nieuws uitgelicht

Vulkaanuitbarsting Laacher See kan ook Nederland bedreigen

Vulkaanuitbarsting Laacher See kan ook Nederland bedreigen Engelse, Nederlandse en Duitse media maken melding over supervulkanen met een verhoogde activiteit. Naast de waarschuwingen over Yellowstone in de Verenigde Staten, de Vesuvius nabij Napels, de IJslandse Katla, wordt er nu een waarschuwing gedaan over de verhoogde activiteit van een hele grote vulkaan onder de Laacher See. De Laacher See is in Duitsland te vinden tussen Bonn en Koblenz. Laacher See is in vogelvlucht 50 kilometer van België en ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens

Vulkaanuitbarsting

Als de vulkaan in de Laacher See tot uitbarsting komt dan zou deze uitbarsting volgens de deskundigen weleens de omvang kunnen hebben van de Pinatubo. De Pinatubo bedekte op de Filipijnen een enorm gebied met een dikke laag as en deze vulkaanuitbarsting was 20 jaar geleden de grootste vulkaanuitbarsting van de 20e eeuw. De dichtstbijzijnde actieve vulkanen in Europa zijn de Siciliaanse Etna, de IJslandse Katla en de Eyjafjällajökull. Gelukkig liggen deze vulkanen op een behoorlijke afstand (tweeduizend kilometer) van Nederland.

Eifelgebergte

In het Eifelgebergte zijn enorm veel inactieve vulkanen. In de eeuwen oude kraters van deze vulkanen zijn hele mooie meertjes. Het Eifelgebergte is een mooi natuurgebied om met vakantie te zijn of om er te wandelen. In de Vulkaan-Eifel staan hele mooie bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, de Middeleeuwen en ook uit latere perioden. Zo is er in de plaats Wallenborn een koudwatergeiser te vinden die de naam Wallende Born heeft gekregen. De Vulkaan-Eifel loopt ongeveer gelijk met de vulkaanband van de West-Eifel. Geleerden hebben berekeningen gemaakt en waarschuwen nu voor een vulkaanuitbarsting. Op een strook van ongeveer 30 kilometer breed en 50 kilometer lang zijn 350 eruptiecentra vastgesteld.

Laacher See

De Laacher See ligt in het Eifelgebergte. De Lager See ligt 259 meter boven de zeespiegel en heeft een omtrek van 8 kilometer. De Laacher See ligt in Duitsland tussen Bonn en Koblenz. De Laacher See is in vogelvlucht 50 kilometer van de Belgische en ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens. Ongeveer twee jaar geleden is er ook al aandacht geschonken aan deze slapende vulkaan.

Wetenschappelijke berekeningen

Dat een vulkaan ook “over tijd” kan zijn is al vaker berekend. Nu hebben de wetenschappers berekeningen gemaakt dat de vulkaan onder de Laacher See weleens tot uitbarsting zou kunnen komen. Berekeningen hebben uitgewezen dat de vulkaan onder de Laacher See om de ongeveer 12.000 jaar tot uitbarsting komt. Het verontrustende voor de wetenschappers is dat het in 2012 al 12.900 jaar geleden is dat de vulkaan onder de Laacher See tot uitbarsting is gekomen. Wetenschappers hebben recentelijk verontrustende tekenen van verhoogde activiteit van de vulkaan onder de Laager See waargenomen. Zo zijn er op de Laacher See verdachte luchtbellen waargenomen. De waargenomen luchtbellen zouden van koolstofdioxide afkomstig zijn en dat bewijst volgens de wetenschappers dat de vulkaan onder de Laacher See nog actief is. De wetenschappers stellen dat de magmamassa aan het “ontgassen” is. Duitse geologen begrijpen de nonchalante houding van de Duitse autoriteiten niet. Vroeg of laat kan immers de vulkaan onder de Laacher See ontwaken en dood en verderf zaaien. Daarbij wordt ook gewezen op het gegeven dat de grond in de Eifel ieder jaar enkele millimeters omhoog komt.

