op ons vreemd overkomt is dat een konijn een nogal merkwaardige spijsvertering heeft, gekenmerkt door het zogeheten verschijnsel van caecofonie. Dit lijkt op de vertering in de voormagen van herkauwers met een differentiatie in twee soorten keutels, de bekende harde, ronde en droge keutels die onverteerde ruwvezel bevatten en die de hele dag door worden uitgescheiden en de bijzondere caecotrofen oftewel zachte keutels die in een soort kaviaarachtige substantie van enkele centimeters worden uitgescheiden, voornamelijk in de middag. Nu is het grappige dat een konijn deze laatste ontlasting opeet!

Toegestaan voer:

  • Andijvie
  • Wortel en loof
  • Gras
  • Boerenkool
  • Paardenbloemblad
  • Peterselie
  • Sla (beperkt)
  • Witlof
  • Broccoli
  • Bleekselderij
  • Fruit (weinig!)
  • Korenaren
  • Stukje licht knäckebröd
  • Stukje cracker
  • Toastje

Speelgoed voor het konijn:

  • Dozen, manden
  • Kattentunnels
  • Takken
  • Papieren zakken, kranten
  • Blokken, ballen, babyspeelgoed
  • WC-rollen
  • Kranten of krantensnippers
  • Dennenappels

Vakantie

Een van de belangrijkste punten bij de aanschaf van een konijn is de vraag waar je je konijn huisvest tijdens vakantie en afwezigheid. Je kunt het konijn bij iemand anders onderbrengen die ervoor wil zorgen maar wil die persoon het konijn ook in de avond wat vrijheid geven en het rond laten lopen? Je kunt als je er heel erg op tijd bij bent een plaats reserveren bij een opvangadres zoals een tijdelijk asiel maar dan heb je hetzelfde nadeel. Een ander idee is het om iemand gedurende je afwezigheid op jouw huis inclusief konijn te laten passen. Het dier blijft in de eigen omgeving en wordt niet gestoord in zijn levenspatroon. Bij een vakantie binnen Nederland kun je het konijn wellicht met kooi en al meenemen en dat is eveneens een optie. Dit is echter wel een onderneming en je konijn vervoer je niet in de kooi zelf maar in een speciaal reiskooitje dat ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld poezen. Een konijn kan zeer angstig worden van een autorit dus houdt het reismandje stevig op schoot en stel het konijn gerust.

Vaccinaties en nagels knippen

Je kunt je konijn het beste twee maal per jaar of soms nog een extra keer, laten inenten tegen twee bekende konijnenziekten die als het konijn erdoor wordt getroffen, dodelijk kunnen zijn. Deze zijn onder meer myxomatose en VHS.Je kunt bij de plaatselijke dierenarts vragen naar de vaccinatie-data, meestal worden er speciale konijnen-inentingsuurtjes gehouden. Tegelijkertijd kun je de nagels van het konijn laten knippen want gebeurt dit niet, dan groeien de nagels krom en zal het dier er veel last van hebben omdat hij dan niet meer normaal kan lopen.

Aaien en likken

Er wordt wel eens gezegd dat het konijn soms op een poes lijkt en soms op een hond en dat is zo. Hoewel elk konijn weer een eigen karakter heeft kan elk konijn soms languit liggen als een tevreden poes, poetst het zijn eigen vel, lijkt het de intelligentie van een poes te benaderen maar kan zich net als een poes ook eigenwijs van je afkeren of zelfs boos zijn. Soms lijkt een konijn juist op een hond, laat ie weten erbij te horen en kan hij of zij enthousiast bij je voeten gaan zitten in afwachting van een aai of schouderklopje. Een konijn is verre van dom en denkt in patronen. Daarbij is het een zeer dankbaar dier dat jou beloont als hij het naar zijn zin heeft. Konijnen kun je zoals gezegd beter niet op schoot nemen maar dat betekent niet dat ze je affectie helemaal niet willen. Je kunt je konijn, als hij rustig op de grond ligt of op de bank, uitgebreid aaien en je zult merken dat ie dat zeer op prijs stelt. Aai het konijn op zijn bolletje, op zijn neus als teken van respect, rondom zijn oren, zijn hals en zijn rug. Het konijn zal zelf aangeven wanneer hij voldoende geaaid is en zal je rijkelijk belonen met likjes op je hand, arm of pantoffel!

