De duurste Japanse Koi

De duurste Japanse Koi Dat koi een prijskaartje kunnen hebben, weten de meesten van ons wel. Niet voor niets worden de vissen zwemmende juwelen genoemd. Er gaan verhalen rond dat koi voor enorme bedragen over de toonbank gaan, regelmatig komt het voor dat mensen aangeven enkele tonnen of zelfs miljoenen betaald hebben. Of dit bedragen in euro's zijn is vervolgens niet te achterhalen. Maar hoe duur kan een koi nu eigenlijk echt zijn? En waarom zijn deze vissen dan eigenlijk zo duur. De duurste koi worden meestal verhandeld op veiling bij de beste kwekers in Japan voor enorme bedragen. Tot 2020 gerekend is de duurste koi ooit in 2018 geveild.

Sakai Sanke Neo Universe bloodline

Maar liefst 101 cm groot, de Sanke van de Sakai Fish Farm die in het najaar 2018 geveild werd voor een recordbedrag van maar liefst 203.000.000 Yen. Dit komt neer op een bedrag in euro's op moment van veilen van 1.600.000! Op de veiling van de Sakai Fish Farm zijn in voorgaande jaren al vaker recordbedragen langs gekomen, maar nog nooit een 5 keer hoger bedrag dan een jaar voorgaand.

"Cat's Eye" Sanke van kweker Sakai Fish Farm / Bron: Sakai Fish Farm"Cat's Eye" Sanke van kweker Sakai Fish Farm / Bron: Sakai Fish Farm

Maruten Sanke "Cat's Eye"

Deze Maruten Sanke is voor maar liefst 41.000.000 Yen geveild in oktober 2015. Op moment van veilen omgerekend in euro's is dit ruim 302.500! De Sanke is verkocht tijdens de veiling van Sakai Fish Farm, waar deze lotnummer 301 gedragen heeft. De Sanke is afkomstig van moederdier "Cat's Eye". De lengte van de koi is 71 centimeter met een leeftijd van slechts 3 jaren oud. Koi zoals deze worden hoog gewaardeerd doordat ze op jonge leeftijd al een enorme lengte hebben bereikt. Er wordt in feite betaald voor de potentie voor de komende jaren.

"New Japan" Sanke van kweker Sakai Fish Farm

Opnieuw wordt op de misschien wel de grootste veiling van het jaar een recordbedrag binnengehaald op de Sakai Auction in oktober 2017. Deze vrouwelijke Sanke met lotnummer 410 uit de New Japan bloedlijn wordt geveild voor 30.000.000 Yen. Omgerekend op moment van veilen 226.250 euro! De Sanke is op moment van veilen 57 cm en slechts twee jaar oud. Een patroon bestaande uit vijf stappen waarvan een losstaande rode stip op de kop. In Japanse termen een Maruten Godan Kohaku, letterlijk te vertalen naar "vijfstap Kohaku".

"Black Dragon" Showa van kweker Momotaro / Bron: Momotaro Fish Farm"Black Dragon" Showa van kweker Momotaro / Bron: Momotaro Fish Farm

Showa "Black Dragon

Met maar liefst 26.000.000 Yen, op moment van veilen (november 2014) omgerekend ruim 178.000 in euro, is deze Showa van kweker Momotaro de op één na duurst geveilde koi ooit! De Showa is afkomstig van de Momotaro Koi Farm, waarbij zij nakomeling is van het ouderdier Black Dragon. De Showa is op twee jarige leeftijd geveild met een lengte van 57 cm.

"Kokugyo" Showa

Maar liefst 25.000.000 Yen (+/- 200.000,-) heeft deze Showa Sanshoku gekost. De koi is gekweekt op de Dainichi Koi Farm, specialisten op het gebied van Showa. Haar moeder is het ouderdier Kokugyo, een beroemd ouderdier van deze kweker. De koi heeft onder andere de Grand Champion prijs gewonnen op de 43th All Japan Combined Nishikigoi Show (2012), oftewel de beste koi van de show. De koi is aangekocht door een Chinese hobbyist.

Sanke "Shining Rose"

Op de Sakai Fish Farm Auction van 2013 is deze Sanke van het ouderdier Shining Rose geveild voor een prijs van 21.000.000 yen (+/- 160.000,-). De Sanke is gekweekt op de Sakai Fish Farm, een van de grootste koi kwekers in Japan. De Sanke is verkocht op een leeftijd van 2 jaar oud met een lengte van 62 cm.

Hiryu Sanke / Bron: Sakai Fish FarmHiryu Sanke / Bron: Sakai Fish Farm

Sanke "Hiryu"

De vis is verkocht op de Sakai auction in 2010 voor een bedrag van 13.000.000 yen ( +/- 95,000,-). De Sanke van kweker Sakai had een lengte van 65 cm op een leeftijd van 3 jaar. De vis is verkocht aan een onbekende klant van de Narita Koi Farms. Naar geruchten een klant uit Maleisië, hierover zijn echter geen bewijzen.

