Dieren EHBO: Eerste hulp bij ingeademde vergiften

Gassen die giftig zijn voor dieren zijn rook, hete gassen (van vuur), giftige rook van brandend isolatiemateriaal, plastic of kunststof bekleding, koolmonoxide, aardgas en gassen die uit een koelkast kunnen ontsnappen, zoals freon, ammoniak e.d.

Grondregels en wijze van handelen

  • Breng het dier vanuit de gevaarlijke omgeving in de frisse lucht.
  • Pas zonodig kunstmatige ademhaling toe.
  • Maak de luchtwegen vrij. Maak een strak zittende halsband los en verwijder eventueel aanwezig vreemd materiaal uit mond of keelholte.
  • Zorg dat de patient zo snel mogelijk zuurstof krijgt (dierenkliniek). Een dier met koolmonoxidevergiftiging heeft meestal kersrode lippen en tong en is zwak en dizzy. Als zon dier niet direct zuurstof krijgt gaat het dood.
  • Wees voorzichtig bij het redden van een huisdier en denk om uw eigen leven. Houd uw adem in, ren het gebouw of de kamer, waar het gas of de rook zich bevindt binnen, open deuren en ramen en ga zonder adem te halen direct weer naar buiten. Ga nog een keer naar binnen om het dier te halen. Wacht niet te langl Het is echter beter dergelijke reddingsacties door de brandweer te laten uitvoeren. Ga zeker nooit een brandend gebouw binnen!
  • Plak een briefje op uw deur waarop vermeld staat waar in huis of in de tuin uw huisdieren zich bevinden.

Eerste hulp bij vergiftiging door aanraking

Huisdieren lopen vaak vergiftigingen op doordat ze zich in giftig materiaal rollen of er doorheen lopen. Er ontstaat dan een chemische verbranding van die delen van de huid die met de stof in contact zijn gekomen. Vaak likt het dier zijn huid en poten schoon, waardoor het vergif in het lichaam wordt opgenomen en er algemene verschijnselen gaan optreden. Een huisdier kan ook vergiftigd worden als hij in keukens of werkplaatsen hete of bijtende vloeistof over zich heen krijgt. De vacht van een dier biedt voordelen en nadelen, hij biedt bescherming bij contact met giftige planten; maar giftige stoffen zoals teer, verf, vet en olieprodukten blijven er in zitten en hebben daardoor langer contact met de huid, waardoor meer schade ontstaat.
(Al heeft een dier geen last van contact met een giftige plant, dankzij zijn vacht, dan kan een mens, die gevoelig voor deze plant is, na aanraking van het dier toch een reactie van de huid krijgen.)

Grondregels

  • Verdun het vergif en was het af.
  • Gebruik zonodig water en zeep.
  • Gebruik geen chemische oplosmiddelen, zoals benzine, petroleum, terpentine of een ander middel, tenzij het speciaal aangeraden wordt.

Wijze van handelen

Gebruik een slang of badkuip om met een grote hoeveelheid schoon water de giftige stof te verdunnen en af te wassen. Spoel het desbetreffende gebied minstens tien minuten. Gebruik shampoo of water en zeep om vettige of niet in water oplosbare stoffen (zoals latexverf) te verwijderen.
Om het effect van petroleum, benzine, e.d. te neutraliseren moet u de vacht van het dier met melk doordrenken. U kunt hiervoor ook plantaardigde olie gebruiken. Was het dier na een half uur met water en zeep om de olie of melk — samen met het vergif, te verwijderen. Ook paraffine-olie werkt goed neutraliserend, maar dit lost minder goed op in water en zeep, waardoor het moeilijker af te wassen is.

Als’s zomers door de warmte het asfalt van de weg zacht is kan er teer tussen de tenen gaan samenklonteren U moet dit met een schaar uit de vacht wegknippen. Kleinere hoeveelheden teer of als er na het knippen nog wat achterblijft moet u in plantaardige olie weken. Verbind het desbetreffende gebied en laat het verband een nacht zitten, zodat de olie goed op de teer kan inwerken. De volgende dag kunt u de teer met behulp van warm water en zeep gemakkelijk afwassen. Zonodig moet u deze procedure enkele malen herhalen totdat de teer geheel verwijderd is.

De beste manier om olieverf te verwijderen is het te laten drogen en vervolgens het geverfde haar weg te knippen. Gebruik nooit een oplosmiddel voor verf. Ook terpentine en benzine geven hevige irritatie, zodat u deze middelen niet mag gebruiken. U kunt het aangetast gebied met plantaardige olie inwrijven en het daarna met een zeepoplossing voorzichtig afwassen.
In Amerika vormt het stinkdier (of skunk) een zeer speciaal probleem. Dit dier besproeit zijn achtervolgers met een bijtend vocht uit zijn stinkklieren dat kleverig en wasachtig van consistentie is en zodoende zeer moeilijk te verwijderen. Dit dier komt echter in Europa niet voor, zodat een uitvoerige behandeling van dit probleem niet van belang is. Dit kliervocht geeft echter, evenals vele andere chemische middelen, een ernstige irritatie als het in het oog van het dier komt en men moet hierbij als volgt handelen. Spoel de ogen zo snel mogelijk uit met een ruime hoeveelheid schoon lauw water. Breng daarna enkele druppels lauwe olijfolie op de oogbol aan. Dit werkt zeer verzachtend

Eerste hulp bij ingespoten vergiften

Daar het voor onbevoegde personen verboden is injectiespuiten en -naalden in bezit te hebben of te gebruiken, is de mogelijkheid van vergiftiging door deze wijze van injectie zeer onwaarschijnlijk. Het komt echter voor, dat een dier (ook de mens) soms abnormaal reageert na een vaccinatie of injectie van een geneesmiddel. Dit is meestal een In een dergelijk geval is veterinaire hulp snel aanwezig (daar de dierenarts, die de injectie gegeven heeft, het juiste tegenmedicijn bij de hand heeft). De injectie van gifstoffen in het lichaam van een dier vindt meestal plaats tengevolge van een beet door insekten, spinnen of giftige slangen (deze laatste diersoort komt zelden (adder) in Nederland en België voor).
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende vormen van vergiftigingEr zijn verschillende manieren om vergiftigt te raken. Hieronder worden de drie verschillende vormen van vergiftiging in…
Dieren EHBO: Aandoeningen van de ademhalingsorganenEen aandoening van de ademhalingsorganen kan bij dieren vele oorzaken hebben. Obstructie van de ademhalingswegen, giftig…
Longoedeem of vocht achter de longenLongoedeem of vocht achter de longenLongoedeem treedt vaak op als gevolg van hartzwakte. Bij longoedeem treedt er vocht uit de longblaasjes en de kleine luc…

Dieren EHBO: VergiftigingEvenals voedsel, verblijft ook ingeslikt vergif eerst enige tijd in de maag voordat het in de darm komt waar het geresor…
Dieren EHBO: InsectenbetenOok dieren kunnen last hebben van insectenbeten. Aangezien een dier ons niet kan vertellen hoe een verwonding is ontstaa…
Reactie

Catriona, 29-11-2009
Hallo, kan iemand mij helpen?
mijn hond heeft bus motorolie gevonden en hangt nu vol met die olie en krijg het er niet af
hoe kan ik dat het beste verwijderen? Reactie infoteur, 29-11-2009
Olie zoveel mogelijk vewijderen met wasbenzine en daarna hond twee maal wassen met overvloedig gebruik van zachte zeep ( babyzeep)

Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.