Omgang met postduiven

Omgang met postduiven Het hebben van handtamme vogels is een rijk bezit. Het is ook een blijk van een goede vertrouwensband tussen de eigenaar en de vogel. Aangezien het voor de houder van postduiven van groot belang is dat zijn duiven handtam zijn en goed luisteren is het opvoeden van postduiven een niet te verwaarlozen onderdeel bij het houden van duiven. Met postduiven wil men prestaties leveren en goed luisterende postduiven leveren daar zeker een bijdrage aan, zowel bij het binnenkomen maar ook aan de motivatie. Bij een goede relatie geeft het de duif extra motivatie om na een lossing snel weer thuis te komen.

Schuw

Postduiven zijn net als vele andere vogels per definitie schuw. Het is dan ook zaak deze schuwheid zo snel als mogelijk om te zetten in het winnen van vertrouwen van de duiven. Daar kan men al vroeg mee beginnen, het beste al als de duif als jong nog in de broedschotel ligt. Het grotere kuiken kan men bijvoorbeeld regelmatig voorzichtig in de hand nemen en daardoor leert het diertje al snel dat u niets kwaads in de zin heeft. Na het spenen zijn er prima mogelijkheden om met de jonge duiven een vertrouwensband op te bouwen. De jongen bedelen dan nog om voedsel terwijl ze dat prima zelf kunnen opnemen. Ga bij de voedingstijd rustig in het hok zitten en neem wat voer mee. Aanvankelijk zullen de jonge duiven u argwanend bekijken, maar na enige tijd zijn ze aan uw aanwezigheid gewend. Strooi dan wat voer voor u neer. De duiven zijn hongerig en er zijn altijd wel enkele brutaaltjes bij die nieuwsgierig en hongerig van hun zitplaats komen en voorzichtig op een korte afstand het voer bekijken. En dan pikt men de verst van de duivenhouder zaden en granen op en als ze eenmaal aan het eten slaan dan lijken ze hun schroom af te werpen. Als ze heel dichtbij durven te komen dan verandert u van tactiek. Naast enkele korrels op de vloer vlak voor u, legt u ook wat zaden en granen op uw hand en houdt die bij de vloer. Het zal niet lang meer duren of de eerste jonge duif zal uit uw hand eten en deze zal snel door de anderen worden gevolgd. Bedenk wel dat er individuele verschillen zijn bij het jonge duivenvolkje. Wilt u dus het vertrouwen van alle jonge duiven winnen dan heeft u dus naast aandacht dus ook geduld nodig. Blijf na deze eerste keer de jonge duiven uit de hand voeren. Zo leren ze dat de handen van de eigenaar geen bedreiging vormen, maar juist een prettige ervaring en dat is van groot belang om de opvoeding tot een succes te maken.

Intelligent

Sportduiven hebben een groot leervermogen en dat maakt de omgang met de duiven tot een aangename bezigheid als u aan de opvoeding de nodige aandacht besteedt. U krijgt dan gemakkelijke duiven die doen wat u wenst. Zo is het belangrijk dat u gemakkelijk de duiven in de hand kunt nemen. U hebt dit nodig om de duiven te controleren op gezondheid, maar ook om ze bijvoorbeeld in de reismand te zetten. Als de duiven eenmaal uit uw hand eten dan is de stap om ze als ze op hun zitschapje of in hun bak zitten niet groot meer om ze in de hand te nemen.

Bron: Falco EbbenBron: Falco Ebben
Dit moet regelmatig doen zonder de duiven te grijpen. U moet ze gewoon rustig pakken. Zijn de duiven hier eenmaal aan gewend dan moet u dit blijven herhalen, het moet voor de duiven een vanzelfsprekendheid zijn dat u ze in de handen neemt. Als u uw duiven eenmaal zover heeft dat ze uit uw handen eten en ze zonder een probleem kunt pakken dan bent u winnaar. De duiven komen als u in het hok komt bij u zitten met een voorkeur als zitplaats uw hoofd en schouders, ze zullen zachtjes aan uw oren plukken en bent u aan het schoonmaken in gebukte houding dan is uw rug een favoriete zitplaats. Ook het trekken aan uw broek of veters zijn geliefde activiteiten. Maar er zijn meer zaken die de jonge duif moet leren als u een fijne postduif op uw hok wilt hebben.

Relatie

Als de duiven eenmaal zover zijn dat ze aan wedvluchten deelnemen dan is het om meerdere redenen een voordeel dat uw duiven handtam zijn. Als ze van de vlucht terugkomen, wacht u natuurlijk uw duiven op. De duiven tonen dan geen enkel wantrouwen als ze u zien en zullen dus ook niet dralen om binnen te komen. Integendeel, niet zelden hebben de duiven zo een goede band met de duivenhouder dat men juist snel binnenkomt omdat de duiven weten dat er wat lekkers is of sterker nog dat de duiven uit zijn op het contact met de duivenhouder. Van duiven is wel bekend dat ze extra gemotiveerd zijn om thuis te komen voor hun partner die hun thuis opwacht. Het is mijn overtuiging dat ze bij een goede relatie met de duivenhouder ook het weerzien met de duivenhouder een extra stimulans is om snel huiswaarts te komen. En natuurlijk mag de partner of de eigenaar heel trots zijn dat een duif door hun aanwezigheid extra gemotiveerd is, waarschijnlijk is de territoriumdrift toch de belangrijkste drijfveer om snel thuis te komen. Maar de aanwezigheid van een partner of een duivenhouder waar men een goede relatie mee heeft zal zeker bijdragen aan een goede motivatie om het thuishok snel te bereiken.