Mening van Experts

Als de wetenschappers gelijk zouden hebben dan zal de uitbarsting van de vulkaan onder de Laacher See verwoestende gevolgen hebben. Experts wijzen erop dat bij een verwoestende uitbarsting van de vulkaan onder de Laacher See er ook in Nederland gigantische evacuaties zullen moeten gaan plaatsvinden. In ieder geval zullen alle bewoners en dieren die in een gebied verblijven die bedekt kan worden onder een dikke aslaag zich in veiligheid moeten stellen. Een reusachtige aswolk zal vervolgens voor een afkoeling zorgen. Experts hopen dat de uitbarsting van de vulkaan onder de Laacher See er niet zal komen en als de uitbarsting er wel komt dan zouden de gevolgen weleens gelijk kunnen zijn aan de uitbarsting van de Pinatubo in 1991. In 1991 werd een gebied van 1.000 vierkante kilometer onder een dikke laag as bedolven. In 1991 stuwde de vulkaan Pinatubo liefst 10 miljard ton magma, 16 kubieke kilometer as en 20 miljard ton zwaveldioxide de lucht in. Over de hele wereld zakte in 1991 de temperatuur met een halve graad. De daling van de temperatuur werd veroorzaakt door eruptie die de zon voor een deel hinderde.

Engeland

In de Engelse media wordt op 2 januari 2011 gemeld dat er op 390 miles van Londen een vulkaan tot uitbarsting kan komen. De Engelse media melden dat er signalen zijn dat de super vulkaan onder de Laacher See aan het ontwaken is en ieder moment tot uitbarsting kan komen.

Nederlandse wetenschappers

De bekende aardwetenschapper Manfred van Bergen van de Universiteit Utrecht denkt dat de vulkaan onder de Laacher See zich nog wel even koest zal houden. De vulkanologen zijn er overigens wel van overtuigd dat de vulkaan onder de Laacher See nog steeds actief is. Zij baseren zich op de waarnemingen van verschillende kleine aardbevingen in de directe omgeving van de Laacher See.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heeft Duitsland een supervulkaan?Heeft Duitsland een supervulkaan?Lang is gedacht dat de 250 vulkanen in de Duitse Eifel waren gedoofd, maar geologen en vulkanologen zijn daarop teruggek…
Vulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachVulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachLaacher See, dat ken ik van ergens! Dat zegt me iets! Ja, het zou zeker kunnen dat dit je iets zegt. De Laacher See is e…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Santa Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefSanta Maria vulkaan Guatemala, zeer gevaarlijk en actiefDe stratovulkaan van Guatemala, de Santa Maria vulkaan, is een gevaarlijke vulkaan. Een van de meest explosieve en gewel…

Wild spotten in Nederland: waar en hoe?Wild spotten in Nederland: waar en hoe?Eerlijk is eerlijk: de Afrikaanse 'Big Five' zijn imposanter dan de collega's in Nederland, maar ook in ons land hebben…
De explosieve kracht van geiser StrokkurIJsland is bekend als het land van de geisers. De grootste IJslandse geiser is te vinden in het zuidwesten van dit eilan…
Bronnen en referenties
  • Engelse en Duitse media
  • AD
  • RTL
  • www.kranten.com
  • www.Wikipedia.nl
Reacties

Carmen, 04-05-2019
Ik ben ervan overtuigd dat deze vulkaan nog actief is. Ben er zelf geweest, de zwavel dampen komen je tegemoet.
Dit is niet voor niets.

De tijd zal het leren. Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo Carmen,

Dank voor de informatie en dat je dat heb gedeeld.

De tijd zal het leren wat de vulkaan gaat doen.

TekstSchrijverT

Hans Werner, 04-01-2012
Wat ik geconstateerd heb is dat ool de nederlandse media zich mee laat slepen door de door Daily Mail gestarte onderwerp.
Hierop is door verschillende mensen ge reageert met daar onder vulcaan specialisten.
Een van deze is b.v. 5 jaar geleden al op deze plek geweest en heeft met eigen ogen de bubbels gezien.
Hierin wordt beweert dat dit een van de 2 bewijzen is dat erupte aanstaande zou zijn.
Echter zegt deze expert dan dat dat al honderden jaren aan de gang is en eigenlijk heel normaal is.(Bewijs zou zijn gedocumenteerde overlijden aan deze gassen van monniken)
Volgend argument zou zijn dat om de 12000 jaar deze vulcaan zou uitbarsten.
Geen bron van deze cyclus wordt hier vermeld.
Eigenlijk is dit zo de expert datr prima omschreef gelijk aan naar de hemel kijken, daar 1 wolk zien en gelijk roepen dat er een super orkaan aan komt.

Ik denk dat er op dit moment geen '"Echt nieuws" meer is.

m.v.g.

Hans Werner Reactie infoteur, 05-01-2012
Dank voor je reactie, geeft in ieder geval aan dat artikelen gelezen worden en waardevolle toevoegingen opleveren.

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 06-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.