Nationaal park de Hoge Veluwe

Nationaal park de Hoge Veluwe Het Nationaal park de Hoge Veluwe, is een natuur/cultuur park dat in Gelderland ligt. Om precies te zijn tussen Otterlo, Hoenderloo en schaarsbergen in. Het Park is begin twintigste eeuw opgericht door de Heer Anton en Mevr Helen Kröller-Müller. Het park heeft een afmeting van zo'n 5000 hectare. Dat verdeeld is over bos, heide en stuifzand. En bied plezier voor jong en oud.

Ontstaan van het park

Het park is opgericht door Anton en Helene Kröller-Müller. Anthon een zakenman hield van jagen en begon begin 20ste eeuw met het kopen van grond. Helene hield van kunst. Samen kwamen ze op het idee om Natuur en Cultuur dicht bij elkaar te brengen. Doordat Anton steeds meer grond kocht en het park zich uitbreide, werd het onheind en dieren aangekocht. Dit waren edelherten, wilde zwijnen en moeflons (corsicaans schaap).

Ook liet het echtpaar een landhuis bouwen op het park. Het kreeg de naam Jachthuis Sint-Hubertus, dit prachtige gebouw werd ontworpen door arcitect Berlage. Maar doordat het echtpaar zich zo bemoeide met de bouw van het landhuis trok hij zich terug en ging arcitect Van de Velde er mee verder. Het is een bijzonder gebouw als je het vanuit de lucht kan bekijken zie je een hertengewei.

Ook werd er begonnen met de bouw van een museum. Maar door geld gebrek is dat niet afgemaakt in die periode. De fundamenten van dat begin zijn nu nog te vinden. Door deze crissis hebben Anton en Helene van het park een stichting gemaakt. En zo kwam er door steun van het Nederlandse Rijk toch nog een museum. En werd het park toegankelijk voor iedereen.

Flora en Fauna

De flora en fauna op het park is erg boeiend en heeft veel diversitiet te bieden. Het park bied bossen, zandverstuivingen, en heide. Hier vind je uiteraard een diverse verschillende panten en bomen. Het zijn er teveel op op te noemen, maar erg bijzonder is wel het jeneverbesbos, dit jeneverbes is beschermd. Ook zijn de loof en naald bossen indrukwekkend. En vind je hier ook weer verschillende bloemen, planten en mossen. De zandverstuivingen en de weide uitzichten op de heide, zijn net zo indrukwekkend met hun bloemen en planten.

Zo als je al gelezen hebt is er ook een enorme diversiteit aan dieren die er rondlopen, vliegen en kruipen. Zo vind je hier het imposante edelhert, het wilde zwijn en de moeflons en reeën. Maar ook wat kleinere dieren zoals de vos en de das en ontelbare verschillende vogels. Verder zijn er inmens veel insecten van kevers tot vlinders. Ook vind je hier adders, kikkers en salamanders. Kijk goed om je heen en je ziet meer dan een paar bomen en struiken.

Activiteiten

Op het park kan je verschillende actievieten beleven. Je kan er naar harte lust Wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet en makelijk te volgen met paaltjes met een kleur, de zogenaamde rondwandelingen. Deze routes zijn ook op een kaart aangegeven, dus verdwalen kan haast niet. Voor de mensen die paaltjes volgen niet leuk vinden kan je ook je eigen route bepalen en uitstippelen. Je eigen route lopen is zeker aan te raden. Ook kan je met de GPS op pad en is er ook een langeafstands wandeling te vinden voor de fanatieke wandelaar. Dus voor ieder wat wils.

Fietsen is ook een mogelijkheid om te doen in het park. Je kan als bezoeker gratis een witte fiets lenen. Dus je hoeft niet je eigen fiets mee te nemen. Er ligt zo'n 40km aan fietspad.

Ook kan je het park bezoeken te paard ( er zijn maneges in de beurt die paarden verhuren). Dit is ook erg leuk om te doen en wat het bijzonder maakt is dat je te paard van de paden mag afwijken dus je kan lekker struinen door bos en heide.

Moe, hongerig en dorstig van wandelen en fietsen, dan is er de mogelijkheid om een hapje en drankje te nutigen in het restaurant de Koperen Kop.

Wil je nog van de cultuur genieten na de natuur dan kan je terecht in één van de drie museums die het park te bieden heeft.
Namelijk het Kröller-Müller museum, waar je werken van Vincent Van Gogh en Pablo Picasso en andere. Ook kan je vanuit het museum de beeldentuin inlopen waar van bekende kunstenaars werken te bewonderen. Ook kan je een bezoek brengen aan het Jachthuis Sint-Hubertus hier zijn rondleiding waar je deel aan moet nemen. Verder heb je nog het Museonder. Laat je verrassen van wat hier te zien en te doen is.

Nog meer te bieden

Het park heeft nog meer te bieden. Zo zijn er door het jaar heen verschillende activieteiten te doen waarvoor je je zelft moet op geven. Bijv een rondleiding met de boswachter, speciale rondleiding met thema's. Er is voor ieder wat wils.

Tot slot

Er is een hoop te beleven voor jong en oud. Het park is het gehele jaar open, zomer, herfst, winter en lente, elk seizoen heeft zijn charmes. En kan je er een hele dag vermaken. Hou je van rust, natuur en cultuur, dan is een bezoekje aan het Park de Hoge Veluwe zeker een aanrader.
© 2011 - 2024 Diertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
Luxe weekend op de VeluweOok zin om echt luxe te ontspannen? De Veluwe in Gelderland en in het bijzonder het buurtschap Leuvenum biedt hiervoor o…
Verschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweVerschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweGrote stuifzandvlaktes, weids uitgestrekte bossen, een overvloed aan water, heidevelden, wilde zwijnen en edelherten. Di…
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…

Sociale structuur in samenlevingsvormenOp de ontdekkingstocht naar onze afstamming kan het nuttig zijn om naar aanwijzingen te zoeken. Dit vinden we in de soci…
Uitsterven op aardeHoeveel dier- en plantensoorten er op aarde zijn, weet niemand precies. In de 90er jaren kwam de UNEP (United Nations En…
Diertje (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.