Medicijnkuur dieren helemaal afmaken…

Medicijnkuur dieren helemaal afmaken… Medicijnkuren moeten meestal helemaal worden afgemaakt, dat is algemeen bekend. Dit geldt net zo goed voor medicijnen die voorgeschreven worden aan onszelf, als die die worden voorgeschreven aan onze huisdieren. Maar als de hond tegenstribbelt of de kat wild wordt bij het toedienen van medicijnen, blijken praktijk en theorie toch vaak enorm te verschillen. De meeste huisdierenbezitters maken het meerdere keren in het leven van hun huisdier mee: hun huisdier krijgt van de dierenarts medicijnen voorgeschreven. Of het nu gaat om een korte of langere medicijnkuur, u als diereigenaar krijgt de verantwoordelijkheid deze medicijnen daadwerkelijk aan het huisdier toe te dienen. Het lijkt voor de hand liggend dat voorgeschreven medicijnen zo vaak per dag moeten worden gegeven als is voorgeschreven, dat het belangrijk is de medicijnen op (een bepaalde) tijd te geven en dat voldoende lang met de kuur moet worden doorgegaan. Toch is uit onderzoek gebleken dat het toedienen van medicijnen niet altijd volgens de regels verloopt. Bepaalde onderzoeken beweren zelfs dat meer dan de helft (!) van de diereigenaren zich niet houdt aan de voorgeschreven regels met betrekking tot de medicijntoediening aan hun huisdier. In de meeste gevallen gaat het om onderdosering van de medicijnen: een dosis wordt te laat ingegeven, er wordt te weinig gegeven of de toediening wordt zelfs vergeten. Gelukkig is slechts een enkeling dusdanig ‘ijverig’ in het volgen van een medicatieschema dat het resulteert in een overdosering. Het aanhouden van een voorgeschreven medicatieschema is echter zeer belangrijk omdat het niet volgen hiervan kan leiden tot een behoorlijk aantal negatieve effecten (zie kader).

Medewerker gezocht

Bij het ingeven van medicijnen door een diereigenaar aan zijn huisdier is vanzelfsprekend enige medewerking van het huisdier vereist. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen de diereigenaar daarmee nauwelijks problemen ondervindt. Hij of zij is prima in staat, al dan niet met behulp van kleine trucjes, de medicijnen aan het dier toe te dienen. Echter in sommige gevallen ondervindt een diereigenaar dusdanig veel tegenwerking van zijn dier dat het ingeven van pillen (of een drankje) op een steeds terugkerend drama lijkt uit te lopen. Honden eten bijvoorbeeld steevast om een tablet heen of spugen deze weer uit. Er zijn katten die zich verstoppen zodra zij het medicijn in zicht krijgen (of de kast horen opengaan waarin deze bewaard wordt), of die, in extreme gevallen, veranderen in een levensgevaarlijke furie bij iedere poging ze medicatie toe te dienen. Deze moeilijke katten houden het niet bij blazen, maar zullen ook krabben en hun eigenaar zelfs bijten als ze de kans krijgen. Letterlijk geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken dus.

Bekend euvel

Dat het toedienen van medicijnen aan dieren moeilijk kan gaan is een bekend verschijnsel, ook onder de fabrikanten van medicijnen. Zij werken dan ook hard aan innovatieve oplossingen voor dit probleem. Iedere fabrikant lijkt met zijn eigen oplossing te komen. Zo is er bijvoorbeeld een antibioticumsoort op de markt gebracht met een zeer lange werkzaamheid, waardoor de hele medicijnkuur is teruggebracht tot slechts enkele tabletten. Sommige ontwormingspillen, maar ook een bepaalde pijnstiller –die vaak voor langere tijd wordt voorgeschreven- zijn ‘verpakt’ in smakelijke tabletten, die volgens de fabrikant zo lekker zijn dat ze uit de hand worden gegeten. Weer een andere fabrikant heeft een vleesachtig omhulsel op de markt gebracht waarin tabletten kunnen worden verstopt voor een gemakkelijke toediening aan kat of hond. Vanzelfsprekend moet er een hogere prijs worden betaald voor al dit extra toedieningsgemak. Voor dit meeste diereigenaren blijkt dit echter geen probleem, vooropgesteld natuurlijk dat de werkzaamheid van het betreffende medicijn niet is veranderd.

