Vogelreizen naar Spanje

Spanje is niet alleen een topbestemming voor een zonvakantie, maar ook voor een vogelreis. Vooral als u roofvogels zoals gieren en arenden wilt spotten, is Spanje een absolute aanrader. U kunt kiezen voor een georganiseerde reis, maar u kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid een vogelreis naar Spanje maken! Door het zonnige klimaat, de gebergtes en de grote natuurgebieden is Spanje voor veel vogels een overwinterland en mede daardoor één van de beste vogellanden van Europa. U vindt geweldige vogelgebieden in het hele land, zoals:

  • De Pyreneeën en de Elbro-delta in het Noord-Oosten, vlakbij Barcelona
  • De provincie Extremadura tussen Madrid en de grens met Portugal
  • Het Nationale Park Doñana in het zuiden, bij Malaga

Het aanbod van georganiseerde vogelreizen naar deze en andere Spaanse vogelgebieden is groot. In de meeste gevallen gaat het om groeps- of individuele reizen van een week. Het (vroege) voorjaar is over het algemeen de populairste periode.

300 vogelsoorten in de Ebro-delta

In het aan zee gelegen, moerasachtige Nationale Park de Ebro Delta worden niet minder dan 300 soorten vogels waargenomen, meer dan de helft van het aantal soorten in heel Europa. U vindt hier o.a. grote broedkolonies ralreigers, koereigers en purperreigers.
Bovendien vormt dit waterrijke gebied een favoriete rustplaats voor enorme groepen ibissen en flamingo’s.
De Ebro Delta is vanuit Barcelona uitstekend te combineren met een trip naar de Spaanse Pyreneeën, dat een waar paradijs voor roofvogels is, zoals lammergier, vale gier en steenarend.

Roofvogels en trappen in Extremadura

De in centraal Spanje gelegen provincie Extremadura heet niet voor niets zo. Het betekent ‘extreem zwaar of hard’, verwijzend naar het extreme klimaat en landschap. ’s Zomers wordt het hier soms bijna 50 graden, terwijl het ’s winters regelmatig streng vriest. Het landschap kenmerkt zich voornamelijk door een ruig steppegebied, afgewisseld met rivieren: groen en kleurrijk in het voorjaar, dor in de zomer. Het is één van de beste bestemmingen in Europa voor een vogelreis gericht op bijzondere roofvogels.
In het Nationale Park Monfraguë leven zeer zeldzame roofvogels zoals de keizerarend en de zwarte gier. Daarnaast is Extremadura hét gebied om de grote trap te zien. Naar schatting leven hier 23.000 exemplaren van deze grote vogel, 50% van alle grote trappen ter wereld.

Ibissen, Flamingo’s en sternen in Nationaal Park Doñana

In het uiterste zuiden van Spanje ligt Nationaal Park Doñana. Dit moerasachtige gebied is één van Europa’s belangrijkste gebieden voor trekvogels. Omdat er nauwelijks wegen door Doñana lopen, is het aan te raden om dit gebied tijdens een georganiseerde vogelreis of via een ter plekke geregelde vogelexcursie te ontdekken.
Bijzondere vogels die u in Doñana kunt spotten, zijn de uiterst zeldzame keizerarend, knobbelmeerkoet en marmereend. Erg indrukwekkend zijn bovendien de grote koloniën flamingo’s en zwarte ibissen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…

De keizer van de Zuidpool: de pinguinPinguins zijn merkwaardige vogels, ze kunnen niet vliegen, broeden midden in de winter en ze laten de mannetjes op de ei…
De Jardine papegaaiJardine papegaaien zijn één van de vele soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. Vergeleken met andere papeg…
Bronnen en referenties
  • www.birdingbreaks.nl
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 01-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.