Bouwen van een duivenhok
Veel mensen kiezen er voor op hun eigen duivenhok te bouwen in de achtertuin. Daar komt wel veel bij kijken. Zo is het belangrijk er op te letten dat de temperatuur in de hok voldoende is. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de luchtvochtigheid. Bij duiven luistert dat heel nauw. U kunt er voor kiezen om zelf een duivenhok te bouwen, maar dat eventueel ook door een aannemer laten doen. In dat geval zijn er wel extra kosten aan verbonden. Lees er alles over in dit artikel.
In Nederland zijn er duizenden mensen die duiven houden. Vaak bouwen zij ook hun eigen hok, maar dat gaat in de praktijk vaak mis. Vaak is de zuurstoftoevoor onvoldoende. Een duivenkooi waar te weinig toevoer van zuurstof is kan op verschillende manieren worden herkend. Vaak zitten de meeste duiven laag bij de grond. Daar is dan namelijk de meeste zuurstof te vinden. Ook zullen de duiven maar weinig het gevecht met elkaar aangaan. Daar hebben zij dan namelijk niet de energie meer voor. Het lijkt dus dan wel dat de duiven heel harmonieus met elkaar optrekken, maar de werkelijke reden is dat er onvoldoende zuurstof in de kooi aanwezig is. Op zo'n moment moet er een lichtje gaan branden.
Zelf bouwen van het duivenhok
Bij de bouw van het hok moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo doet u er verstandig aan op het duivenhok op het zuidoosten te bouwen. Dat betekent dat de duiven in de ochtend in de zon zitten, maar dat de zon aan de zijkant verdwijnt wanneer het in middag warmer wordt. De temperatuur is heel belangrijk voor de duiven. Een goede gemiddelde temperatuur zorgt er voor dat zij tijdens wedstrijden veel meer in vorm zijn. Ook de dag- en nachttemperatuur mag niet te veel van elkaar verschillen. In de ideale situatie is het verschil tussen deze beiden maximaal zeven graden. Mannetjesduiven zijn overigens gevoeliger voor grote temperatuurschommelingen als vrouwtjes.
Ramen in het duivenhok
De ramen mogen ongeveer een derde van het gehele muuroppervlakte uitmaken. Te veel ruiten betekent dat er te veel zuurstof in het hok verbrand wordt. Te kleine ramen leidt er echter weer toe dat er te weinig warmte en dat heeft dus weer gevolgen voor de wedstrijdpresentaties van sommige duiven. Verder mogen de ruiten niet te helder zijn. Dat betekent met name voor de weduwnaars dat zij buiten alles zien vliegen en daar worden zijn onrustig van. U kunt dit ondervangen door mat glas te kopen of de ruit heel lichtjes met witte talk in te smeren.
De temperatuur in een duivenhok
De meeste duivenhokken hebben een plafond met een verluchtingsopening van 40 tot 80 centimeter. Een te groot plafond kan ook nadelig zijn. Als de zon er op staat worden de dakpannen zo warm dat de warme lucht boven in het duivenhok blijft hangen. In dat geval kan de warme lucht in het hok niet weg, waardoor het erg benauwd wordt. Het is daarom ook verstandig om een thermometer bovenin het hok op te hangen, zodat u de temperatuur daar in de gaten kunt houden. U kunt er voor kiezen extra schuiven aan te brengen om de temperatuur op die manier beter te controleren. Een ander alternatief is om op hele hete dagen de dakpannen te koelen met de sproeier.
Duivenhok laten bouwen door een aannemer
Voor wie zijn eigen duivenhok wilt bouwen is er online veel materiaal te vinden, zoals bijvoorbeeld geschikte bouwtekeningen. Materiaal is aan te schaffen bij de verschillende bouwmarkten, zoals de Gamma, Formido en Praxis. Wanneer u toch bang bent onvoldoende kennis van zaken te hebben, dan kunt u er voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Deze hebben vaak veel kennis in huis en kunnen u op de beste manier adviseren. Houd er wel rekening mee dat daar wel extra kosten aan zijn verbonden.