Aan de bel trekken

Het is dus belangrijk dat als u de voorgeschreven medicijnen niet toegediend krijgt aan uw huisdier, u zo snel mogelijk bij uw dierenarts aan de bel trekt. Hij of zij kent vele trucjes waardoor het vaak toch lukt om de hond of kat de medicijnen in te geven. Lukt het daarmee alsnog niet om de voorgeschreven medicijnen ‘binnen’ te krijgen, dan is het misschien mogelijk om van medicijn te wisselen of de wijze van toediening te veranderen: in plaats van pillen bijvoorbeeld door middel van injecties. De juiste behandeling is tenslotte cruciaal in de bestrijding van de meeste aandoeningen.

Het belang van de kuur afmaken

Onvoldoende lang en/of niet volgens voorgeschreven schema toedienen van medicijnen kan leiden tot de volgende negatieve effecten:
  • onvoldoende (of uitblijven van) genezing,
  • ontstaan van ongevoeligheid (resistentie) voor de medicatie van bepaalde ziekteverwekkers, zoals bacteriën of virussen,
  • terugkeren van de aandoening na ogenschijnlijk herstel,
  • onthoudingsverschijnselen: na acuut stoppen van sommige medicijnen,
  • vergiftigingsverschijnselen: bij overdosering,
  • hogere kosten voor de eigenaar omdat meerdere bezoeken aan de dierenarts nodig zijn.

De beste tijd om medicijnen toe te dienen

Op voorgeschreven medicijnen staat naast de bepaalde hoeveelheid medicijn die per keer aan een huisdier dient te worden gegeven, ook vermeld hoe vaak per dag deze toediening dient te gebeuren. Het is een feit dat medicatie het beste werkt als deze gelijkmatig verdeeld over de dag wordt ingenomen. Een medicijn dat tweemaal daags is voorgeschreven kan dus het beste steeds met 12 uur (24 uur/2) tussentijd worden toegediend. Bij driemaal daags zit er idealiter 24/3=8 uur tussen de afzonderlijke doses. Hoewel het tijdstip waarop een medicijn voor het eerst wordt ingenomen zelden van groot belang is, heeft het wel een praktisch nut daar even bij stil te staan. Vier uur ’s middags een huisdier een tablet ingeven kan een handig tijdstip lijken, maar is dat niet als de toedieningsfrequentie tweemaal daags moet zijn. De volgende toediening staat dan immers gepland voor vier uur ’s nachts! Grote kans dat het dier zijn pil niet op dat tijdstip zal krijgen, waardoor de werkzaamheid van het medicijn zal afnemen. Vier uur ’s middags kan echter wel een handig tijdstip zijn bij een toediening van driemaal daags (volgende toediening om middernacht, vervolgens om 8 uur ’s ochtends) of bij een eenmaal daagse toediening (tijd tussen tabletten 24 uur).
© 2011 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hond fixeren voor het toedienen van medicijnenHet toedienen van medicijnen bij een hond gaat niet altijd even makkelijk. Het kan daarom handig zijn een aantal grepen…
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…
Medicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenMedicijnen: tips voor als je moeilijk pillen kan doorslikkenPillen slikken is nooit leuk en zeker niet als je verzwakt bent door ziekte. Sommige mensen hebben zodanig veel probleme…
Elektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenElektronische hulp voor therapietrouw innemen medicijnenWie zelden hoofdpijn heeft zal op zo’n moment niet gauw naar een medicijn grijpen. Wie er meer last van heeft neemt well…

De verschillende soorten wormen bij huisdierenDe verschillende soorten wormen bij huisdierenWormen zijn een heel uiteenlopende groep en telt meer dan 25.000 soorten. Wormen vallen taxonomisch gezien nog onder het…
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.