Vieja synspilum

De Vieja Synspilum, een chiclide soort met een robuuste uitstraling. Deze kan wel tot 40cm groot worden in een goed aquarium, met een goede omgeving.

De Vieja Synspilum

Deze kanjer onder de cichlide soorten, laat ons een prachtig kleurenspectrum zien, zeker met een goede omgeving en goede verzorging. Er zijn zelfs exemplaren die bijna wit zijn, dit komt omdat ze niet altijd dezelfde kleuren vertonen.

Herkomst

Deze cichlide komt van oorsprong uit midden Amerika, San Pedro de Martir, Rio Usumacinta, Guatemala.

Karaktereigenschappen

De Vieja is een mooi gekleurde vis, wanneer deze in een goede omgeving verblijft. Het is een rustige vis, die tijdens het broedseizoen een territorium maakt en deze beschermd. Ze kunnen de planten flink aanvreten en woelen in de grond, waardoor deze los komen. Dit zie je met name rond het broedseizoen. Deze vissen kun je het beste samen houden met andere grote chiclidesoorten, zoals Herichthys Pearsei, Herichthys Bocourt, Vieja Regani, Vieja Argentea, enz. Als je een grote bak hebt en er voldoende ruimte is dan kun je ook kleinere soorten erbij zetten zoals Archocentrus Spilurum en Thorichthys soorten. Let wel op dat je geen pittige vissen zoals Nandopsis Salvini, sommige Meeki soorten, Archocentrus cutterii, erbij zet deze kunnen namelijk vinnen bijten, waar deze vis niet van houd.

Kleurpracht

Deze vis is bontgekleurd, waarbij de oranje-rode kleuren als basiskleuren duidelijk overheersen. De schubben op het middendeel zijn zwart omzoomd en op de rug, buik en het voor de staart zijn zwarte vlekken waarneembaar. De rug en staartvin vertonen een groen-blauwe doorzichtige kleur. Sommige hebben een voorhoofdsbult, maar het is niet altijd zo dat dit een mannelijk exemplaar is. Deze bult, wordt naarmate de leeftijd vordert duidelijker zichtbaar.

Eisen aquarium

Dit soort vraagt veel ruimte, mede door het broedseizoen, wanneer ze hun territorium beschermen, hebben de andere vissen ruimte nodig waar ze veilig kunnen verblijven, zonder aangevallen te worden. Mijn advies is: een groot aquarium van twee meter breed en 50 cm diep en 50cm hoog, zo kunnen ze goed keren. De vissen kunnen 35 tot 40 cm groot worden, ik raad aan om een groepje te nemen zodat ze zelf een koppel kunnen vormen. Als zich een koppel heeft gevormd, kun je deze het beste eruit halen, wanneer ze gaan broeden. De bodem van het aquarium, moet uit zand bestaan met grote kiezelstenen erin en kienhout, om schuilplaatsen te creëren, de planten worden gezien als voer, en deze kunnen worden opgegeten. De temperatuur van het aquarium moet tussen de 20 en 27 graden zijn, deze temperatuur zijn ze gewend, en hierbij zijn ze het actiefst. Ook mag er een flinke stroming aanwezig zijn, waar ze tegen in kunnen zwemmen. Het water dient regelmatig ververst te worden en met cichlide zout te worden afgemeten. De verlichting mag niet meer dan 12 uur per dag aan staan, omdat deze vissen echt slapen als het donker is.

Voeding

De vissen eten mysis, krill, garnalen en mosselen, diepvriesvoer. Ook eten ze groenvoer zoals komkommer, sla, doperwten, spinazie en spirulina. Dit voer mag geen pesticiden bevatten, hierdoor kunnen ze verkeerde bacteriën binnen krijgen. De bekende cichlide sticks en vlokken mogen niet ontbreken, het is daarom zeer aan te raden een variërend dieet te bieden. Met een variërend dieet, blijven de vissen gezond, mooi van kleur en fit. De vissen mogen meerdere keren per dag eten krijgen, maar niet te veel per keer. Deze vis lust ook kleinere vissoorten zoals zwaarddragers en andere kleine bijvissen.

Voortplanting

Het geslachtsonderscheid is pas merkbaar bij het afzetten van de eieren aan de vorm van de geslachtspapil. Deze vissoort creëert uit een groepje zelf een koppeltje, dit koppel dient vervolgens wel apart te worden gezet. In het aquarium waarin ze dan verblijven, dient genoeg schuilplaatsen te worden gemaakt, en de vis mag tijdens de voortplanting niet gestoord worden, dit kan tot dood leiden van een van de vissen. Een grote man en kleine vrouw kunnen niet bij elkaar gezet worden als ze elkaar niet kennen. Het is zeldzaam als ze dan een koppel gaan vormen, waarna de vrouw het meestal moet ontgelden.

Als er een voorplanting is, wat bij dit soort vrij gemakkelijk is, gaat de vrouw eerst een heftige test uitvoeren door bekken te trekken, stoten en uitdagen. Deze test kan soms een aantal dagen duren, de voortplanting verloopt verder rustig. Een legsel van 1000 eieren is geen uitzondering. De ouders verzorgen het nest om en om, zodat ze tussendoor kunnen eten en jagen alle vissen uit hun territorium. Na een dag of vijf / zes komen de larve uit, dit is afhankelijk van temperatuur. De ouders verplaatsen dan de larve naar een ander holletje, waar ze leren eten en zwemmen. De jongen eten ook de slijmhuid van de ouders, dit kan soms tot beschadiging van diens huid kan leiden. Hier moet zeer goed opgelet worden, dit kan tot dood leiden, wanneer er voldoende gaten in de huid zijn opgetreden.

Al met al een gemakkelijk te houden cichlide mits hij de goede verzorging krijgt, die je aquarium een mooie verrijking biedt.
© 2011 - 2024 Vissenopvang, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tsunami in NederlandTsunami in NederlandWeinig natuurrampen spreken zo tot de verbeelding als tsunami's. Vloedgolven die een enorme chaos veroorzaken, en alles…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Cuba - Citytrip HavanaHet Caribische eiland Cuba is alom bekend als tropisch paradijs waar de vakantieganger geniet van zonovergoten stranden,…
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…

Clownbotia ofwel botia macracanthusDe clownbotia, ookwel botia macracanthus genoemd. Is een functionele en mooie vis voor in uw aquarium.
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Bronnen en referenties
  • www.mafish.nl
Vissenopvang (3 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.