Volwassen roodwangschildpad in een natuurlijke vijver

Een roodwangschildpad is de meest bekende moerasschildpad, oorspronkelijk afkomstig uit North Carolina, USA. Jarenlang was hij populair en werd in de meeste dierenwinkels verkocht. Maar kleine schildpadden werden groot, te groot voor hun verblijf. Ze werden regelmatig gedumpt in sloten, grachten of naar een opvang gebracht. Sinds 1997 mogen ze niet meer geïmporteerd worden. Er zijn soms volwassen dieren te verkrijgen bij een dierenopvang of een reptielenzaak.

Kenmerken

Een volwassen roodwangschildpad heeft rode strepen op zijn wangen. Hij kan maximaal 35 cm groot worden. Het buikschild is geel met donkere vlekken en het rugschild donker van kleur met vage tekeningen. Elk jaar, na de winterslaap laat het rugschild vliezen los. Een soort vervellen. Aan zijn poten heeft hij scherpe nagels die nooit geknipt mogen worden. Hij heeft scherpe kaken en is in staat om een vinger af te bijten. Je kunt een schildpad oppakken met twee handen, die je aan weerskanten plaatst tussen zijn voor en achterpoten met zijn kop van je afgewend. Hij zal heftig blazen maar kan in deze houdgreep niet bijten.

Roodwangschildpad in de natuurlijke vijver.

Bijna altijd wordt een schildpad binnen gehouden in een terrarium. Het is veel leuker om hem buiten in de vijver te plaatsen. Het brengt leven in de vijver. Bij mooi zonnig weer zit hij heerlijk op de kant van de zon te genieten. Dat heeft hij nodig voor de opname van vitaminen. Als hij in slow motion in de vijver zwemt, laat hij de vissen met rust. Hij eet waterpest en hoornblad. Ook wel bruin brood en viskorrels. Huisjesslakken zijn favoriet. Bij vochtig weer komen ze tevoorschijn. Zwemt de schildpad in het water, dan kunnen de slakken op een vaste voederplek in het water gegooid worden. De schildpad eet alleen als hij in het water is en wordt zon drie keer per week gevoerd afhankelijk van de temperatuur. Is het erg warm, dan heeft hij meer behoefte aan eten. Zijn er teveel slakken, dan kunnen ze bewaard worden in een plastic emmertje met deksel waarin gaten zijn gemaakt.
Belangrijk is dat er een doorstroming van water is in de vijver. Dit kan in de vorm van een fontein of een waterval. Als de temperatuur omlaag gaat in november wordt het tijd voor de winterslaap. Bij een diepte van 80 cm. kan de schildpad in de vijver overwinteren. Hij zal zich in de modder in graven. Hij mag tijdens de winter niet uit winterslaap komen. Dat kost veel energie en die heeft hij juist hard nodig om de winter te overleven. Als hij goed gezond is, kan hij zelfs de strengste winters zoals de winter van 2012 doorkomen, zelfs als hij even wakker wordt en onder de dikke ijslaag zwemt. Het is schrikken als je hem ziet maar met een beetje geluk gaat hij terug in winterslaap. Hak nooit een wak in het ijs. Want dat lijkt voor de vijverbewoners op een aardbeving. Zodra de temperatuur weer omhoog gaat, zal de schildpad zich weer laten zien.

Gezondheid

Een roodwangschildpad is gevoelig voor wormen, parasieten en bacteriën. Longontsteking kan voorkomen door bacteriën en kou. In de natuurlijke vijver blijft de schildpad goed gezond. Mijn schildpad verblijft al 20 jaar in de vijver. Mocht er iets zijn met de schildpad dan is de dierenarts de aangewezen persoon. Een gezonde schildpad heeft geen beschadigingen, zwemt goed en recht, heeft schone heldere ogen en een schone neus.

Schildpadvereniging

Mocht het gebeuren dat de schildpad niet te handhaven is, dan kun je contact opnemen met de schildpadvereniging. Er zijn diverse centra voor opvang. Dump een schildpad nooit in openbaar water.

