Wanneer hebben vogels bakjes met water nodig?

Wanneer hebben vogels bakjes met water nodig? Water is voor vogels in de winter van levensbelang maar ook in de zomer. De vogels kunnen in gematigde zomers en winters gemakkelijk voorzien in de behoefte aan water. Maar in een wekenlange strenge winter is dat onmogelijk en in een gortdroge en hete zomer is dat onmogelijk. Een helpende hand van de mens is onmisbaar om in de winter, wanneer water bevriest, te zorgen voor schoon en vers water en in de zomer, wanneer het bijna 40 graden is, schoon, koel en koud water neer te zetten.

Vogels hebben water nodig

Vogels zijn warmbloedig en de lichaamstemperatuur ligt rond de 40 graden Celsius. Vogels hebben water nodig, als voedingsstof, bouwstof, transportmiddel voor zuurstof en afvalstoffen. Insecteneters hebben minder water dan zaadeters nodig omdat insecteneters al vocht halen uit hun voedsel. In de zomer is water ook heerlijk als afkoeling bij hoge temperaturen. Vogels kunnen een omgevingstemperatuur tot 44 graden Celsius verdragen.

Veren als bescherming

Tevens badderen vogels in de zomer en winter om hun veren waterafstotend te maken. Na het badderen wordt er namelijk een vetachtige substantie uit de stuitklier over het verenkleed uitgesmeerd. De stuitklier bij vogels zit net boven de staart. Zo houden veren de lucht vast en dat geeft bescherming tegen koude en/of warme dagen. Voorkom bij matige en strenge vorst dat vogels kunnen badderen, de veren kunnen bevriezen. Door een steen midden in de drinkbak te leggen of kippengaas om de drinkbak te wikkelen, wordt dit voorkomen.

Merel aan het badderenMerel aan het badderen

In de zomer

In de zomer bij hoge temperaturen is oververhitting een gevaar voor vogels, vooral daar waar de omstandigheden minder natuurlijk zijn zoals voor vogels die hun nest in dorpen en steden hebben. In steden en dorpen is er bij extreem warm weer geen verkoeling door water te vinden en om de veren te verzorgen. Plassen, vijvers en sloten staan droog. De vogels kunnen dan oververhit raken. Oververhitte vogels zitten met gespreide vleugels op de grond en de snavel wijd open om toch maar hitte kwijt te raken en af te koelen.

Geen zweetklieren

Vogels hebben geen zweetklieren en de manier van de snavel wijd open en de vleugels gespreid is bedoeld om vocht te verdampen. Een soort van zweten, want ook de functie van het zweten is afkoeling. Oververhitting is een gevaar maar de afkoeling door verdamping eveneens. De vogel kan meer vocht verliezen dan dat er gedronken wordt met uitdroging als een nieuw gevaar.

Merel heeft het heetMerel heeft het heet

Voorkeurplaats van een vogeldrinkbak

Het plaatsen van vogeldrinkbakjes voor de vogels is een manier om te helpen. Vogels kunnen afkoelen door te badderen en krijgen meteen de kans om hun veren te verzorgen. Vogeldrinkbakjes kunnen gekocht worden maar ook al bestaande materialen kunnen dienst doen of de bakjes kunnen zelfgemaakt worden. Zelf maken zoals bijvoorbeeld een groot blad van de rabarberplant met beton behandelen of de bestaande terracotta onderzetter voor planten gebruiken. De voorkeur is een plek op de grond met struiken in de buurt zodat de vogel weg kan vluchten voor vijanden. Ook al heeft de eigen kat een kattenbelletje om de nek zodat de vogels de kat horen aankomen, de buurtkatten hebben geen kattenbelletje. Maak of koop een vogeldrinkbak die niet te veel water kan bevatten. Vogels zijn bang voor diep water, en juist veel water zorgt ervoor dat de vogels de drinkbak minder snel zullen bezoeken. Neem daarom een lage ondiepe schaal waar niet meer dan vijf centimeter water in kan. Verschoon het water in de zomer geregeld en zorg bij vriezend weer voor vloeibaar water. Maak bij het verschonen van het water geen gebruik van schoonmaakmiddelen maar borstel alleen met water.

