Waarom is zeewater zout?
Waarom is het zeewater zo zout? We vinden het heel normaal dat zeewater zout is, maar hoe ontstaat dit? En ons keukenzout, komt dit nou uit de zee of toch ergens anders vandaan? Alles wat je wilt weten over zout, en of je van zeewater kunt leven.
Hoeveel water op aarde is er zout?
Van al het water op aarde, bestaat ongeveer 97 procent uit zout water. De overige 3 procent bestaat uit zoetwater. Zoetwater is te drinken voor mens en dier: zeewater is niet te drinken. Niet iedere oceaan of zee op aarde bevat evenveel zout: de ene meer dan de ander. Een zee of oceaan bestaat dus altijd uit een grote massa zoutwater.
In gesloten zeeën zoals de dode zee, is het zoutgehalte het grootst. De dode zee dankt zijn naam aan de hoge concentraties mineralen in het water, waardoor er geen zichtbaar leven aanwezig is in dit meer. Door het hoge zoutgehalte in de dode zee, blijft de mens makkelijk drijven in de dode zee.
In zeeën waar zoutwater wordt aangevoerd, is het zoutgehalte veel lager. Een 10-liter-emmer zeewater bevat ongeveer twee koppen zout: dat is enorm zout! De Oostzee bevat minder zout dan de Noordzee. Ondanks verdamping van zeewater, blijft de hoeveelheid zout zeewater evenveel op aarde. Dit komt door de gesloten circulatie op aarde en het ontstaan van zouten in het zeewater.
Hoe ontstaat zout?
Het zout dat zich in het zeewater bevindt, wordt gevormd door erosie. Regenwater dat neervalt is zurig en brokkelt langzaam gesteente af. Dit gesteente komt in het zeewater terecht, waardoor er chemische elementen vrijkomen die zout produceren. Vulkanen zijn hier ook verantwoordelijk voor. Vooral vulkanen die onder de waterspiegel liggen, zorgen voor een grote zoutvorming. Hierbij wordt er vanuit de zeebodem zout gevormd. Doordat er continue zoetwater de zeeën instroomt, vermengt het zoutwater zich met het zoetwater. Het zoutgehalte blijft daardoor gelijk en stijgt niet.
Zout winnen
Het keukenzout wat wij kenen, is niet het zeezout. Zeezout is overigens wel te koop in d supermarkt maar is wat duurder. In een koud land als Nederland is het winnen van zeezout niet mogelijk. Hier wordt zout gewonnen op plaatsen waar zich steenzout in de grond bevindt. Door middel van diepe buizen in de grond wordt het zout opgelost door er zoetwater aan toe te voegen. Dit water, dat vermengd is met het steenzout, wordt naar boven gepompt. Het mengsel, pekel genoemd, wordt in de fabriek verdampt zodat alleen het zout overblijft. Keukenzout is niet duur: een redelijke hoeveelheid keukenzout kost vaak rond de 30 cent. De meeste kosten zit hem in de verpakking: een kartonnen doosje zout is goedkoper dan een mooi rond plastic vaatje.
Zeezout wordt vooral in warmere landen gewonnen. Ze laten de zee gedeeltelijk overstromen. Het water wordt opgeslagen in ondiepe bakken. Door de warmte van de zon verdampt het water, waarna het zeezout overblijft.
Zeezout bevat iets meer mineralen dan het keukenzout. Wat men het beste kan gebruiken ind e keuken is een persoonlijke keus. Teveel zout is nooit goed, de mens krijgt helaas een teveel aan zouten binnen.
Kan je zeewater drinken?
Of je zeewater kan drinken: ja. Of het gezond is: nee. Door de grote hoeveelheid zout in het zeewater, droogt het lichaam snel uit. Het lichaam zal hierdoor een seintje geven aan de hersenen: drink water! Wie hier vervolgens aan toe geeft, en dat gebeurt vaak automatisch, zal nog sneller uitdrogen. Een uitgedroogd lichaam kan het zout uit het water niet meer voldoende verwerken, waardoor er een zoutvergiftiging ontstaat. Hierdoor kunnen er waandenkbeelden voorkomen. Het drinken van zeewater verkleint de overlevingskansen enorm. Alleen het drinken van zoetwater kan een leven redden: de eerste dag hoeft er niks gedronken te worden. De tweede dag 400 ml, en de daaropvolgende dagen 55 tot 220 ml water. Dit lijkt weinig, maar een lichaam kan het hier mee redden.
Het laten verdampen van zeewater en weer opvangen werkt niet voldoende: er blijven teveel zouten in het zeewater achter. Om dit mogelijk te maken, moet het zeewater onder hoge druk door een vlies geperst. Overigens is het drinken van de eigen urine ook geen optie: alleen tijdens de eerste dag is dit goed te doen omdat de urine dan nog waterig is. Hoe langer ie and zonder water zit, hoe geconcentreerder de urine is, dus met meer afvalstoffen.