Melanomen bij paarden

Een melanoom is een huidtumor die vooral voorkomt bij paarden met weinig pigment zoals bonten en schimmels. Melanomen zijn meestal goedaardig.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is zoals in de inleiding te lezen is een huidtumor. Er zijn verschillende soorten huidkanker bij paarden en een melanoom is daar één van. Een ander soort huidkanker is de sarcoïd, voor meer informatie daarover, zie: Sarcoïden bij paarden

Een melanoom is een tumor die bestaat uit melanocyten, melanocyten zijn pigmentcellen die wij mensen ook hebben, bij ons zie je ze in moedervlekken. Lichte paarden zijn over het algemeen veel gevoeliger voor melanomen dan donkere paarden. Bij een licht paard tref je een melanoom het snelst aan in de dunbehaarde lichaamsdelen van het paard, zoals bij de anus, onder de staartwortel op de koker en soms zelfs bij de ogen. Melanomen zijn gelukkig in bijna alle gevallen goedaardig, maar het kan eens voorkomen dat er een kwaadaardige tussen zit, deze melanoom dient dan verwijderd te worden. Als je paard melanomen heeft kun je de melanomen beter goed in de gaten houden, het kan namelijk zo zijn dat een goedaardige melanoom uiteindelijk verandert in een kwaadaardige en dan kun je er beter op tijd bij zijn.

Hoe herken je een melanoom?

Melanomen zijn in principe te herkennen aan het feit dat het paard opeens een soort bobbel onder de huid heeft. Vaak blijven ze onder de huid zitten, maar het komt ook wel eens voor dat hij door de huid heen komt. Melanomen kunnen ook openbarsten, als dat gebeurt komt er een vieze zwarte vloeistof uit. Ze groeien vaak in groepjes, waar één melanoom is zitten er vaak meer. De grootte van een melanoom kan sterk varieren van de grootte van een kapucijner tot zelfs de grootte van een mandarijn!

Diagnose en therapie

In principe zijn melanomen op het zich dus goed te herkennen, als je een schimmel hebt met op de dunbehaarde lichaamsdelen enkele harde bultjes kun je er al een beetje vanuit gaan dat hij melanomen heeft. Wanneer het niet duidelijk is of het om een melanoom gaat, kan de veearts wat van de inhoud van het bultje afnemen om te controleren of het inderdaad om een melanoom gaat. In het geval van een melanoom is de inhoud van het bultje pikzwart.

De veearts kan ook controleren of een melanoom al dan niet kwaadaardig is. Dit doet hij door middel van het afnemen van wat cellen uit het bultje. Onder de microscoop kan dan gekeken worden of het om een kwaad- of goedaardige tumor gaat.

Als de tumor goedaardig is kan het geen kwaad om hem te laten zitten, behalve als het paard er last van heeft doordat hij bijvoorbeeld niet goed kan poepen omdat het melanoom bij zijn anus zit, of wanneer het melanoom sterk groeit. Wanneer een in eerste instantie goedaardig melanoom opeens rood verkleurd of heel hard groeit is dit een indicatie voor het kwaadaardig worden van het melanoom. In dit geval moet het melanoom verwijderd worden.

Het bestrijden van een kwaadaardig melanoom kan op verschillende manieren gebeuren:
  • Cryotherapie: het melanoom wordt bevroren met vloeibare stikstof, net zoals bij mensen wratten worden bestreden.
  • Chirurgisch: het melanoom wordt met behulp van een operatie verwijderd.
  • Het toedienen van cimetidine. Deze methode zit nog in de onderzoeksfase. Het paard krijgt een aantal weken het maagzuurremmend middel cimetidine toegediend omdat dit middel een gunstig effect heeft op de afweercellen van het paard. Deze afweercellen vernietigen vervolgens zelf het melanoom.
  • Het smeren van cisplatine. Deze methode zit nog in de onderzoeksfase. Cisplatine is een stof die deel uitmaakt van de chemokuren die gegeven worden ter bestrijding van kanker. Cisplatine wordt op het melanoom gesmeerd en remt de celgroei, waardoor het melanoom kleiner wordt.

Als je vermoedt dat je paard een melanoom heeft, raadpleeg dan de veearts om te laten controleren of het een goed- of kwaadaardige is!
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
nieuws uitgelichtMeer duidelijkheid over het ontstaan van huidkankerBekend was dat een moedervlek soms kan uitgroeien tot melanoom (een agressieve vorm van huidkanker). Hoe dat gebeurt, wa…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
De vormen van huidkankerDe vormen van huidkankerHuidkanker neemt toe en nog steeds herkennen we het niet snel genoeg. Geven we toch nog te weinig voorlichting of denkt…

Atypische myopathie bij paardenAtypische Myopathie is een dodelijke spieraandoening die zich alleen voordoet bij paarden die dag en nacht in een wei st…
Rhinopneumonie (Equine Herpes Virus) bij paardenRhinopneunomie, in de volksmond vaak Rhino genoemd, is een virusziekte die onder paarden voorkomt en wordt veroorzaakt d…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidvanmijnpaard.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.