Klei toevoegen in de vijver

Klei toevoegen in de vijver Klei is een eersteklas waterzuiveraar en wordt steeds vaker toegepast in vijvers. Al jaren wordt klei gebruikt door professionele gebruikers, waaronder kwekers van Koi in Japan. Niet voor niets wordt er gesproken over "mudponds" waarin de Koi opgroeien bij deze kwekers. Klei wordt toegepast om het water zo zuiver mogelijk te maken en te ontdoen van giftige stoffen en zware metalen. Tevens verrijkt klei het water met mineralen, waarvan Calcium de belangrijkste is.

Klei als waterzuiveraar

Gifstoffen kunnen in het water terecht komen door het gebruiken van medicijnen of kuren. Deze stoffen doen een uitstekende werking tegen parasieten of bacteriële problemen bij de Koi. Maar tegelijkertijd gaat het om giftige stoffen welke geen gezond effect op de Koi hebben. Maar hoe precies kunnen de gifstoffen van medicijnen weer uit het water gehaald worden? Dit is een van de factoren waarbij het absorberend vermogen van klei zijn werking doet.

Klei is een zeer goede waterzuiveraar doordat het een zeer groot absorberend vermogen heeft. De klei vormt een opslagplaats voor veel onzuiverheden welke in het water aan te treffen zijn, zoals giftige stoffen, zware metalen, vrije radicalen en pesticiden. De kleideeltjes zuigen als het ware de giftige stoffen naar zich toe, welke vervolgens als vliegen op kleverig papier vast blijven zitten. Door de zeer fijne en open structuur kan klei ook vervuiling aan zich binden, denk bijvoorbeeld aan organisch afval zoals eiwit.

Als laatste verrijkt klei het water met mineralen, voornamelijk calcium. Deze verrijking van het water is nodig, doordat het water langzaam uitgeput raakt door allerlei levende organismen in de vijver. Niet alleen de vissen zelf verbruiken calcium, maar ook de bacteriën die het water zuiveren en gevestigd zijn in het filter.

Montmorilloniet klei

Voor vijvers wordt meestal gebruik gemaakt van Montmorilloniet klei, welke toegepast wordt vanwege de hoge zuiverheid en het zeer hoge absorberend vermogen. In veel industrieën wordt gebruik gemaakt van deze kleisoort vanwege de hoge zuiverende werking, bijvoorbeeld voor de toepassing van chemische verontreiniging.

Montmorilloniet is een kleisoort welke voorkomt in Frankrijk, in het gebied Montmorillon. Montmorilloniet is een van de meest voorkomende kleimineralen welke voornamelijk uit bentoniet gewonnen wordt. Bentoniet en montmorilloniet bestaan voor het grootste deel uit dezelfde samenstelling. Montmorilloniet is echter vele malen goedkoper dan bentoniet, dit heeft te maken met de zuiverheid van de kleisoort.

Klei gebruiken in de vijver

Steeds vaker maken hobbyisten, net als de professionele gebruikers, gebruik van klei. De klei kan het beste gebruikt worden op regelmatige basis. Bijvoorbeeld een wekelijkse kleine dosering in plaats van een eenmalige grote dosering. De zeer fijne klei zal na het toevoegen niet oplossen in het vijverwater. Het zal zijn werking doen en uiteindelijk bezinken. In een vijver zal dit gebeuren in het filter, waardoor de klei bij het spoelen van het filter verwijdert wordt. Dit is ook de reden waarom het proces het beste wekelijks herhaald kan worden.

Klei mengen door het voer

Klei kan ook gemengd worden door het voer. Hiervoor dient het voer licht bevochtigt te worden in een emmer of bakje, het gemakkelijkste is om hiervoor een plantenspuit te gebruiken. De korrels voer zijn nat genoeg wanneer deze sponsachtig worden en licht opzwellen. Vervolgens dient de klei toegevoegd te worden en dient het geheel goed geschud te worden. Voor iedere 100 gram voer kan 10 gram klei gebruikt worden. De kleideeltjes zullen vastkleven aan de sponzige korrels voer, waarna het alleen nog nodig is om de korrels voer te laten drogen. De korrels zullen weer harder worden en kunnen vervolgens gevoerd worden. Door Koi of andere vissen te voeren met klei helpt dit bij hun spijsvertering, evenals het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam van de vis.

Klei voor de vijver in het kort

  • Eersteklas waterzuiveraar
  • Verwijderen van giftige stoffen en zware metalen (bijvoorbeeld resten van medicijnen of kuren)
  • Verwijderen van vuildeeltjes (zweefvuil, maar ook organisch afval zoals eiwit)
  • Verreiken van water met mineralen, voornamelijk calcium (wordt verbruikt door vissen en bacteriën)
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij een groene vijverHulp bij een groene vijverHet gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een gr…
Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…
Edible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible Earth is een helende klei afkomstig uit Noord-Amerika. De klei heeft een aantal gezondheidsvoordelen zoals reinig…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…

De duurste Japanse KoiDe duurste Japanse KoiDat koi een prijskaartje kunnen hebben, weten de meesten van ons wel. Niet voor niets worden de vissen zwemmende juwelen…
Orka's en mensen: vijanden of vriendenOrka's en mensen: vijanden of vriendenDe orka wordt ook wel aangeduid als ‘killer whale’. In het wild zijn orca’s geraffineerde jagers. Het is onbekend dat ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jing, Pixabay
  • http://webmineral.com/data/Montmorillonite.shtml#.VCrdiPl_tmM
  • http://www.aboutclay.com/info/Articles/bentonite_montmorillonite.htm
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.