Tenslotte

Geniet in je luie tuinstoel van de zon en kijk hoe ook de schildpad geniet in en om de vijver. Zorg wel dat de schildpad de tuin niet uit kan. Een roodwangschildpad is een goede klimmer. Maar doorgaans zit hij heerlijk op de vijverrand te zonnebaden. Het is leuk om de schildpad een naam te geven. Hij gaat je stemgeluid herkennen en zal er op reageren en naar je toe zwemmen.
Pas wel om met kleine kinderen. Laat ze niet te dichtbij komen. Een schildpad is geen knuffel.
© 2012 - 2020 Noerg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontwerp een vijverOntwerp een vijverEen vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van…
Onderhoud en winterklaar maken vijverIn het najaar daalt de vijvertemperatuur doordat het buiten steeds kouder wordt. Vanwege de dalende temperaturen daalt d…
Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Onderhoud koivijver in najaar en winterHet is belangrijk uw koivijver goed te onderhouden in het najaar en in de winter. Dit is van groot belang om een goede b…

Jouw eerste reptiel - Enkele tipsJe overweegt om in de nabije toekomst een nieuw dier in huis te halen? Lees dan even deze uiteenzetting voor je tot de a…
Giftige slangen: Cobra'sEr zijn verschillende geslachten slangen die de naam cobra gebruiken. Het geslacht met de Latijnse naam Naja wordt besch…

Reageer op het artikel "Volwassen roodwangschildpad in een natuurlijke vijver"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hennie, 05-03-2020 10:49 #5
Ik heb achter onze vakantiewoning een hele grote natuurlijke vijver liggen helder en veel waterplanten.
Kan ik hier gewoon een aantal waterschildpadden in zetten?

Van Zon, 22-03-2017 16:42 #4
Wij hebben een roodwangschilpad van 19 jaar oud in onze vijver. Onze zoon heeft die van ons gekregen voor zijn 8e verjaardag. Hij vertrekt binnenkort naar zijn eigen huis en wil zijn schildpad meenemen (hij heeft daar ook een vijver.

Wat is het juiste moment om Tjeuke (naam schildpad) te verkassen?

Bvd
Dion v Zon

Anne-Marie, 26-09-2016 14:20 #3
Mijn schildpadden zitten in een kunststofvijvertje met 750 liter water. Is het echt nodig om zand op de bodem te leggen? Nu ligt er niets op. Hoe kunnen wij het water klaar houden? Er staat een fonteintje in met een lamp die het water zou schoon houden, maar na ongeveer een week ziet het weeral groen. Kan u mij een oplossing geven voor dit probleem?

Marleen, 09-08-2015 10:24 #2
Kan je een schildpad houden in een stadsvijver met goudvissen?

Rodger Mangelsdorf, 04-07-2015 17:28 #1
Ik heb een roodwangschildpad gekregen die 15 jaar in een kinderbadje heeft geleefd. Deze heb ik in mei in onze vijver losgelaten en ze maakt het prima. Regelmatig komt ze schooien voor een ( vers ) gevangen visje en zonnebaden doet ze ook volop.
Mijn vraag is ; hoe zal een schildpad een zeer strenge winter overleven? Wij hebben de schildpad meegenomen naar onze zomerhuis in Hongarije. Daar vriest het tot - 20gr. en dit kan aanhouden voor 6 weken, ijs dikte is dan ruim 30 cm. Het zijn echte winters dus niet een weekje vorst en dan weer 2 weken regen. Ze leeft nu in een natuurlijk vijver van ruim 1000m3 en 2 meter diep met Koi-, spiegel-, en gras karpers, vorens, snoek, giebel enz. Wat zal ik doen met Betty de schildpad, voor de winter eruit halen en in een koele ruimte ( 5 gr.) laten overwinteren in een kinderbadje of gewoon in de vijver laten?

Alvast bedankt, Rodger Reactie infoteur, 06-07-2015
De schildpad kan goed overwinteren in een vijver met een diepte van twee meter.De ijslaag komt niet tot de bodem. Wij hebben in Nederland ook strenge winters gehad. Mijn vijver is 80cm diep.De schildpad graaft zich helemaal in. Belangrijk is dat je geen wak gaat hakken in de vijver. Dat voelt als een aardbeving. Als er hol riet langs de kant staat komt er vanzelf zuurstof in de vijver. Daar zal het ijs ook wat zwakker zijn. Ik zie geen probleem. Wel zorgen dat de schildpad goed gevoed in winterslaap gaat. Ik voer slakken, volkoren brood en viskorrels, vooral op warme dagen. Op koudere dagen is de behoefte aan eten minder. De vissen worden met rust gelaten.

Infoteur: Noerg
Gepubliceerd: 17-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Reacties: 5
Schrijf mee!