Katten en pillen

Het geven van pillen of andere medicatie aan katten is meestal niet erg eenvoudig. De meeste katten zullen zeker niet vrijwillig een pil opeten dus zul je toch iets moeten bedenken om de voorgeschreven medicatie toe te dienen.

Dwang

Afhankelijk van het karakter en de omgang met je kat is het mogelijk dat het met beperkte dwang lukt een pil te geven. Helaas zullen de meeste katten zich gaan verzetten en naarmate ze het onaangenaam vinden. Ze gaan ook het patroon herkennen. Daarna willen ze dit patroon vermijden met alle vormen van protest zoals virtueel verdwijnen (heel erg goed verstoppen) of steeds harder de kaken gaan dichthouden.

Hulpmiddelen

Als de kat tegenstribbelt en ook snel weer de kaken dichtdoet is het met de hand inbrengen van de pil niet helemaal zonder gevaar. Ook is het dan lastig de pil ver genoeg in de bek te krijgen. Je zult dan ook meestal het een paar keer moeten proberen en veel makkelijker wordt het niet omdat een kat dan zich meestal steeds meer gaat verzetten. Een aardig hulpmiddel kan dan een pillenschieter zijn. Dit kan zeker het toedienen vereenvoudigen omdat hiermee de pil tot achter in de keel ingebracht kan worden. Dan wordt het voor de kat erg lastig om die nog uit te spugen. Een pillenschieter is meestal wel verkrijgbaar bij de dierenarts.

Alternatieven

Mocht je kat voor langer tijd een medicijn nodig hebben dan is er wellicht een alternatief waarmee het toedienen een stuk gemakkelijker wordt. Dit komt iedereen ten goede, ook je kat en wellicht de oppas die dan ook geconfronteerd wordt met soms de onmogelijke opgave je onwillige kat een pil te geven.

Lekkernij

Wat goed kan werken is een pil in een stukje worst, ham, kaas of smeerkaas te verstoppen. Afhankelijk van hoe gek je kat is op dit soort eten zal dit zeker voor een poosje goed kunnen werken, wat wel kan gebeuren is dat naarmate de kat de smaak van de pil gaat herkennen toch de pil gaat uitspugen.

Snoepjes

Een andere manier is om de pil, als deze klein genoeg is, te geven met een aantal snoepjes. Soms is de kat zo gek op de snoepjes dat deze met pil en al verslonden worden. Je kunt eventueel ook de snoepjes wat kleiner maken. Als het mag van de arts zou je eventueel de pil wat kleiner kunnen maken. Controleer dit wel eerst omdat bepaalde medicijnen niet zomaar versneden mogen worden.

Makkelijk

Mochten de bovenstaande alternatieven niet werken kun je overwegen om het te proberen met het hulpmiddel Easypill. Dit middel is zo gemaakt dat de meeste katten het erg lekker vinden en het als een snoepje zien. Het is een kneedbaar middel waar je dan je pil in kunt verstoppen. Als je dit dan geeft let wel op dat de kat de pil ook op eet en niet achteraf uitspuugt. Bewaar Easypill wel in een doosje wat je goed kunt afsluiten anders droogt het snel uit. Helaas is deze makkelijke manier niet goedkoop, zeker als de medicatie voor langere tijd is. Maar het kan je wellicht verlossen van je dagelijkse worsteling met je huisdier die je eigenlijk liever knuffelt dan elke dag te belasten met een medische dwangprocedure.

Tot slot

Geen enkele kat is hetzelfde, bij sommige gemakkelijke katten hoef je niet eens veel dwang toe te passen, maar meestal is dat wel een uitzondering gezien het nogal eigenwijze karakter van dit huisdier. Zolang het werkt met een lekkernij of snoepjes is dat zeker het proberen waard. En mocht dat niet (meer) lukken zou je eens het met Easypill kunnen proberen, zeker als de dagelijkse toediening onder dwang voor beide steeds meer als een traumatisch ervaring wordt beleefd.
© 2014 - 2024 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnkuur dieren helemaal afmaken…Medicijnkuur dieren helemaal afmaken…Medicijnkuren moeten meestal helemaal worden afgemaakt, dat is algemeen bekend. Dit geldt net zo goed voor medicijnen di…
Het toedienen van huidpreparaten bij dierenHet toedienen van huidpreparaten bij je huisdier kan nog wel eens de nodige problemen opleveren. In dit artikel een vind…
Problemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenProblemen bij het doorslikken van medicijnen en pillenEen kleine pil of een grotere capsule is voor de meeste mensen geen probleem om door te slikken. Toch zijn er mensen die…

Puppyziekte Parvo: mijn hond heeft diarree, koorts en braaktPuppyziekte Parvo: mijn hond heeft diarree, koorts en braaktEen voor jonge hondjes of puppy's gevaarlijke infectie is de ziekte Parvo. Daarbij krijgt de hond koorts gecombineerd me…
Atopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondAtopie hond: likken en bijten van rode jeukende huid hondDe huid van de hond kan soms zeer gevoelig zijn. Huiduitslag, veel krabben door jeuk, bijten en het hebben van kale plek…
Bronnen en referenties
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl
  • http://www.licg.nl/11l/praktisch/kat/gezondheid/een-pil-toedienen-aan-uw-kat.html
Designatie (20 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.