'Er is geen groter voorrecht denkbaar dan de onvoorwaardelijke liefde van je konijn...'
© 2007 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetgedrag van het konijnEetgedrag van het konijnOver konijnen is al veel geschreven in boeken en op internet. Voedsel is voor konijnen net als bij mensen één van de bel…
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Wat mogen konijnen eten en wat niet?Wat mogen konijnen eten en wat niet?Voeding is voor konijnen erg belangrijk omdat konijnen erg gevoelige darmen hebben. Er kunnen nare dingen met je konijn…
Een konijn houdenEen konijn houdenEen konijn is en leuk dier om te houden als huisdier. Ze zijn geschikt voor wat oudere kinderen, en met wat hulp van de…
De Golden retrieverDe golden retriever is een ideale gezelschapshond voor de hele familie. De naam wordt regelmatig afgekort tot gewoonweg…
Reacties

Maria, 27-01-2012
Ik lees in het stuk dat je het beste 2 vrouwtjes bij elkaar kunt zetten, omdat 2 mannetjes vechten. Dit is maar deels waar. Dat van die rammen klopt, maar ook 2 voedsters is heel vaak geen goede combinatie. Als het twee zusjes zijn die vanaf het begin bij elkaar zitten gaat het over het algemeen goed, maar ook die kunnen ruzie gaan maken. De beste combinatie is altijd nog steeds een voedster en een gecastreerde ram (als je geen kleintjes wilt tenminste).

Wat ik daarnaast mis in het verhaal is dat het konijn niet zoveel hard voer hoeft te krijgen maar wel dagelijks de beschikking moet hebben over hooi, wat bij voorkeur in een ruif geplaatst wordt. Wij eten uiteindelijk ook niet graag van de grond. Reactie infoteur, 30-01-2012
In diverse alinea's in het artikel staat het belang van vers hooi vermeld. Hooi is prioriteit en behoort tot de basisuitrusting van een konijn. Konijnen hebben verder geen problemen met het eten van de grond, maar een speciale voederbak voor hooi kan altijd. Verder zijn er vele, andere websites die speciaal ingaan op de koppeling van konijnen, en de voor- en nadelen van de mogelijke combinaties. A.

Joan, 28-10-2011
Mijn konijntje Coco (8 weken oud) weet prima zijn wc te vinden als hij buiten de kooi loopt!
Alleen… als hij op de bank loopt keutelt hij ontzettend vaak, plasje is 1x per ongeluk gebeurd. Wat kan ik hier tegen doen? Hij vind de bank het leukst om te spelen en komt dan ook vaak op schoot zitten! Reactie infoteur, 29-10-2011
Hi Joan, bij jonge konijntjes komt dit vaak voor! Het diertje is blij en speels en kan in alle opwinding wat keutelen of een plasje doen. Dit gaat met een paar weken tot maanden vanzelf over. Wat je ertegen kunt doen is de bank beschermen met een oud dik kleed. En nooit boos worden! Groetjes, A.

Gigi, 18-08-2011
Volgend jaar ga ik emigreren naar Curaçao. Ik wil mijn konijn ook meenemen. Alleen de reis ernaar toe duurt best lang (circa 11 uren). Ik kan geen informatie vinden hoe je het beste kan reizen met een konijn. Merendeel van de informatie is gericht op reizen met honden en katten. Een advies is om de huisdier een kalmeringsmiddel te geven voor de reis. Is het ook aan te raden voor konijnen? Hoe kan ik het beste aanpakken? Reactie infoteur, 19-08-2011
Hi Gigi, het is moeilijk hier een antwoord op te geven. Het beste kun je contact opnemen met een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen en knaagdieren, zie voor info konijnen.nl. Ook kun je op internet zoeken naar 'konijnen op reis', 'rabbits travel' en 'rabbits flight', etc. om te lezen hoe andere mensen dit aanpakken. Ik hoop dat er een goede oplossing komt! Groetjes, A.

