De Golden retriever

De golden retriever is een ideale gezelschapshond voor de hele familie. De naam wordt regelmatig afgekort tot gewoonweg 'golden.' De Golden retriever is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland.

Uiterlijke kenmerken

De Golden Retriever is een symmetrisch gebouwde, sterke en actieve hond. Hij heeft een gemiddelde grootte en een vriendelijke uitdrukking die alertheid en zelfzekerheid toont.

De voornaamste uiterlijke kenmerken zijn:
 • Dikke vacht
 • Diepe borstkas
 • Een staart met veder en gedragen in het verlengde van de rug.
 • De kleur varieert van crème tot donker-goud.
 • Schofthoogte: bij ♂: 56 61cm, bij ♀: 52,5 56cm
 • Gewicht: 27 tot 33 kilo.
 • De vacht is vlak of golvend en de ondervacht is waterafstotend.

Karakter

Golden Retrievers zijn zeer sociale, vriendelijke, evenwichtige en zelfverzekerde honden. Ze hebben een goedmoedig en meegaand karakter. Ze zijn rustig en standvastig en agressie is volkomen vreemd voor deze dieren. Ze zijn gehoorzaam, betrouwbaar, intelligent, niet schrikachtig met een natuurlijke jachtaanleg. Ze blaffen erg weinig. Hun aanpassingsvermogen is groot, evenals hun werkvermogen. Ze zijn gevoelig voor harde woorden en stemmingen in huis.

Sociale aanleg

Honden van dit ras gaan erg gemakkelijk om met soortgenoten. Zelfs reuen onderling kunnen elkaar goed verdragen. De omgang met andere huisdieren is in doorsnee erg goed, maar uiteraard dient hier wel een gedegen socialisatieperiode aan vooraf te gaan.

Ook met kinderen kunnen ze het erg vinden. Ze zijn te zachtaardig om enig verzet te tonen. Sommige Goldens zijn goede wakers ten opzichte van onbekende bezoekers, maar deze behoren dan wel tot de uitzonderingen. In eerste instantie zijn Golden Retrievers mensenvrienden die gewenste en ongewenste indringers vriendelijk benaderen.

Verzorging

Dagelijkse verzorging

Haarklitten verwijderen
De haarklitten die ontstaan aan de oren, poten en buik moet men verwijderen met een borstel. Indien het onmogelijk is om ze weg te kammen, mogen ze ook afgeknipt worden.

Borstelen
Om een mooie vacht te bekomen en te behouden is het nodig de hond dagelijks te borstelen en geregeld te wassen. Hun vacht wordt wel op de proef gesteld door grote modderplassen, waar hij graag doorheen rent. Door hem wekelijks met een goede shampoo te wassen, krijgt zijn haar zijn glans weer terug en wordt zijn vacht bovendien hygiënisch schoon. Ook moet men regelmatig controleren of zijn ogen, oren en mond schoon zijn. De ogen dienen glanzend of helder te zijn. Indien de hond een geel-groene afscheiding vertoont aan de ogen, moet er een dierenarts bijgehaald worden.

Tanden
Wanneer men wenst dat de hond mooie tanden blijft behouden, moet er dagelijks gecontroleerd worden of er geen voedingsresten zijn achtergebleven. Men kan de tanden eventueel reinigen met een zachte tandenborstel.

Er kan best gebruik gemaakt worden van enzymatische tandpasta (of kauwstrips), zoals bvb. Orozyme, want dit bevat een enzymatisch complex dat het natuurlijke afweersysteem in de mond van de hond versterkt. Deze enzymen gaan de ontwikkeling van de bacteriën in de mondholte drastisch verminderen. Hierdoor ontstaat er een bescherming tegen schadelijke bacteriën die slechte adem en ophoping van tandplak en tandsteen veroorzaken (preventie van tandvleesontsteking). In geval van tandsteen is het noodzakelijk naar de dierenarts te gaan.

Regelmatig nazicht van

 • Oren: Overtollige haren aan de uitwendige gehoorgang dienen verwijderd te worden om verstopping tegen te gaan.
 • Nagels: Het is noodzakelijk om de nagels van een Golden Retriever te knippen.
 • Vlooien: komt weinig voor bij Golden Retrievers. Indien het toch mocht gebeuren, kan men ze het best verwijderen met een goede anti-vlooienspray.

Opvoeding

De Golden Retriever leert heel snel en onthoudt heel goed wat je hem hebt geleerd voor de rest van zijn leven. Je mag hem nooit te hard aanpakken. De training moet veel afwisseling bevatten. De nadruk moet liggen op belonen van goed gedrag. Ze zijn zeer geschikt voor jacht- en gehoorzaamheidsproeven.

Beweging

Ze hebben meer beweging nodig dan de gemiddelde hond. Bij verveling kunnen ze omslaan tot destructief gedrag. Hij heeft dus nood aan een actief bestaan. Een uur per dag flink rennen is dan ook noodzakelijk. Ze houden van verstopspelletjes en apporteren. Gehoorzaamheids- en jachtproeven zijn aan te raden. Ook zwemmen ze heel graag, ongeacht de weersomstandigheden. Ze bewegen krachtig en stuwend.

Bijzonderheden

 • Hij functioneert uitstekend als blinde-geleide-hond. Ook als therapie-, sociale, en speurhond zijn ze zeker geschikt.
 • Voor de reu geldt dat hij twee normale testikels, die zich volledig in het scrotum bevinden, moet hebben.
© 2007 - 2024 Jip_8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Een golden retriever: de juiste hond voor mij?Een golden retriever: de juiste hond voor mij?De golden retriever is een heel populair hondenras en dat bijna overal in de wereld. Het is een grote kindervriend met e…
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…

Konijnen maken gelukkigKonijnen maken gelukkigMaar al te vaak schaffen mensen een konijn aan zonder te weten wat dat in de praktijk betekent. Een konijn is een lief,…
Detox voor dierenEen detoxkuur of ontgifting is niet alleen voor mensen gezond, maar ook voor dieren. De meeste ziekten en ongemakken kun…
Jip_8 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.