In de winter

De standvogels zijn de vogels die in de winter in Nederland blijven overwinteren. In de herfstperiode bouwen de vogels een vetreserve op zodat de lichaamstemperatuur op peil kan blijven in de winter. Een strenge winter vergt veel van de vogels en de vogelvoederplaats of vogelhuisje is dan ook aanwezig in menig tuin om de vogels bij te voederen. Vogels die onder ander te zien zijn bij de voederplank zijn:
 • de merel;
 • de kuifmees;
 • de koolmees;
 • de pimpelmees;
 • de staartmees;
 • de kuifmees;
 • de boomklever;
 • de huismus;
 • de ringmus;
 • de heggenmus;
 • de specht;
 • het winterkoninkje.

Kool- en pimpelmezen badderen in de zomerKool- en pimpelmezen badderen in de zomer

Vogeldrinkbak

In een winter met temperaturen boven nul kunnen de vogels genoeg water krijgen. Kleine waterplasjes, vijvers, rivieren of sloten zorgen voor voldoende drinkwater. Bij sneeuw is het ook niet nodig om een vogeldrinkbak met water te vullen want vogels laten de sneeuw smelten met hun snavels. De snavel van een vogel werkt namelijk als kaken en tanden. Het wordt moeilijker wanneer het water bevroren is. En dan kunnen we de vogels helpen. Dan kunnen we een vogeldrinkbak vullen met schoon water en op een windvrije plek plaatsen in de tuin of bij de vogelvoederplaats. Schoon water zonder zout of suiker. Geen ijzeren of metalen schaal of bak omdat de mogelijk bestaat dat vogels hieraan vastvriezen. Het water bevriest in de vogeldrinkbak ook snel en het is zaak om dit vloeibaar te houden. Hier kunnen verschillende drinkbakjes voor rouleren. Twee of drie terracotta schaaltjes die afgewisseld worden bijvoorbeeld. Ook is het handig om het bevroren water eruit te halen en fijn te stampen met een hamer. Vogels kunnen dit verkruimeld ijs oppikken en net als sneeuw laten smelten in de snavel.
© 2018 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Het hele jaar vogels bijvoerenJe kan vogels het hele jaar bijvoeren. Je moet alleen per seizoen wisselen van voer. In dit artikel vind je zo'n beetje…
Panna Cotta, een Italiaans desertPanna Cotta, een Italiaans desertPanna cotta is een typisch Italiaans dessert op basis van room. Letterlijk betekent het gekookte room en eigenlijk is he…
Vogels voeren het hele jaar doorVogels voeren het hele jaar doorHoewel het voeren van vogels in de winter nodig is, is het een fabeltje dat je alleen in de winter vogels bij mag voeren…

De Indische loopeendDe Indische loopeendDe Indische loopeend of 'flesseneend' ('Anas platyrhynchos domesticus') is een eendenras dat van de wilde eend afstamt e…
Vogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenVogelvoer: veel soorten om het hele jaar door bij te voerenEen niet al te nette tuin met veel planten en struiken (liefst met veel bessen) en ook met een gazon biedt een geweldig…
Bronnen en referenties
 • https://www.naober.nl/tuin/water-onmisbaar-voor-de-vogels/
 • https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/ook-vogels-zoeken-verkoeling-bij-hitte
 • https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/geef-vogels-extra-water-tijdens-warme-dagen
 • https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-functie-van-stuitklierwas-bij-vogels/
Reactie

Nicolaas/c Langeveld, 09-10-2019
Vogelvriendelijk team,
Er blijft een vraagje bij me "hangen" n.a.v. de opmerking in uw artikel ("Vogels zijn bang voor diep water"). Op welke wijze kan een vogel de diepte (en dus het eventuele gevaar) van
het water in een badderbak / drinkbak bepalen?
Is de soort vogel ook nog medebepalend voor de uiteindelijke diepte van het water in de badderbak?
Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet,
een goede groet,
nicolaas/C. Reactie infoteur, 10-10-2019
Hallo vogelvriendelijk team, Nicolaas,

Dat vogels bang voor diep water zijn staat hier te lezen:https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/geef-vogels-extra-water-tijdens-warme-dagen. Zelf dacht ik meer om niet te diepe vogeldrink- en badderbakjes neer te zetten omdat ze er dan niet meer uit kunnen en een prooi zullen zijn voor roofdieren. De laatste vraag lijkt me niet, dorst is dorst en als het bakje maar past om te badderen wordt het gebruikt. Grote vogels (hier de duif) die niet kunnen badderen drinken uit- en naast de vogeldrinkbak. Best wel jammer dat we vogels niet kunnen verstaan.

Groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.