Rinus, 17-08-2011
Ik heb een konijn te logeren van een vriend. Prima beest, alleen bijt hij soms aan de muren. Als ik dat zie spreek ik hem vermanend toe en als hij toch doorgaat zet ik hem in z`n kooi. Is er geen speeltje, waar hij aan kan knagen? Reactie infoteur, 18-08-2011
Hi Rinus, konijnen moeten om lichamelijke en geestelijke redenen knagen. Het is hun natuur. Wat je kunt proberen zijn bijv. rieten manden (onbehandeld), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, wc-rollen en dennenappels. Je kunt ook een afgesloten kartonnen doos nemen en deze vullen met papiersnippers of stro, er een gaatje in maken als beginnetje, en het konijn zo verder laten knagen. Groetjes en veel plezier met het konijn! A.

Henk, 16-02-2011
Buitentemperatuur moet boven de 10 graden zijn? Het moet niet vriezen maar is dat niet een beetje overdreven? Hok gewoon goed isoleren, geen directe wind erop, veel hooi erin en het moet goed komen. Reactie infoteur, 17-02-2011
Hi Henk, konijnen die gewend zijn binnen te verblijven in een zgn. kooi of binnenhok kun je niet zomaar buiten zetten. De haren zouden recht overeind gaan staan. Om op safe te spelen kun je de overgang naar buiten het beste doen als de temperatuur meer dan tien graden is. Groetjes, A.

Vrouwtje, 13-01-2011
Hoi A, Dan besluit ik toch om hem mee te nemen. Het is zo'n aanhankelijk beestje en zo gehecht aan mij dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om hem ergens anders te brengen. De reis is alleen wat lastig maar daar in het huisje kan hij gewoon lekker rond rennen en springen. Maar ik wil hem meenemen in zijn kooi. Zorgen voor drinken en eten, voldoende hooi en zorgen voor een bodembedekking dat hij niet gaat schuiven. Ik zet hem op de achterbank. Want om hem in een reiskoffertje te stoppen voor 2,5 uur vindt ik helemaal niets. Zou dit ok zijn? Zou hij veel stress hebben van de reis? Nu heb ik gelezen op internet over bach druppels die zouden helpen tegen de stress. Zou dit iets zijn? ooohhh ik hoop maar dat het goed met hem gaat tijdens de reis, maar het is het een of het ander. Ik hoop dat ik nog een keertje antwoord van je krijg. Dank je wel. Reactie infoteur, 14-01-2011
Hi Vrouwtje, volgende keer misschien een reis dichter bij huis? ;D. Je konijn zal inderdaad stress hebben, maar dat gaat ook zo weer over. Een reismand is speciaal voor reizen, zodat het risico op schuiven gering is. Daarom zou ik daarvoor kiezen en hem niet in de kooi op de achterbank laten. De kans is groot dat het dier in de reismand gewoon gaat liggen, en dat is ook het beste. Natuurlijk kun je er wat hooi of iets anders bij doen, maar waarschijnlijk kijkt ie daar niet naar om. Over bach druppels weet ik helaas niets. Zit er nu maar niet over in; de reis is een goede test, en hey… je konijn mag ook best eens op vakantie! ;) Succes, A.