Dainichi Maruten Kohaku

De koi is verhandeld op de jaarlijkse Niigata Breeder's Auction. Een veiling waarbij een groot deel van de koi kwekers gevestigd in Niigata, een gebied in Japan waar het grootste deel van de koi kwekers gevestigd is, een aantal van hun top koi veilen. De Kohaku is op deze veiling voor 11.000.000 yen (+/- 80,000,-) afgetikt met de veilinghamer. De Kohaku heeft als ouderdier X Junior (X Jr.) en is opgegroeid op de Dainichi Koi Farm. De naam "Maruten" geeft aan dat de koi een rode vlek op zijn hoofd heeft met tevens nog een rood patroon over het lichaam.

Dainichi "Blue" Showa, duurste tosai

Deze Showa van de Dainichi Koi Farm is uniek in deze lijst. Het gaat hier immers om een tosai. Tosai wil zeggen dat de koi slechts één jaar oud is. Deze koi is dan ook de duurste éénjarige koi die ooit is verkocht. De Showa is geveild op de Dainichi Auction van 2014 voor een bedrag van maar liefst 7.000.000 yen (+/- 50,000,-). De Showa is een nakomeling van ouderdier Blue, en is opgegroeid op de Dainichi Koi Farm. De koi is aangekocht door Narita Koi Farms op een lengte van 40 cm. Narita Koi Farms staat erom bekent om Koi zoals deze op te laten groeien en deze op latere leeftijd in te zetten voor de Grand Champion titel op koi shows.

Showa "Lion Queen"

Op de Momotaro Auction van oktober 2014 is deze Showa Shanshoku van kweker Momotaro geveild voor een bedrag van 5.000.000 yen (+/- 35,000,-) en was met dit bedrag de duurste koi van de veiling. De Showa is een afstammeling van het ouderdier Lion Queen met een leeftijd van 2 jaar oud en 57 cm.

Waarom kunnen Japanse koi zo duur zijn?

Dat de prijzen van koi hoog op kunnen lopen moge duidelijk zijn. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat deze vissen zo enorm duur kunnen zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kans op een prachtexemplaar enorm klein is. koi kweken namelijk zeer onzuiver. De kleuren van een koi worden genetisch bepaald, echter is de locatie waar de kleuren van de koi zich zullen plaatsen niet genetisch bepaald. Hierdoor is de kans op een goede geplaatst en gebalanceerd patroon zeer klein. Als het patroon dan uiteindelijk in Japanse termen perfect is, dient ook nog eens de lichaamsbouw en huidkwaliteit van de koi in superieure staat te zijn. Wetende dat er jaarlijks honderdduizenden jonge koitjes per kweker geboren worden, waarvan er slechts enkele zullen opgroeien tot koi zoals aangegeven in dit artikel, geeft al aan hoe zeldzaam deze koi zijn. Uiteindelijk bepaalt de koper voornamelijk de prijs van de koi. Doordat koi met deze kwaliteiten zo zeldzaam zijn, gebeurt het regelmatig dat kopers de prijs met duizenden euro's kunnen opdrijven.

Opmerking: De genoemde bedragen in euro's zijn omgerekend op moment van veilen/verkopen
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huizen in het noorden zijn goedkoperDe huizenprijzen in Noord Nederland zijn niet te vergelijken met de huizenprijzen in het westen van het land. Aan de and…
Record benzineprijzen en goedkoper tankenEen auto is duur, maar voor sommige mensen onmisbaar. De benzineprijzen wisselen regelmatig qua prijs. Nederland is hela…
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
De duurste woorden in Google AdSenseDe duurste woorden in Google AdSenseGoogle is een machtige partij op het internet. Bijna honderd procent maakt voor het zoeken op het web gebruik van Google…

Koi voeren in de winterKoi voeren in de winterKoi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlar…
Klei toevoegen in de vijverKlei toevoegen in de vijverKlei is een eersteklas waterzuiveraar en wordt steeds vaker toegepast in vijvers. Al jaren wordt klei gebruikt door prof…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • http://www.narita-koi.com/
 • http://www.koiquestion.be/2012/12/20/de-duurste-koi-ter-wereld/
 • http://www.koiquestion.be/2010/11/09/duurste-koi-ooit-geveild/
 • http://www.koiquestion.com/en/index.php/2013/10/new-koi-auction-record-21-000-000-yen-for-a-sakai-fish-farm-sanke/
 • http://www.sakai-ff.com/index_e.html
 • http://niigata-nishikigoi.com/
 • http://www.koiquestion.be/2014/04/22/wereld-record-danichi-blue-showa-met-50-000-euro-duurste-tosai-ooit-geveild/
 • http://www.momotaro-koi.org/english/
 • http://www.koiquestion.be/2014/11/19/momotaro-veilt-duurste-koi-ooit-voor-26-miljoen-yen/
 • http://sff-koi.com/#tabslist4
 • http://www.koiquestion.com/nl/2015/10/08/nieuw-wereldrecord-duurste-koi-ooit-geveild-41-000-000-yen/
 • Afbeelding bron 1: Sakai Fish Farm (http://sff-koi.com/en/)
 • Afbeelding bron 2: Momotaro Fish Farm (http://www.momotaro-koi.org/english/)
 • Afbeelding bron 3: Sakai Fish Farm (http://sff-koi.com/en/auction-open-sale/)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 06-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.