'Horsenalities': karakter van het extraverte paard

'Horsenalities': karakter van het extraverte paard Heb je een snel en actief paard? Grote kans dat je paard een extravert type is! Paardenman Pat Parelli kwam verschillende paardenpersoonlijkheden tegen en verdeelde deze in grofweg vier categorieën: Left brain extravert, Right brain extravert, Left brain introvert en Right brain introvert.

'Left brain' en 'right brain'

Paarden kunnen net als mensen introverte of extraverte karaktereigenschappen hebben. Left brain staat voor paarden die met name dominant, dapper, zelfverzekerd en kalm zijn. Right brain paarden zijn veelal onderdanig, onzeker, angstig, nerveus en reageren overal op. In dit artikel staan de extraverte paarden centraal en lees je wat het verschil is tussen een left brain extravert paard en een paard dat right brain extravert is. Vaak is een paard niet puur het één of het ander, maar is het een combinatie van beide typen of wisselt het zelfs binnen deze verschillende typen van moment tot moment.

Extraverte paarden in het algemeen

Extraverte paarden zijn te herkennen aan hun eindeloze energie. Ze zijn dan ook erg snel en voorwaarts. Rennen doen ze zeker en vooral heel hard!

Left brain extravert

Dit zijn zelfverzekerde, slimme, brutale paarden. Ze houden van spelen en leren snel! Ze laten duidelijk merken wat ze van iets vinden.

Wel doen in de training

  • Leer dit paard elke week wat nieuws!
  • Maak de training speels en afwisselend, dit houdt de training actief en interessant!
  • Bedenk spelletjes en trucs die je het paard kan leren. Wees creatief en gebruik objecten en obstakels.
  • Geef het paard genoeg ruimte zodat het lekker kan rennen en zijn energie kwijt kan.
  • Beloon dit paard veel. Het houdt er enorm van om eens lekker gekriebeld te worden. Ook lust het graag van die lekkere snoepjes!

Niet doen

  • Verveel het paard niet door oefeningen eindeloos te herhalen. Hij zal zich gaan vervelen en interesse verliezen.
  • Langzame, kalme ritten zijn niet de favoriet van dit paard. Ga erop uit en wees juist lekker actief!
  • Werk niet aan te korte lijnen. Die beperken het paard in zijn ruimte en dan kan hij zijn energie niet goed kwijt.
  • Straf het paard niet omdat het 'ondeugend' is. Het paard is gewoon zichzelf en speels. Straf snapt hij niet en hij zal er alleen maar boos door worden. Hij is dus niet 'stout', maar daagt je gewoon uit om actief te zijn en genoeg afwisseling te bedenken.

Right brain extravert

Dit paard heeft veel bevestiging nodig, aangezien het snel in de war raakt. Als het zich angstig voelt, kan dit paard het niet opbrengen om stil te staan en móet het per sé bewegen!

Wel doen in de training

  • Wees consistent. Gebruik veel herhaling en rij bijvoorbeeld vaste patronen. Dit maakt het voorspelbaar voor het paard en geeft het vastigheid. Hierdoor wordt het paard kalm.
  • Als dit paard angstig en onrustig is, móet het bewegen. Geef het de ruimte hiervoor en vraag het paard net wat harder te gaan dan het zelf al gaat. Zo houd je de leiding en kun je door zijn angstige gedrag heen breken. Let wel op dat het veilig blijft voor jou en je paard. Dus als je aan het rijden bent en je voelt je onzeker, stap dan af en pas deze strategie toe vanaf de grond.
  • Als je met het paard speelt, geef het de ruimte door een lange lijn te gebruiken en werk in een ruimte die groot genoeg is.
  • Respecteer de grenzen van het paard en ga er niet overheen. Dan maak je het paard angstig en ben je verder van huis.
  • Houd sessies kort en simpel, zodat je het paard niet overlaadt met indrukken. Eén ding tegelijk graag!
  • Ontspan wanneer je paard ontspant. Is hij nog gespannen, houdt hem dan bezig en ga niet afwachten wat er gebeurt.

Niet doen

  • Rijd geen rechte lijnen met je paard zolang deze niet geheel onder controle is. Op rechte lijnen kan je paard veel snelheid maken en dat wil je juist voorkomen.
  • Houd je paard niet in, begeleid zijn energie en geef het paard een focus door het een duidelijke opdracht te geven.
  • Werk eerder aan een lange lijn met dit paard dan los. Aan de lijn voelt het paard zich nog enigszins ondersteund, alsof je z'n hand vasthoudt. Los kan dit paard het contact met je verliezen en zich angstig en alleen voelen.
  • Leer dit paard niet meerdere dingen tegelijk aan, maar houdt het simpel en gestructureerd.
  • Probeer geen nieuwe dingen aan je paard te leren als hij angstig en onzeker is. Het paard kan dan niets nieuws leren. Gebruik juist vaste patronen en herhaal vertrouwde oefeningen om hem weer kalm te maken en zijn zelfvertrouwen terug te krijgen.
  • Dwing dit paard niet en ga niet over zijn grens heen. Dit maakt het paard angstig en dan ziet of hoort hij niks meer, met kans op ongelukken.
© 2013 - 2024 Juliacheval, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parelli: het karakter van een paardPat Parelli heeft zijn eigen manier om het karakter van een paard te definiëren. Hij heeft hiervoor de term 'Horsenality…
'Horsenalities': karakter van het introverte paard'Horsenalities': karakter van het introverte paardStaat jouw paard liever stil dan dat hij een stap zet? En als hij al in beweging komt, is hij dan amper vooruit te brand…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…

Fabels en feiten over vleermuizenFabels en feiten over vleermuizenHet leven van de vleermuis speelt zich voor het overgrote deel af buiten ons gezichtsveld. Dat maakt dit dier voor de me…
Paardentype en training: Freestyle/holistische geneeswijzeAls je je paard traint, is het wel zo handig als deze lekker in zijn vel zit, zowel fysiek als mentaal. Vaak heeft 'onge…
Bronnen en referenties
  • http://www.parelli.com/horsenality.html
Juliacheval (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.