Vrouwtje, 08-12-2010
In februari gaan wij een weekje op vakantie in Drenthe. Dit is 2,5 à 3 uur rijden. Nu zie ik er al tegenop omdat ons konijntje naar de buren gaat. Ben bang dat hij het daar niet naar zijn zin heeft en heimwee krijgt met alle gevolgen van dien. Maar ik zal hem ook ontzettend missen en me zorgen maken of het wel goed gaat met hem. Ben zo aan hem gehecht en krijg zoveel liefde van het beestje. Wat denken jullie: zal ik hem meenemen? Of is de reis te lang? Of is het toch beter hem naar de buren te brengen? Zit er echt mee in mijn maag… Maar ik wil het beste voor hem. Reactie infoteur, 09-12-2010
Hi Vrouwtje, lief dat je zo begaan bent met je konijn. Ik begrijp je dilemma maar al te goed. De reis is inderdaad wat lang, daarom kun je hem waarschijnlijk beter tijdelijk bij de buren laten. Dit geldt vooral als je hem enkel in zijn kooi laat. Laat je hem in de kamer rondlopen, dan is meenemen wellicht beter, omdat je niet weet of dat bij de buren allemaal wel goed gaat (snoeren, planten, deuren, etc.), en je op vakantie gewoon door kunt gaan met het patroon van thuis. Laat je hem toch bij hen, dan moet je instructies geven en voor je gemoedsrust de afspraak maken elke dag te bellen. Als de buren vragen hebben, kunnen ze je dan meteen raadplegen. Verder niet teveel zorgen maken, want als het konijn goed verzorgd wordt, is dat al iets om erg blij mee te zijn. En een weekje duurt ook niet zo lang… Groetjes, A.

Suus, 13-09-2010
Wij hebben een dwergkonijn die binnen staat. nu is gebleken dat mijn man heel erg allergies is voor konijnen.
kan ik er ook een buitenkonijn van maken? want ik wil hem ook niet de deur uit doen. Reactie infoteur, 14-09-2010
Hi Suus, als je het konijn nog maar kort hebt kan dat zeker, immers, de winter moet nog komen. Heb je het dier al een paar jaar dan kun je die verandering beter niet doen. Tussenoplossingen zijn er ook, bijv. in een schuur/bijkeuken/serre, andere etage etc. maar dat zul je allemaal wel al bekeken hebben. Je kunt het konijn natuurlijk ook overdag buiten hebben en 's avonds naar binnen halen. Ga je het konijn toch permanent buiten zetten, zorg dan voor een zeer goed buitenhok en probeer het dier de eerste tijd door extra maatregelen tegen de kou te beschermen. Groetjes, A.

Nadine, 14-05-2010
Hay! Nu heb ik afgelopen week een dwergkonijntje gekocht, ik heb in mijn ouderlijk huis ook altijd dwergkonijntjes gehad, alleen dan in een buitenren, nu heb ik dit konijntje binnen. Nu is mijn vraag hoe ik zo goed mogelijk het vertrouwen krijg van dit konijntje zodat het zich veilig voelt en vertrouwd en hoe kan ik hem zo goed en snel mogelijk laten wennen zonder schrikreactie?
Groetjes Nadine Reactie infoteur, 14-05-2010
Hi Nadine, een konijn is een vluchtdier en zal vooral de eerste tijd angstig zijn. Zorg ervoor dat het konijn zich ergens kan verschuilen, zowel in de kooi zelf als ook in de uurtjes dat hij in de kamer mag rondlopen. In de kamer kun je dit doen door met dekens en meubels een soort tentje te maken zodat ie daar steeds naar toe kan. Kijk goed naar de behoeften van het dier. Benader een konijn niet van bovenaf omdat ie daar van schrikt en pak het dier ook niet op. Wacht tot het dier vanzelf naar je toekomt en benader hem dan rustig en liefst eerst op gelijke hoogte. Schrikreacties zullen nog lang regelmatig optreden maar dat is geen teken dat je iets fout doet, het is zijn natuur! Als het konijn rustig is kun je hem lang aaien, liefst op het kopje en een vinger over de neus, daar zijn ze dol op. Een konijn vraagt veel geduld maar zijn vertrouwen in jou is een beloning die zijn weerga niet kent. Echt. Succes! A.