Luisteren

Het goed binnenkomen bij wedvluchten is natuurlijk belangrijk om de aankomsttijd van de duif snel te kunnen constateren en daardoor een snellere tijd op de wedvlucht te kunnen maken. Duiven die nog een keer of twee een rondje vliegen bij thuiskomst verliezen al snel een minuut of meer ten opzichte van een duif die direct naar binnen gaat. Natuurlijk moet men dit niet leren tijdens de wedvluchten, maar dat moet men al doen bij de dagelijkse trainingsvluchten rond het hok. De eerste weken dat de jonge duiven uitvliegen heeft dat leren nog maar weinig zin. Ze zijn dan heel uitgelaten. Ze vliegen dan soms maar heel korte stukken, maar dan wel erg spectaculair. Met enorme snelheden maken ze de vreemdste buitelingen en daarbij scheren ze langs gebouwen en bomen en soms durft u niet meer te kijken omdat alles maar net goed gaat.

Bron: Ton EbbenBron: Ton Ebben
Dan komt er een periode dat ze wegtrekken, soms kan dat vele kilometers zijn. Dan wordt het tijd om de duiven het binnenkomen te leren. Als na een uur of soms langer de duiven weer thuis arriveren, dan wordt het tijd dat de duiven het hok ingaan als u dat wilt. De duiven dienen altijd na de trainingsvluchten gevoerd te worden. Ze weten dus al dat er voer is als men na een trainingsvlucht weer thuis komt. Om te leren dat ze gevoerd worden moet u al vanaf de eerste dag dat de duiven zelfstandig zijn, bijvoorbeeld fluiten als ze voer krijgen. Gaat u nu leren dat ze op uw commando binnen moeten komen, dan fluit u naar de duiven. Ze zullen dan het fluiten associëren met voer en daardoor naar binnen komen. Als de duiven die luisteren binnen komen, krijgen de duiven die binnen zijn hun voer en de regel is dan 'op is op'. De duiven die later komen hebben niets, dus zorg er voor dat u niet te veel voert, want de voerbak moet leeg zijn als de laatkomers binnenkomen. Als u de duiven voor de tweede keer op die dag uitlaat herhaalt u dit. De duiven die de eerste keer niet naar u luisterden zullen dat zeker de tweede keer wel doen. Een paar dagen streng zijn en dan zullen de duiven als u naar ze fluit naar beneden komen. Dit brengt veel gemak met zich mee bij de verzorging en bij wedvluchten heeft u er alleen maar voordeel van.

Handtam

Duiven die luisteren en zich bovendien in de hand laten nemen of bij u op de schouder komen zitten geven enorm veel voldoening. Als deze duiven dan bovendien nog op wedvluchten goede prestaties leveren, dan zult u veel plezier aan uw duiven beleven terwijl de wedvluchten voor de nodige spanning zullen zorgen. Het is deze combinatie waardoor duivensport een intensief beleefde hobby is. Enerzijds de omgang met de duiven die geen enkele angst tonen en op uw schouder komen zitten en anderzijds de spanning van de wedvluchten waarbij iedere keer weer ook weer de bewondering gevoeld wordt door de prestatie van de duif om van een verre plaats zelfstandig weer terug te keren.
© 2013 - 2024 Linus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeden van hoogbegaafde kinderen met een IQ boven 130Opvoeden van hoogbegaafde kinderen met een IQ boven 130Voor hoogbegaafdheid is geen eenduidige definitie. Er zijn wel kenmerken waaraan je een hoogbegaafd kind kunt herkennen.…
Opvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingOpvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingZou het kunnen: Opvoeden zonder belonen en straffen? De meeste mensen zullen hier sceptisch tegenover staan. Toch is dit…
Zijn snelle postduiven ook winnende duiven?Zijn snelle postduiven ook winnende duiven?De postduivensport kent wedvluchten (wedstrijden) waarbij de duif die de hoogste snelheid vliegt de winnaar wordt. Maar…
Motivatie en lerenLeerlingen werken harder en leren beter wanneer ze beseffen wat de waarde van het leren is en dat hun inspanning om te l…

Duivensport: een echte sport!Duivensport: een echte sport!Er zijn waarschijnlijk maar weinig sporten waarin het competitie element zo sterk aanwezig is als binnen de duivensport.…
Kweken van postduivenKweken van postduivenWie postduivensport bedrijft is afhankelijk van goede duiven en daarom is er veel aandacht voor het kweken van duiven in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ton Ebben
  • Afbeelding bron 1: Falco Ebben
  • Afbeelding bron 2: Ton Ebben
Linus (121 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.