Bestaat het monster van Loch Ness?
In Schotland, in het jaar 1934, was het beroemde monster van Loch Ness voor het eerst te zien op een foto, die was gemaakt door een hoteleigenaresse. Later bleek het om een vervalsing te gaan. De legende leeft voort: Bestaat het monster van Loch Ness echt? Of is Nessie slechts een goed en spannend verhaal?
1933
Het legendarische meer Loch Ness ligt in de hooglanden van Schotland. Het meer is 37 kilometer lang en 1,5 kilometer breed, waardoor dit het op één na grootste meer van Schotland is. Het meer is 226 meter diep. Het is omgeven door bossen en op ongeveer vijf kilometer afstand ligt het dichtstbijzijnde stadje Inverness.
Schotland stond nooit bovenaan de lijst als het om populaire reisbestemmingen ging. Daar kwam in april 1933 verandering in. Aldie Mackay was destijds eigenaresse van het hotel, dat tegenwoordig een deel van het Loch Centrum is. Aldie Mackay beweert toen het monster van Loch Ness te hebben gezien. Ze zat met haar partner in de auto, toen ze iets groots en zwarts in het water meende te zien. Het dier zwom een ronde en dook toen weer onder. Dat was de eerste van vele keren dat er beweerd werd dat het monster van Loch Ness echt zou bestaan.
Getuigen
Charles Paxton werkt op de Schotse universiteit St. Andrew's en houdt zich bezig met de duizenden beweringen van getuigen, die zeggen 'Nessie' gezien te hebben. Het ging hier o.a. om bankmedewerkers, bosbouwers, politieagenten, vissers en studenten. Maar de meesten die zeiden hem gezien te hebben, waren eigenaars van cafés en hotels aan het meer. Er bestaan foto's, films en schilderijen van 'Nessie' en dit wordt nog ieder jaar meer. Desondanks is tegenwoordig niet alleen het monster bekend, maar ook het meer waarin hij zou leven en Schotland zelf. Het ontdekken van 'Nessie' was het begin van het toerisme in Schotland.
Nog meer monsters
In Loch Lochy zou nu ook het kleine zusje van het beroemde Monster van Loch Ness, Lizzie, opduiken. En ook Loch Oich en Loch Morar zouden voorzien zijn van familie het reusachtige dier. Ook dit zouden bezienswaardigheden kunnen worden, maar ze zijn nog geen partij voor 'Nessie', ze zijn ook nog niet daadwerkelijk gezien.
Niet waar
Het is niet geheel realistisch om te geloven dat 'Nessie' werkelijk bestaat. Waarom zou een dier, wat al heel lang uitgestorven is, overleefd hebben in het meer van Loch Ness? Er zouden er dan al meer moeten zijn, anders hadden ze zich niet voort kunnen planten, een exemplaar alleen kan nooit zolang overleven. Zouden er meerdere dieren zijn, had men het veel duidelijker opgemerkt. 'Nessie' zou zo'n tien meter lang zijn. Waar leeft hij dan van in het meer? Volgens onderzoekers voldoet het meer niet aan de eisen om zo'n groot reptiel te kunnen voeden. Toch zijn er mensen die echt geloven het monster van Loch Ness gezien te hebben. Waarschijnlijk berust dit op een vergissing. De steur, een grote en ongewone vis die ook in Loch Ness leeft, zou kunnen zijn aangezien voor 'Nessie'. En ook watervogels, drijvende stukken hout of luchtspiegelingen kunnen zomaar voor iets anders aangezien worden dan ze daadwerkelijk zijn.
Wel waar
Toch is het ook wel te verklaren waarom 'Nessie' tot 1933 nooit echt gezien is. Rond deze tijd werd er namelijk een nieuwe weg aangelegd. Deze weg lag helemaal rondom het meer heen en er werden hierom heel veel bomen gerooid. Dit leidde ertoe, dat men vanaf toen een vrij zicht op het meer had en toen zou hij dus ook voor het eerst gezien en gefotografeerd zijn. Vanaf toen kwamen de mensen overal vandaan en velen hebben daar dus beelden, foto's, etc, van. Ook vele van deze bewijzen bleken later vals te zijn, maar 'Nessie' blijft toch voortbestaan, al dan niet echt.