Coccidiose bij onze huisdieren

Coccidiose bij onze huisdieren Coccidiose is een veel voorkomende ziekte die kan voorkomen bij allerlei verschillende diersoorten. De symptomen, de diagnose en de behandeling zijn bij al deze diersoorten ongeveer gelijk. Wanneer je denkt dat je dier last heeft van coccidiose is het nodig om zeer snel een bezoek te brengen aan je dierenarts, deze kan je medicijnen geven om de delingsstadia van de parasiet te stoppen. Zorg altijd voor een schone kooi, hoe schoner de kooi hoe minder de parasieten voorkomen!

Wat is het?

Coccidiose is een parasitaire ziekte waarbij kleine eencellige organismen, coccidïen genaamd, schade aanrichten aan de darmwand, aan de darmslijmvliezen en aan de lever. Deze parasiet is zo klein dat hij enkel onder een microscoop waar te nemen is. Buiten het lichaam van onze huisdieren kunnen deze parasieten als oöcyten overleven. Ze komen in grote getale voor in de mest van onze dieren. Soms zitten er wel honderdduizend oöcyten in honderd gram mest. Het nadeel van deze parasieten is dat zij zeer goed tegen van allerlei verschillende weersomstandigheden kunnen. Ze zullen overleven bij hitte maar ook bij extreme kou.

Alle coccidïen behoren tot dezelfde familie, de Eimeria. Er zijn ongeveer 12 coccidïen bekend, deze zijn niet allemaal gevaarlijk voor onze huisdieren. Vaak moet het dier een verminderde weerstand hebben of moeten er verschillende leden van de familie aanwezig zijn om samen te werken. Coccidiose komt onder andere voor bij cavia's, konijnen, schapen en pluimvee. Een dier zal nooit sterven door een besmetting met coccidiose. Het kan wel gebeuren dat een dier overlijdt door de gevolgen ervan. De meest voorkomende dodelijke gevolgen zijn uitdroging of andere bijkomende bacteriële infecties.

Knaagdieren en konijnen

Knaagdieren worden besmet wanneer zij hun eigen keutels opeten. Dit kan per ongeluk zijn wanneer zij zich aan het wassen zijn maar er zijn ook veel dieren die bewust keutels van andere dieren opeten. Dit zijn vooral de mannetjes die keutels opeten van de vrouwtjes.

Schapen

Een infectie bij schapen vindt meestal plaats wanneer zij zes tot acht weken oud zijn. Op deze leeftijd worden zij namelijk bij de moeder weggehaald en stopt dus de bescherming van de moedermelk. De weerstand van deze dieren zal afnemen en zij worden gevoeliger voor een besmetting met coccidiose.

Symptomen

Darm

  • De ontlasting van dieren die last hebben van coccidiose is slap en soms bloederig, donker gekleurd.
  • Dieren hebben last van een zeer snel vochtverlies, er treedt zeer duidelijk uitdroging op.
  • Het dier is zeer zichtbaar ziek. In de meeste gevallen zal hij ergens stil in een hoekje gaan liggen.
  • Soms is de ontlasting van het dier juist extra hard en kan er een verstopping optreden.

Lever

Een lid van de Eimeria familie kan zorgen voor schade aan een ander orgaan dan de darm, dit is de Eimeria stidae. Deze parasiet kan zorgen voor schade aan de lever. Het kan gebeuren dat de lever in grote toeneemt en dat er te veel vocht in de buik aanwezig is.

Diagnose

De besmetting met deze ziekte verloopt via de ontlasting van het dier. Door middel van een eenvoudig mestonderzoek bij de dierenarts kan vaak de aanwezigheid van deze parasiet aangetoond worden.

Behandeling

Voor de behandeling is het belangrijk dat er medicijnen worden toegediend die de groei van de parasiet stoppen. Er zijn verschillende medicijnen om de markt die hiervoor zorgen. Medicijnen kunnen helaas alleen de groei van de late delingsstadia stoppen, de vroege delingsstadia kunnen ze niks aan doen. Ook zullen ze de coccidïen niet doden, maar doordat de groei wordt geremd heeft het dier de mogelijkheid om zijn eigen weerstand te verbeteren. Uiteindelijk zal de darm of de lever er zelf voor zorgen dat het dier weer beter wordt.

Voorkomen

Natuurlijk is het beter om de ziekte te voorkomen dan om hem te moeten genezen. Je kunt de kans op besmetting met deze ziekte verminderen door strikte hygiënische maatregelen toe te passen. Bij een knaagdier zal je er voor moeten zorgen dat het hok, het drinkflesje en de voerbak altijd goed schoon zijn! Hoe schoner de kooi is, hoe minder de parasieten zich zullen voortplanten. De parasieten zullen zich pas na ongeveer 30 uur in de keutels ontwikkelen. Het is dus verstandig om elke dag een groot deel van de keutels uit de kooi te verwijderen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenCoccidiose bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenCoccidiose is een kippenziekte die in de pluimvee-industrie veel voorkomt. Maar ook hobbyfokkers kunnen er mee te maken…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…

Veel voorkomende hartziektes bij de hondVeel voorkomende hartziektes bij de hondHonden hebben net als mensen regelmatig last van een aandoening. Een type aandoening die redelijk veel voorkomend is bij…
Gezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegenGezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegenAandoeningen aan de luchtwegen komen zeer regelmatig voor bij honden van alle verschillende leeftijden en maten. Deze aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kapa65, Pixabay
  • http://www.konijnen.nl/ziekten/coccidiose.htm
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/schapen/coccidiose-bij-schapen
  • http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-katten/wormen-bij-de-kat/coccidiose-kat/
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.