Koi vangen om te meten of fotograferen
Vaak wordt er aangegeven dat het niet goed is voor koi om deze te vangen om op te meten of eventueel te fotograferen. Veelal zijn hierover discussies tussen voorstanders en tegenstanders. Hoewel het vaak wordt afgeraden, in verband met het oplopen van beschadigingen, hoeft het zo slecht nog niet te zijn. Wanneer je rustig te werk gaat en weet waarmee je bezig bent, is de kans op beschadigingen nihil. Het geeft je de mogelijkheid de groei en ontwikkeling van een koi vast te leggen, en daarnaast op periodieke controles van de koi.
Waarom vangen en fotograferen?
Veel mensen vinden een van de leukste onderdelen van de hobby het bijhouden hoe vissen ontwikkelen over een bepaalde tijdsperiode. Voor velen gaat dit om de groei die behaald kan worden in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld vissen met potentie die bij aankoop in het eerste levensjaar nog vrij klein zijn. Deze koi worden tijdelijk, bijvoorbeeld in de winterperiode, in een opgroeibak geplaatst die verwarmd is. Na de winter ben je nieuwsgierig naar de groei die deze koi heeft doorgemaakt.
Voor anderen gaat het om de ontwikkeling van het patroon. Zoals het opkomen van sumi, het zwart, en de ontwikkeling hiervan over een bepaalde tijdsperiode. Zo kun je later nog eens terug kijken hoe de vis in verloop van tijd is veranderd.
Bron: Unsplash, Pixabay Soms is er geen keus en dient een koi gevangen te worden
Het kan voorkomen dat de vissen met regelmaat springen of ander gedrag tonen dat niet als normaal bestempeld kan worden. Je vraagt je af of er parasieten op de vissen zitten, waardoor een koi gevangen dient te worden zodat vervolgens een afstrijkje van de slijmlaag gemaakt kan worden. Vangen is in dit geval een vereiste.
Vangen voor een controle
Hoewel het lijkt alsof vangen op dit moment enkel nadelen met zich meebrengt, is er ook een groot voordeel dat benoemd dient te worden. En dat is wel de controle van koi. Het zal niet de eerste keer zijn dat een koi gevangen wordt en er later blijkt dat deze op zijn buik een plek of zweer heeft. Dit is normaal niet te zien wanneer je van bovenaf in de vijver kijkt, maar dit wordt enkel zichtbaar wanneer de vis wordt omgedraaid in een bak.
De veiligste manier om koi te vangen
De beste manier om koi te vangen met de minste kans op schade is het gebruik van een goed koinet. Deze bewegen gemakkelijker door het water en zijn bovendien steviger en zo veilig mogelijk om een koi te vangen. Koinetten zijn niet diep, in tegenstelling tot andere vijvernetten of visnetten. Dit heeft een reden, het zorgt er namelijk voor dat de slijmlaag zo min mogelijk wordt aangeraakt door het net. De slijmlaag vormt de eerste afweer- en beschermlaag, waardoor we hier voorzichtig mee moeten zijn.
Als de koi in het net zit, kan een koisok gebruikt worden om de vis op te scheppen. Dit is een ring met handvat waaraan een fijnmazig net is bevestigd in de vorm van een sok. De ring met het handvat kan langzaam over de kop van de vis geschoven worden wanneer deze in het net zit. Met de andere hand kan het uiteinde van de sok vastgepakt worden en kan de vis gemakkelijk opgepakt en vervoerd worden.
Om de vis te fotograferen of op te meten, kan het beste een blauwe meetbak of bowl gebruikt worden. Vul deze bak altijd met hetzelfde water als uit de vijver. De koi kan hierin overgezet worden door gebruik te maken van de koisok.
Bron: Loadingnemo, Pixabay Hoe voorkom je dat een koi gaat springen tijdens het vangen?
De kans op een beschadiging is erg groot wanneer de koi gaat springen. Dit kan tegen de rand van de vijver zijn, of tegen het net waardoor schade opgelopen kan worden aan het schubbenkleed of bijvoorbeeld de vinnen. Mocht het rugvinnetje belemmerd raken, kan dit voor schade zorgen die vaak weken of zelfs maanden nodig heeft om te herstellen. Springen willen we daarom zo goed als voorkomen, wat prima kan lukken mits er gewerkt wordt met een goed koinet en voldoende rust.
Hoe agressiever er geprobeerd wordt de koi te vangen, hoe sneller de koi zal gaan zwemmen. Springen volgt door de vaart die de vis heeft. Het advies is zo rustig mogelijk de vis benaderen en te anticiperen op de bewegingen van de vis. Vissen zwemmen vaak in één lijn langs de zijkant van de vijver en draaien op een gegeven moment om wanneer ze doorhebben dat in dezelfde richting blijven zwemmen niet gaat lukken. Op het moment dat de vis een draaiende beweging maakt, kun je rustig het net iets omhoog halen waardoor de koi geen kant meer op kan. Vanaf dat moment kan de vis met het net begeleid worden onder het waterniveau. Doe dit rustig en met beleid. Hoe rustiger je namelijk te werk gaat, hoe rustiger ook de vis zal zijn.
Let wel, kleinere vissen blijven wat energieker en willen soms een poging doen om uit het net te springen. De beste remedie hiertegen is het net wat verder boven het water uit halen, zodat de rugvin van de koi net boven het water uit komt.