De Syrische Hamster

De Syrische hamster, ook wel 'Goudhamster' genoemd vanwege hun van oorsprong goudkleurige vacht, is een schattig en nieuwsgierig diertje die sinds enkele tientallen jaren als huisdier gehouden wordt. Van vele kinderen zal dit guitige diertje het eerste huisdier zijn geweest. Maar is de Syrische hamster echt wel zo’n knuffeldiertje zoals vaak wordt gedacht? George Waterhouse was de man die in 1839 de Syrische hamster ontdekte. Pas veel later, omstreeks 1930, werd er dan ook echt serieus met deze diersoort gefokt in gevangenschap. Dit omdat men lange tijd in de veronderstelling was dat de Syrische hamster was uitgestorven.
Niets bleek echter minder waar. In de woestijn van Syrie, het oorspronkelijke habitat van deze hamstersoort, werd een moederhamster met enkele jongen gevonden. Met deze jongen is later een fokproject opgestart en de Syrische hamsters die wij tegenwoordig als huisdier houden stammen van dit kleine aantal hamsters af.

Karakter en gedrag

De Syrische hamster is een echt nachtdier. Overdag trekt hij zich terug in zijn zelfgemaakte hol of schuilhuisje. Wanneer hij gestoord wordt kan hij soms fel reageren en zelfs bijten. Het is daarom beter het huisdiertje overdag met rust te laten en rustig af te wachten tot hij 's avonds zelf uit zijn nestje komt. De tijd waarop ze wakker worden verschilt per hamster. De één is 's avonds rond 19.00 uur al actief, de ander wacht liever tot middernacht. Dit maakt deze hamstersoort minder geschikt als huisdier voor (kleine) kinderen.

Syrische hamsters zijn solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze niet samen met soortgenootjes in één hok gehouden kunnen worden. Ze verdragen soortgenoten slecht en er zullen gevechten plaatsvinden waar mogelijk zelfs één van beide dieren bij om zal kunnen komen.

Het temmen van een hamster

Het temmen van een hamster (ook wel 'tam maken' genoemd) dient te geschieden vanaf zijn verblijf bij de fokker. Wanneer de diertjes oud genoeg zijn dienen ze door de fokker regelmatig in handen genomen te worden. Op die manier raken ze vertrouwd met mensen.
Na de verhuizing naar de nieuwe eigenaar kan het voorkomen dat het diertje opnieuw tam gemaakt moet worden. De Syrische hamster is erg gevoelig voor alle nieuwe geuren en indrukken bij zijn nieuwe eigenaar en kan daarom de eerste dagen het best met rust gelaten worden. Na deze rustperiode kan men voorzichtig proberen de hamster naar het kooi-deurtje toe te lokken met wat lekkers, bijvoorbeeld een nootje of stukje fruit. Een hamster die van jongs af aan in handen is geweest zal op deze manier al snel overstag gaan en zich als snel weer gedragen als vanouds.
Het tam maken van een hamster die niet bij een fokker vandaan komt waarbij hij regelmatig in handen is geweest kan vaak aanzienlijk langer duren. Het is daarom niet aan te raden een hamster in een dierenwinkel aan te schaffen. Deze zijn meestal nog nooit in handen geweest en slechts gefokt voor de verkoop, om maar winst te kunnen maken.

Voeding

Syrische hamsters zijn echte knagers en hebben dan ook hard voer nodig om de tanden op de gewenste lengte te houden. In dierenwinkels vindt men verschillende voor hamsters geschikte zaadmengsels. Denk erom dat hamsters omnivoren zijn, en dus ook dierlijke eiwitten nodig hebben!
Niet alle voersoorten bevatten deze eiwitten, daarom kunnen ze verstrekt worden in de vorm van meel- of moriowormen, hondenbrokken of stukjes vlees.

Ook groente en fruit staan op het dagelijkse menu van de hamster. Let er wel op dat hiervan niet teveel wordt gegeven. Een overschot zal 'gehamsterd' worden en opgeslagen worden in het nestkastje. Groente en fruit zijn erg bederfelijk en dit komt natuurlijk niet ten goede van de gezondheid van de hamster.

Groentes die gegeven kunnen worden zijn onder andere:

  • Witlof
  • Broccoli
  • Paprika
  • Mais
  • Courgette
  • Klavers
  • AUbergine
  • Andijvie
  • Paardenbloem
  • Spinazie

Fruit waar de meeste hamsters gek op zijn:

  • Druif
  • Banaan
  • Appel
  • Aardbei
  • Peer
  • Kers

Huisvesting

Deze hamstersoort heeft veel energie en kan daarom het best in een ruik hok gehouden worden. Een afmeting van 80x40x50 is hiervoor ideaal. Een hok met horizontale spijlen zorgt ervoor dat hamsters naar hartenlust kunnen klimmen.
Ook wordt vaak gezien dat hamsters in aquariums of speciale 'knaagdier-terrariums' gehouden worden. Hierin kunnen de diertjes niet klimmen, maar als het hok ruim genoeg is kan men door middel van klim-ladders en hangmatten toch voor leuke klim gelegenheden zorgen.