Anja van der Vleuten, 08-07-2009
We hebben een café met daarbij wat dieren die door onze gasten bekeken kunnen worden. Natuurlijk horen daar ook konijntjes bij. Op dit moment hebben we 8 volwassen konijnen en 10 jonge konijntjes. Ze zitten nu in een zo genaamde konijnen flat welke binnen in een stal staat. De flat is aan vervanging toe en we hebben materialen gehaald om een konijnenhok met buitenren te maken zodat enkele van hen over gezet kunnen worden. Vandaar dat ik op internet wat aan het rondkijken ben. Mijn plan is om twee apparte hokken op poten te maken met daaraan een buitenren. 1 voor de mannetjes en 1 voor de vrouwtjes. Mijn vraag is nu hoeveel konijnen kan ik bij elkaar zetten? Is het verstandig om de binnenhokken op te delen of juist niet? 1 binnenhok kan maximaal 1.25m bij 1.25 worden. Hopelijk weet u het Antwoord. Groetjes Anja Reactie infoteur, 17-07-2009
Hi Anja, ik ben geen konijnenexpert maar hoop dat iemand de preciese antwoorden kan geven. Succes! A.

Wieteke, 27-04-2009
Ik wilde aankomend weekend mijn konijn meenemen naar de andere kant van het land, en rit van 2 uur. Is dit verstandig? Zo ja: een redelijk grote rieten picknickmand, is dat voldoende? Leuke info verder! Reactie infoteur, 29-04-2009
Hi Wieteke, dank je. Een rit van max. twee uur moet kunnen, mits het konijn voldoende water en voer heeft. Ik zou persoonlijk kiezen voor een dieren-reismand (voor poezen) en niet een picknickmand omdat het dier niet geheel beperkt mag worden in bewegingen. Veel succes, A.

Peb, 02-12-2008
Bij toegestaan voer staat ook boerenkool, nu heb ik juist altijd gehoord dat konijnen absoluut geen kool mogen omdat dit voor gasvorming kan zorgen. Is boerenkool dan wel goed? Daarnaast las ik net dat zaagsel giftige stoffen kan bevatten die al in het hout zelf zaten. Hoe zit dat dan? Verder leuk artikel om te lezen! Reactie infoteur, 11-12-2008
Hi Peb,
Veel konijnen zijn gek op boerenkool. Kool is niet helemaal verboden maar mag in zeer kleine hoeveelheden worden gegeven. Geef dus geen hele koolbladeren maar wat kleine stukjes gesneden boerenkool en kijk hoe het dier hierop reageert.
De laatste inzichten zijn inderdaad dat zaagsel minder geschikt is voor knaagdieren en konijnen wegens het gevaar van giftige stoffen. Het beste is om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor een andere bodembedekker. Op internet zijn hier lijsten van te vinden. Groetjes en dank je! A.

Jan V. Helden, 27-12-2007
Ik ben van plan om dwerghangoortjes te gaan houden,

kunnen deze ook bij kippen rondscharrelen.? Reactie infoteur, 28-12-2007
Hi Jan, dank voor de waardering. Het komt regelmatig voor dat konijnen en kippen samen worden gehouden. Omdat beide diersoorten nieuwsgierig zijn is het de eerste tijd wel oppassen geblazen. Als er gewenning optreedt moet het beter gaan. Succes, A.

Jootje (infoteur), 07-12-2007 #14
Goed artikel! Enorm leuk geschreven en informatief. Mijn konijntje loopt lekker in het huis rond en vermaakt zich prima, de snoeren hebben het niet allemaal overleefd, maarja eigen schuld.
En inderdaad, de liefde van een konijn en het respect van zo'n beessie is enorm! Reactie infoteur, 09-12-2007
Hi Jootje,
Dank voor je waardering :). Leuk te horen dat ook jouw konijn het helemaal naar de zin heeft. Leve het konijn!
Groetjes, Astrid

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.