Vissen in de grachten van Amsterdam, de Amstel en het IJ

Veel mensen denken dat er in de Amsterdamse grachten alleen maar wegroestende fietsen liggen en dat er waarschijnlijk weinig leven in zit. Niets is minder waar: de Amsterdamse grachten en de Amstel krioelen van een grote verscheidenheid aan vissen.

Vis in de grachten?

Als voorbijgangers zien dat er iemand aan het vissen is in een gracht in Amsterdam reageren ze vaak vol verbazing en ongeloof. ‘Zit hier écht vis?? Of vang je alleen maar fietsen?’ is een veelgehoorde opmerking. Als ze dan de tijd nemen om even te blijven kijken is de kans groot dat ze een prachtige baars voor hun neus uit het water zien komen. Als je dan nog zegt dat de vis goed te eten is vallen de meeste mensen helemaal om van verbazing.

De grachten wemelen van de baarzen. Ook snoekbaarzen worden veel gevangen. Maar ook snoek, karper, brasem, voorn en paling komen veelvuldig voor.

Unieke visstekken

Het is ontzettend leuk om midden in Amsterdam te vissen. Je hebt meestal een prachtig uitzicht, er zijn altijd geïnteresseerde voorbijgangers (toeristen of Amsterdammers) die even een praatje komen maken, en er varen vaak bootjes voorbij (waarbij je natuurlijk wel uit moet kijken dat ze niet door je lijn varen). Dit zorgt voor een unieke combinatie van gezelligheid en heel goede visstekken. Die combinatie zul je niet op veel andere plekken vinden.

Paling

Hoewel de palingstand wereldwijd hard achteruit gaat, zijn ze in de grachten in Amsterdam nog redelijk goed te vangen. Het is echter niet verstandig om regelmatig paling uit de grote rivieren op te eten, omdat de paling een aaseter is die voortdurend in de (vervuilde) modder zoekt naar eten. Hierdoor krijgen ze grote hoeveelheden dioxine binnen, die ze opslaan in hun lichaam. Bovendien is het beter om deze sterk bedreigde vissoort terug te zetten.

Snoekbaars

Voor de snoekbaars geldt ook dat deze een te hoog dioxinegehalte kan hebben (in iets mindere mate dan de paling). Er moet dus uitgekeken worden met overmatige consumptie. Deze vis, die door velen wordt beschouwd als de lekkerste zoetwatervis is in groten getale aanwezig in de grachten de Amstel en het IJ. Of er nu met levend aas, dood aas of kunstaas op ze gevist wordt, als ze actief zijn is het geen uitzondering dat je er op een avond vier vangt. Goede stekken zijn vooral onder bruggen en bij splitsingen. Eén snoekbaars van boven de vijftig centimeter is genoeg om met een klein gezin of een groep vrienden van te eten.

Baars

Als je een goede stek weet te vinden in de Amsterdamse grachten, kan je in een uur genoeg baarzen vangen om met een heel gezin van de eten. Ook baars is een heerlijke (vaak ondergewaardeerde) vissoort, die qua smaak niet onder doet voor de snoekbaars. Ook in de Amstel en op het IJ zit veel baars. Baarzen dik in de dertig centimeter zijn daar echt geen zeldzaamheid. Fileer ze, en je hebt een heerlijk verse baarsfilet waar geen vishandel aan kan tippen.

Een goede manier om de baarzen te vangen is met een soepele spinhengel en een kleine twister. Wat nog beter werkt is om met een werplood (dertig gram is genoeg) en een onderlijntje met een kleine haak en een worm te vissen. Vis hierbij op dezelfde manier als met een twister. Deze worm die langzaam door het water getrokken wordt is onweerstaanbaar voor de vraatzuchtige baarzen. Een nadeel van de worm is dat er ook veel kleine baarsjes in bijten. Voor de echte grote baarzen is de twister dus effectiever. Ook voor baars geldt dat ze vaak onder en bij bruggen zitten.

Snoek

Deze vissen zijn wat zeldzamer in de grachten, omdat ze het best gedijen in helder water. Toch worden er regelmatig mooie snoeken gevangen met levend of dood aas, of met grote pluggen.

Karper

Ook karpers zijn goed te vangen midden in Amsterdam. Vooral in de Amstel zijn grote exemplaren te vinden.

Brasem

Deze vis is wat minder populair om op te vissen. Dit komt voornamelijk omdat ze vaak wel groot zijn, maar geen gevecht leveren. Ook het slijm waarmee ze bedekt zijn draagt niet bij aan de populariteit. Toch zijn er genoeg sportvissers die met veel plezier op brasem vissen. Voor hen is het een aanrader om op de grachten te vissen. Er zijn daar namelijk ontzettend veel grote brasems te vangen.

Voorn

Voorns komen ook veel voor in Amsterdam, vooral op de wat minder diepe plekjes zitten er veel. Heel handig als je aas nodig hebt voor snoek of snoekbaars.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De visserijsector in NederlandDe visserijsector in NederlandDe visvangst in Nederland bestaat uit twee hoofdgroepen, de aquacultuur en de visserij. Bij de visserij wordt vis gevang…
Overeenkomsten tussen Boogschutter en VissenOvereenkomsten tussen Boogschutter en VissenHoewel de verschillen tussen Boogschutter en Vissen aanzienlijk zijn, betekent dat niet dat er geen relatie tussen beide…
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
Aanbeet na aanbeetVissen met een dobber....tja daar komt nog heel wat bij kijken...welke diepte?? Hoeveel lood??? de montage???

De Tijgerhaai, Galeocerdo CuvierDe tijgerhaai, ook wel Galeocerdo Cuvier komt, net als de stierhaai, uit de familie van de requiemhaaien. De tijgerhaai…
Alles over haaienHaaien, de bekendste en misschien wel meest succesvolle vissensoort. De eerste haaien leefden 400 miljoen jaar geleden e…
Doeldertje (40 artikelen)
Laatste update: 15-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.