De bodem van het hok wordt voorzien van een dikke laag houtkrullen, beukensnippers of no-smell. Hooi en wc-papier en/of tissues kunnen in ruime hoeveelheid verstrekt worden, hier zal de hamster zelf een nest van bouwen die als slaapgelegenheid zal fungeren.
Gebruik nooit stro of watten. Stro is te scherp en kan ontstekingen veroorzaken in de wangzakken van de hamster. Watten kunnen verstoppingen veroorzaken en zijn bovendien gevaarlijk doordat ledematen erin bekneld kunnen raken.

Voortplanting

Een vrouwelijke Syrische hamster is geslachtsrijp op een leeftijd van 4 á 5 weken. Dit wil echter niet zeggen dat ze op dat moment ook fókrijp is.
De ideale leeftijd voor een Syrische hamster voor een eerste nestje is 5 á 6 maanden.
Mannetjes zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 4 weken en blijven tot op hoge leeftijd vruchtbaar. Een serieuze fokken zal een mannelijk dier het liefst pas zo laat mogelijk inzetten, omdat een goede gezondheid en hoge leeftijd dan al gegarandeerd is. Dit zal de hamster hoogstwaarschijnlijk ook doorgeven aan zijn jongen.

Voor een succesvolle paring worden de twee ouderdieren in een neutrale omgeving gezet. Zet nooit het mannetje in de vertrouwde omgeving van het vrouwtje, zij zal haar territorium dan sterk verdedigen en hem aanvallen!
Aan het einde van de avond of in de vroege nacht zal de dekking de meeste kans van slagen hebben. Maar let op, het vrouwtje is maar één keer in de vier dagen 'willig', en dus vruchtbaar. Op zo'n moment zal ze stokstijf stil blijven staan en haar staartje omhoog richten, als er een mannetje in haar buurt komt. Vaak wordt dit gedrag ook vertoond wanneer we met een vingen over de rug van het diertje aaien.

Na de paring, die meestal 20 tot 30 minuten zal duren, dienen beide dieren weer uit elkaar gehaald te worden.

Indien de dekking geslaagd is zullen er na 16 dagen de jongen geboren worden. Hoeveel jongen dat zijn verschilt per nest, maar in de regel kunnen we uitgaan van 5-10 jongen per worp. Uitschieters naar boven zijn er natuurlijk altijd!

Tijdens de dracht is het belangrijk het moederdier extra veel dierlijke eiwitten te geven. Zorg ook altijd voor genoeg droog- en groenvoer, en uiteraard vers water.

De jongen zullen na enkele dagen al mee knabbelen aan groenvoer, wat ten goede komt van hun spijsverteringsstelsel. Het is daarom belangrijk zoveel groente en fruit te geven, als de jonge dieren en moeder op kunnen.

Wanneer de jongen de leeftijd van 4 weken bereikt hebben zijn ze geslachtsrijp en moeten de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden worden. De jongen van hetzelfde geslacht kunnen nog een week bij elkaar gehouden worden, alvorens ze uit elkaar gehaald worden voor een uiteindelijk solitair bestaan.
© 2009 - 2024 M-b88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Syrische hamster als huisdierDe Syrische hamster is de populairste hamstersoort in Nederland. Maar wat is dit nu eigenlijk voor beestje en hoe kun je…
Syrische hamsterDe "mesocricetus auratus" ook wel genoemd Syrische hamster is een van de meest voorkomende hamster die ook wel als huisd…
Welk loopwiel/rad is het beste voor mijn hamster?Meestal zit er in de hamsterkooi al een loopwiel, maar wat vaak het probleem is, is dat deze loopwielen vaak véél te kle…
Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli)Campbelli hamsters kunnen in tegenstelling tot vele andere hamstersoorten wel samen gehouden worden. Het zijn leuke dier…

De voortplanting van de leeuw: paringsritueel en opvoedingDe voortplanting van de leeuw: paringsritueel en opvoedingDe leeuw straalt kracht en macht uit in het dierenrijk. Vele mensen raken gefascineerd door deze dieren net omwille van…
Wat te doen als het paard onder u uit rent?Wat te doen als het paard onder u uit rent?Er zijn veel problemen die meerdere mensen tijdens het paardrijden tegen zullen komen. In dit artikel behandel ik het pr…
Bronnen en referenties
  • www.dehamster.nl
M-b88 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.