Python Regius - De koningspython
De Python Regius is één van de meest geliefde slangen om te starten met de reptielenhobby. Deze soort heeft over het algemeen een rustig karakter, maar kan qua voedsel wel eens moeilijk doen. Natuurlijk heeft ook dit dier zijn behoeften om als huisdier een goed leven te hebben.
Algemene informatie:
Wetenschappelijke naam: Python regius
Nederlandse naam: Koningspython of Balpython
Type: Bodembewoner, nachtdier, wurgslang
Natuurlijk leefgebied: Zowel vochtigere als drogere gebieden in midden en West- Afrika
Grootte: 150cm
Leeftijd: 20 jaar
Temperatuur: 25-38 graden (koudste en warmste plek) 12-14 uur licht per dag / Nacht: 18-20 graden
Vochtigheid: 50-70%
Wetgeving: Cites B, overdrachtsverklaring aangeraden
Gedrag:
De Python regius is een wurgslang die over het algemeen niet agressief is. De soort is vrij makkelijk te houden in gevangenschap, en ook kweken vormt geen probleem. Toch valt het spijtig genoeg nog steeds voor dat er wildvangdieren worden aangeboden. Let hiermee op, daar het niet alleen verboden is, maar de dieren zijn ook nog eens meer gevoelig voor stress. Zelfs nakweek- dieren zijn redelijk stressgevoelig, al laten zij dat minder snel blijken.
De naam "Ballpython" heeft deze slang te danken aan zijn defensieve houding wanneer hij zich bedreigt voelt.
Wanneer de slang zich niet op z'n gemak voelt zal het dier zich compleet oprollen tot een bal, met het hoofd beschermd in het midden, tussen het opgerolde lichaam. De slang zal dan ook, in eerste instantie, proberen om de confrontatie te vermijden..
Dit gedrag tot balvorming verdwijnt wel vrij snel in het terrarium, eenmaal ze wennen aan hun territorium.
De soort staat er om bekend dat ze af en toe heel moeilijk zijn op het vlak van eten. Dit lijkt wel meer een kwaaltje te zijn bij wildvang dieren dan bij nakweek- dieren. Toch kan het dus voorvallen dat de dieren slechts 1 bepaald voedseldier willen aannemen. Bv. Geen muisjes, wel hamsters. Ook zijn er vrij veel gevallen bekend van P. regius die tot enkele maanden toe compleet niet eten. Ik heb zelf een regius in huis gehad die meer dan een half jaar elk voedsel weigerde.
Dit is geen alleenstaand geval, en geen reden tot paniek.
Probeer vooral in het begin het dier zo weinig mogelijk te hanteren. De regius is een stressgevoelig dier, en wanneer het stress krijgt is de kans op ziektes groot. Hanteer nieuw aangekochte dieren niet te snel, laat ze rustig een weekje wennen aan hun nieuwe thuis. En probeer ze dan hun eerste prooi te geven in hun nieuwe omgeving.
Voeding:
Bijna alle kleine en middelmatige knaagdieren zijn een goede prooi voor de slang.
De regius kan vrij snel een volwassen muis per maaltijd opeten. Prooidieren die 2,5 keer de breedte van de kop van de regius hebben zijn geen probleem voor de slang. Jonge slangen mogen 1 x per 4-8 dagen eten hebben.
De volwassen exemplaren hebben genoeg aan 1 maaltijd per week. Volwassen dieren kunnen ook makkelijk nog grotere prooien aan, zoals een rat.
Dit is iets wat de eigenaar zelf een beetje moet inschatten.
Zoals eerder beschreven is deze soort soms heel kieskeurig wat voedsel betreft. Verscheidene dingen uitproberen kan dan ook nodig zijn. Sommige dieren eten even makkelijk diepvriesvoedsel als levend. Anderen weigeren pertinent om diepvriesvoedsel te aanvaarden.
Let wel op dat de slang ook een bepaalde voorkeur kan ontwikkelen voor een welbepaalde prooi. Als m'n bijvoorbeeld altijd gerbils voedert kan men verwachten dat de slang na een tijd geen ratten meer wilt eten.
Gezondheid:
Indien de slang slecht verveld (in kleine stukjes) is dit meestal door een te droge omgeving of een vitamine A gebrek. Zorg daarom ook altijd dat het voedsel genoeg vitamine A binnen krijgt. In de winkel aangekochte voederdieren kunnen best nog enkele dagen een vitaminerijk dieet krijgen voor ze aan de slang te geven.
Een slechte vervelling kan schade aan de slang toebrengen, vooral de ogen zijn toch een kwetsbaar onderdeel. Bij problemen geef je de slang een badje, en probeer je desnoods de resterende stukjes vel met een wattenstaafje zachtjes te verwijderen.
Voeder de slangen altijd apart! Indien 2 slangen aan 1 prooi beginnen kunnen de verwondingen verschrikkelijk zijn, met zelfs de dood tot gevolg. Let ook op dat je ze nog niet samen zet als er 1 van de 2 al gegeten heeft en de andere nog niet.
De geur van de muizen kan voor verwarring zorgen en het instinct van de slang is sterk! Was ook jouw handen als je een muis hebt vastgehad, want de geur hangt aan jouw vingers, waardoor de slang zich zou kunnen vergissen...
Mijt komt ook vrij veel voor in het terrarium. Hiertegen zijn middeltjes te verkrijgen bij de reptielenzaken.
Huisvesting:
Een volwassen koppel kan in een terrarium van 100x60x60 indien er voldoende klimgelegenheid en schuilplaatsen zijn. Maar dit is toch wel een echt minimum. Neem liever een terrarium van 120x60x60.
Desondanks dat de regius eigenlijk een bodembewoner is zit hij ook graag in de hoogte.
Zorg dus zeker voor voldoende klimmogelijkheden door bv. takken te plaatsen. Ook een achterwand vergroot de ruimte in het terrarium natuurlijk aanzienlijk.
Als schuilplaatsen zijn bloempotten op de kop perfect. Breek de bodem er uit (wel opletten voor scherpe randen!) en maak het een beetje vochtig in deze schuilplaatsen d.m.v. bijvoorbeeld een plantenspuit. De slang houdt van schuilplaatsen met een opening langs de bovenkant.
Zorg voor een grote waterbak, zo groot dat de slang er compleet kan in liggen.
Wanneer de slang moet vervellen kan je best het terrarium iets vochtiger sproeien. Dit helpt de slang een handje.
Plantjes in het terrarium gaan meestal vrij vlug stuk daar de slang er gewoon over kruipt, dit heeft dan ook weinig nut buiten dat wij het mooi vinden.
Als bodembedekking zijn er verscheidende mogelijkheden, van speciaal in de handel verkrijgbare "snakebedding", tot gewoon houtsnippers. Wat de beste ondergrond is voor de regius, dat is een discussiepunt.