Ziektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentie

Ziektes bij de hond: urolithiasis, cystitis en incontinentie Er kunnen bij een hond zeer veel verschillende ziektes voorkomen waarbij hij last krijgt van de nieren of de urinewegen. Je zult merken dat je hond pijn krijgt bij het plassen of dat er bloed bij de urine zit. Een aantal voorbeelden van deze ziektes zijn: urine-incontinentie, urolithiasis of cystitis.

Urolithiasis

Bij sommige honden ontstaan er snel minerale kristallen in de urine die samenklonteren en zo nierstenen of blaasstenen vormen. Dit komt vooral voor bij honden die mineraalrijk water drinken of bij honden waarbij er een afwijking in de stofwisseling voorkomt, door deze afwijking worden sommige stoffen niet zo afgebroken als zou moeten. Een van de hondenrassen waarbij deze aandoening snel voorkomt is de dalmatiër, zij hebben snel last van uraatkristallen. Dalmatiërs kunnen als een van de weinige rassen urinezuur niet omzetten tot de benodigde stof allantoine. Sommige andere rassen, zoals de teckel, chihuahua en de basset, hebben een zuurdere urine en hierdoor sneller last van cystinekristallen. Kristallen in de urinewegen kunnen ook het gevolg zijn van een ontsteking of een infectie van de urinewegen.

Symptomen

  • Door de groeiende stenen in de nieren of de blaas zal de hond snel last hebben van pijn in de onderbuik.
  • Er kan bloed bij de urine zitten doordat de urinewegen soms ontstoken zijn.
  • Als er een steen in de urinebuis terecht komt kan er deze de urinebuis blokkeren. Hierdoor zal de hond niet meer kunnen plassen. Wanneer dit te laat opgemerkt wordt kan het gebeuren dat de blaas flink beschadigd raakt of zelfs scheurt.

Diagnose

Met röntgenonderzoek en echoscopie kunnen de blaas- of nierstenen in beeld worden gebracht. Soms kan een bloedonderzoek ook erg zinvol zijn.

Behandeling

Een behandeling kan bestaan uit een spoedoperatie waarbij de stenen worden verwijderd en de hond daarna weer gewoon kan plassen. In sommige gevallen wordt er een katheter gebruikt om de stenen weg te kunnen spoelen. Bij honden die maar kleine steentjes hebben kan er een speciaal dieet worden toegepast. Dit dieet zorgt ervoor dat stenen oplossen en voorkomt dat er weer nieuwe steentjes ontstaan doordat het de zuurtegraad in de urinewegen veranderd. Bij de meeste honden helpt dit dieet erg goed!

Cystitis

Nier- en blaasontstekingen kunnen ontstaan doordat bacteriën via het bloed in deze zones terecht komen. Vooral bij teven komt dit vrij regelmatig voor. Bij hen kan het namelijk gebeuren dat de bacteriën de blaas worden ingezogen door drukverschillen die na het urineren ontstaan. Bij reutjes gebeurt dit minder snel omdat zij een langere plasbuis hebben.

Symptomen

  • Een hond zal vaker moeten plassen en nodiger moeten. Het kan regelmatig gebeuren dat hij in huis plast.
  • Honden kunnen pijn hebben bij het plassen.
  • De urine van de hond heeft een andere kleur dan normaal en kan vermengd zijn met bloed.
  • In sommige gevallen zal de hond meer gaan drinken.

Diagnose

Wanneer er het vermoeden is dat de hond last heeft van een urinewegontsteking dan zal er een urinemonster op week worden gezet zodat de bacterie kan worden geïdentificeerd. Voor een nauwkeurige diagnose moet het monster zo schoon mogelijk zijn. Het liefste mag de urine de plasbuis zelfs helemaal niet passeren. De urine moet dan rechtstreeks uit de blaas worden gehaald door middel van een katheter, hier is in sommige gevallen narcose voor nodig. Als er in het urinemonster bacteriën en rode- en witte bloedcellen aanwezig zijn duidt dit vaak op een urinewegontsteking.

Behandeling

Een behandeling bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica die leidt tot een snelle genezing van de ontsteking. Ook zal de hond pijnstillers toegediend krijgen.

Urine-incontinentie

Een urine-incontinentie kan zich voordien wanneer de sluitspier van de blaas niet meer goed sluit, hierdoor blijft de urine niet meer in de blaas. Deze aandoening komt het meeste voor bij oude, gesteriliseerde teven en heeft te maken met de afname van het oestrogeengehalte.

Symptomen

  • Je hond zal regelmatig zijn urine laten lopen, zowel als hij slaapt als wanneer hij gewoon wakker is.
  • De hond kan gaan stinken doordat er continue urineverlies is.

Diagnose

Een diagnose kan soms worden gesteld door middel van een urinemonster, hiermee kan namelijk een andere oorzaak van de incontinentie worden uitgesloten. Soms is de incontinentie een gevolg van een urinewegontsteking. Er kan een röntgenfoto van de onderbuik worden gemaakt om aan te tonen dat de sluitspier verwijd is en dat de blaas soms op een rare plek in de onderbuik is gaan liggen.

Behandeling

Een behandeling bestaat meestal uit medicatie die de werking van de sluitspier ondersteunt. Deze helpt in de meeste gevallen goed en lost het probleem goed op. De medicatie moet vaak het hele leven lang gebruikt worden.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incontinentie bij jonge honden door ectopische uretersIncontinentie bij jonge honden door ectopische uretersBij jonge honden of puppy's die lijden aan ongecontroleerde urine incontinentie, kan er sprake zijn van ectopische urete…
Multiple Sclerose: incontinentieMensen die lijden aan Multiple Sclerose krijgen te maken met incontinentie. Vaak betekend dit een beperking op het socia…
Hydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er sprake is van hydronefrose lopen de nieren vol urine. Dat komt vaak door een verstopping in de urinewegen. Hierdo…
Epispadias: Urinewegafwijking met incontinentieEpispadias: Urinewegafwijking met incontinentieDe urethra (plasbuis) is de buis die urine uit het lichaam uit de blaas haalt. Epispadias is een zeldzame aangeboren aan…

Gezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegenGezondheidsproblemen bij de hond: De bovenste luchtwegenAandoeningen aan de luchtwegen komen zeer regelmatig voor bij honden van alle verschillende leeftijden en maten. Deze aa…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manGezondheidsproblemen bij de hond: Voortplantingsstelsel manMannelijke honden zullen vaker last krijgen van ziektes van het voortplantingsstelsel. De meeste van deze ziektes komen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LenaSevcikova, Pixabay
  • https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/blaasgruis-en-blaasstenen-bij-de-hond/
  • https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/blaasontsteking-bij-de-hond/
  • http://www.keerhoeve.nl/artikel/blaasontsteking-2/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.