Kruidige winterwandeling in De Haan

Winter, fin-de-siècle villa's en eetbaar onkruid! Dat zijn de thema's van onze kruidige winterwandeling aan de Belgische kust in De Haan aan Zee. Het tramstation staat er romantisch bij, zoals zoveel gebouwen in het hart van de Concessie De Haan. We volgen even de tramsporen richting Oostende. We komen aan de Quinten Matsijslaan, op de hoek met de Cellinidreef staan de grote bolvormige Taxusbollen te pronken bij Villa Maris. Ik zal hopelijk de fin de siecle-sfeer niet te veel verpesten, door te zeggen dat van Taxussnoeisel stevige kankermedicijnen gemaakt worden. Maar ja, wat is er romantischer dan oude villa’s in straten genoemd naar Duitse filosofen en dichters en... dood gaan aan onverbiddelijke gezwellen.

Villa's en eetbaar onkruid

Maar dit is en blijft een kruidenwandeling met een kruidje cultuur. De onopvallende vogelmuur en winterpostelein kunnen niet op pronken tegen villa Rustoord, Hartelust, Campagnoli en Mio Sogmo. Gelukkig staat er op de hoek met de Casmöeslaan ook villa ‘Ons kotje’ met net buiten de tuin een stekelig struikje met de vreemde naam boksdoorn. De boksdoorn (Lycium barbarum) is in de 18de eeuw in Europa ingevoerd vanuit zijn oorspronkelijke leefgebied China. Blad en wortel van de struik zijn gifig, maar de rode besjes zijn de laatste jaren bekend geraakt onder de naam gojibes en worden, enigszins overdreven, als superfood aangeboden.

We wandelen verder. De Camôeslaan dus naar rechts en dat snel direct de Cervantesslaan in, met op de hoek L’Ermitage. De romantiek kan echt niet op. Zou Don Quichote de la Mancha niet uit het donkere duinenbos te voorschijn komen. Zijn herboristen ook niet een beetje mensen die tegen windmolens vechten? In elk geval de stinkende Gouwe, Look zonder look en Postelein willen ons wel bijstaan in ons gevecht tegen vermeende en echte vijanden.

Duinbos.

Bij Les Diablerets duiken we nu het duinenbos in. Grove den maar ook de eerste duindoorn flankeren ons pad. Even links en rechts een voetpad voor paarden in. Dus toch Don Quichotes die ons zijn voorgegaan. Een plantenarm bos maar wel met grillige vlier als onderbegroeiing en mogelijk ook de merkwaardige Judasoor als parasiet. Het bos is niet breed, het lijkt dan ook even alsof de kusttram er doorheen raast. En dan even verder tegen begroeide duinen aan zien we toch een groene groep grondbedekkers in de voor de rest vrij kale bosgrond. We stappen van het pad er recht op af en ja, een bende Aronskelken zomaar. Natuurlijke begroeiing of ontsnapt uit ergens een tuin?

We wandelen nu wat steviger door, kruisen de koninklijke baan, om iets voorbij het zeepreventorium de echte duinen in te duiken. We worden omsingeld door vitaminrijke duindoorn, liguster en grillig verwaaide vlier, even stevig stijgen in het zand en dan kijken en ruiken we tegen het zeewater aan. We wandelen een eind langs het strand richting Oostende. Herboristisch strandjutten. Verstrengeld touw en blaaswier stimuleert mij niet echt om te oogsten. Al heeft dat blaaswier een eeuwenoude reputatie als vermageringsmiddel. De jodium kan de stofwisseling aanzetten en zijn hoog gehalte aan mineralen kunnen een mooie voedingsaanvulling zijn. Ook meeuwen en strandlopers vinden hier volop voedsel.

Terug naar duin en bos

Maar ik moet wel even de duinendoorgangen in de gaten houden. We steken het duin weer over, botsen helaas wel direct op de weg met aan de overkant een niet toegangkelijk golfterrein. We volgen dan het enige pad dat hier is, het paardenpad. Op dit moment goed te bewandelen, weer onder de duindoorn door. In hun beschutting groeit al volop nieuw eetbaar groen van winterpostelein en kleine veldkers. We kunnen nu bij de ingang van het golfterrein de weg oversteken en het bos induiken. Aan de rand vinden we meestal en dus ook hier de typische ruigtevegetatie van Bijvoet, Boerenwormkruid en Brandnetel. Niet direct de mooiste planten, zeker nu niet, maar het zijn ook planten die al eeuwenlang bij de mensen horen en dus zijn er ook vele verhalen aan verbonden. Bijvoet die de voeten kan verlichten, dus mogelijk een plant voor de vermoeide wandelaar. Boerenwormkruid, niet alleen voor de boerderijdieren, maar ook voor de groene pannekoek een perfect kruid. Brandnetel, bemind en gehaat, maar zeker goed genezend voedsel voor reumapatiënten. Voor de bewegende gewrichten vinden we hier ook de knoppen van es, vlier en straks het sap van de berk. Maar wandelen is mogelijk nog beter voor spieren en gewrichten. Dus verder weer richting De Haan lang een wit-rode GRpad. Weinig onderbegroeiing in deze dennenbossen, toch beginnen de vroege speenkruidjes hun glimmend groene blaadjes al te vertonen. In melk afgetrokken zijn de langwerpige knolletjes een bijna mythisch middel bij aambeien, het speen dus.

