Zelfgebakken birdiebread voor papegaaien

Zelfgebakken birdiebread voor papegaaien Birdiebread kan zowel een snack als een gezonde onderdeel van de voeding voorstellen. Er valt volop mee te variëren en behalve dat klein beetje tijd en inspanning hoeft het ook niet veel te kosten: zonder dure kant-en-klare merkmengsels voor bakken zetten we met dit recept een cake op tafel waar de papegaaien helemaal gek op zullen zijn!

Waarom bidriebread?

De naam is eigenlijk een beetje misleidend, omdat wat gebakken wordt eerder een cake is dan brood. Omdat het product geen ingrediënten mag bevatten die niet goed zijn voor papegaaien wordt er geen bakpoeder of gist gebruikt; het resultaat is dan geen luchtige brood maar een soort van dikke, dichte cake.

Niet alleen kun je birdiebread makkelijk zelf bereiden, maar het is ook een lekkere en gezonde aanvulling van het dieet van je papegaai en de zoveelste handige manier om ook de goede (en dus vaak: met macht en kracht geweigerde) groenten het buikje in te krijgen. Omdat het vermengt wordt met andere ingrediënten die misschien lekkerder zijn, wordt het gezonde als het ware 'verborgen' in het lekkere en kan het ook niet eruit gehaald worden. Op die manier kan birdiebread helpen om kieskeurige eters de eerste kennis te laten maken met gezondere voeding, of de laatste uitkomst voor papegaaien die (bepaalde soorten groente) helemaal weigeren te eten.

Het is mogelijk dat je al eens eerder birdiebread hebt geprobeerd te bakken volgens een recept en dat het geen succes is geworden. Ondanks het feit dat het internet van dergelijke recepten in de naden barst, is het moeilijk om de juiste te kiezen en bestaat er een behoorlijk risico dat een middagje kokkerellen bekroond wordt door een overnschaal vol pap in de gft bak uit te gieten. Zoals ieder recept vraagt ook de onderstaande om een beetje experimenteren, maar een echte mislukking zal het niet worden. Hij werkt. Net als met andere voedingssoorten die nieuw geïntroduceerd worden zul je waarschijnlijk eerst een typische ervaring opdoen: na het uitsloven in de keuken presenteer je ecstatisch je cakeje, waarna de gevleugelde terrorist het van de linker en rechter kant bekijkt en resoluut weigert. Er is vaak uithoudingsvermogen en strategische aanpak nodig om de papegaai te laten wennen aan het eten van birdiebread, maar uit ervaring blijkt dat als het eenmaal lukt om hem te overtuigen, veel en misschien wel de meeste papegaaien birdiebread graag en enthousiast eten.

Het recept

Voor de birdiebread zijn de volgende ingrediënten nodig:
 • 1 kopje speciaal meel (bvb. roggemeel, maïsmeel)
 • 1 kopje volkoren tarwemeel
 • ½ kopje (gemalen) muesli
 • ½ kopje gehakte noten en gedroogd fruit
 • 2 eetlepels gehakte peterselie
 • 1,5 kopje groente (bvb. broccoli, wortel, spruitjes, pompoen)
 • 1 kopje bladgroente (bvb. boerenkool, andijvie, groene kool, brandnetels, paardenbloemen)
 • ½ kopje zoete aardappel
 • 1 kopje fruit (bvb. mango, papaya, bessen, appel, banaan)
 • verse vruchtensap of puree
 • eventueel: palmolie en kruiden (kaneel, Cayenne peper)

Vermeng beide soorten meel met de overige droge ingrediënten in een kom en voeg de fijngehakte peterselie toe. Maak de groente en fruit schoon en snij of rasp het fijn. De noten, gedroogd fruit en muesli kunnen heel makkelijk gemalen worden in de blender.
Verreweg de belangrijkste stap is het toevoegen van de vruchtensap. Het mengsel moet niet te droog zijn, maar ook zeker niet te nat: voeg daarom beetje bij beetje de sap of het puree toe tot er een hele dikke deeg ontstaat. Hiervoor kan versgeperst vruchtensap gebruikt worden, gewoon water, of fruit- en groentepuree uit de blender. Voor de afwisseling kun je de cake op smaak brengen met kruiden en specerijen die geschikt zijn voor papegaaien, zoals bijvoorbeeld kaneel of Cayenne peper.
Giet het mengsel in een grote platte ovenschotel met bakpapier en plaats het in een voorverwarmde oven. Afhankelijk van de gebruikte soorten groente en fruit wordt de cake in ongeveer 25 tot 40 minuten op 200 graden gebakken. Je kunt een saté prikker gebruiken om te controleren of het deeg nog plakt.

Snijd de birdiebread na afkoelen in porties en vries in wat niet meteen gebruikt wordt. Ontdooien kan in de koelkast of magnetron, maar zoals altijd geldt: wees voorzichtig en controleer goed dat de birdiebread niet te warm is voor het gevoerd wordt! Sommige papegaaien vinden warm eten extra lekker en dat mag ook, maar zorg dat ze de kwetsbare huid van de krop niet verbranden.
© 2012 - 2024 Jmorphnow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteVan baguettes tot glutenvrij brood: de Home Bread BaguetteWilt u graag uw eigen baguettes bakken? Dan is een broodbakmachine misschien iets voor u. De Moulinex OW6101 Home Bread…
Groente en bonenmix voor papegaaienGroente en bonenmix voor papegaaienIedereen die bekend is met de papegaaienwereld komt eerder of later tot de conclusie dat de voeding iets weg heeft van a…
De unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtDe unieke terminologie die in de golfwereld gebruikt wordtGolf wordt steeds populairder, lees hier alles over golf en de termen die hierbij gebruikt worden. Hier vind je wat een…
Nieuwe trend, iedereen gaat koken of bakkenNieuwe trend, iedereen gaat koken of bakkenOns eten niet rauw verorberen doen we al eeuwen, koken is van alle tijden en ons vlees boven een vuur bakken doen we ook…

De vogeltrek, broeden en overwinterenDe vogeltrek, broeden en overwinterenVogeltrek is de reis die vogels twee maal per jaar maken van hun broedgebied naar de winterverblijven en weer terug. De…
Een vogeltuin, hoe maak ik die?Een vogeltuin, hoe maak ik die?Zowel van grote als van kleine tuinen kan een vogelparadijs worden gemaakt. Het enige waar men voor moet zorgen is een p…
Jmorphnow (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.