We nadere opnieuw de romantische huizen van De Haan, steken de weg en de tramsporen over, nog even het duinbos in om zo bij de Jean d’Ardennelaan uit te komen. Voor de Potinière slaan we rechts in om zo terug bij het tramstation en een café uit te komen. We drinken een Trammelantje, praten nog uitgebreid na en kunnen dan weer verzadigd van lichaam en geest naar huis toe.

Info over enkele planten tijdens de wandeling

Claytonia perfoliata – winterpostelein / Polygonaceae – duizendknoopfamilie

Afkomstig uit Noord Amerika. Ze is nu veel voorkomend in de duinen en wordt ook als groente gekweekt. Het is een vettig bladje en kan dus niet lang bewaren. Ze zaaien zich heel gemakkelijk uit. Het bloempje bloeit in het midden van het blad.
In februari/maart kan je de plant goed eten. Later wordt het blad al een beetje taai. Het blad bevat veel vitamine C, ijzer en kalk. Het is lekker in witloofsla en aardappelpuree. Er bestaan verschillende soorten met roze of witte bloemen. De variëteit met roze bloemen heeft iets langwerpiger en meer leerachtige blaadjes.

Alliaria petiolata – Look zonder look / Cruciferae – kruisbloemigen

is een tweejarige plant die geen familie is van de look maar wel ruikt naar look. Het fris blad is goed eetbaar. De wortels smaken naar rapen. Ze bevatten mosterdolieglycosiden, die pittig smaken en een ontsmettende werking hebben. Ook de bloemen zijn eetbaar. De zaadjes van look zonder look kan je gebruiken om mosterd te maken.

Rosa rugosa –Japanse bottelroos / Rosaceae – Rozenfamilie

verwildert in de duinen met wortelstokken. Deze plant is niet inheems maar de bottels zijn ook erg goed te gebruiken. De bloemen zijn zeer aromatisch en mooi, geschikt om te drogen. Zij houden gedroogd lang hun geur en kunnen ze dus perfect gebruikt worden in kruidenmengels en potpourri’s. De stevige bloem is gemakkelijk te oogsten.

Fucus vesiculosus – Blaaswier

wordt heel veel gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege het jodiumgehalte. Blaaswier heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel mineralen en spore-elementen. Het werd vroeger gebruikt voor vermageringsthee omdat het de stofwisseling versnelt. Dit is echter niet zonder gevaar aangezien het kruid op de schilklier werkt. Aan onze kust ligt het dikwijls aangespoeld. Het is wellicht beter te oogsten aan rotsachtiger kusten waar het blaaswier nog op het water dobbert.

Hippophaë rhamnoides – Duindoorn / Elaeagnaceae – Duindoornfamilie

De duindoorn bevat heel veel vitamine C (veel meer dan de winterpostelein) en vetzuren (die belangrijk zijn voor de huid). Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De plant heeft sterke wortelstokken en gaan zo de verstuiving van het zand tegen. De bes in wat moeilijk te oogsten, ze zit zeer dicht bij de takken en is wat slap zodat ze bij het plukken makkelijk geplet word. Van duindoorn wordt vaak siroop gemaakt tegen verkoudheid en griep (eventueel in combinatie met vlierbes). Hij wordt echter nog meer gebruikt in de cosmetica (extracten).
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept Coq Au Vin Rouge / BlancDe Franse keuken is nog altijd één van de meest gewaardeerde keukens van de wereld. Een van de bekendste traditionele re…
De Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan, charmante badplaats aan de Belgische kustDe Haan is een charmant badplaatsje aan de Belgische kust. Het is gefusioneerd met Wenduine, Harendijke, Vosseslag, Vlis…
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Chinese Liefdes Horoscoop - Wie Past bij Haan?Chinese Liefdes Horoscoop - Wie Past bij Haan?Chinese relatie horoscoop van de haan. Welk dierenteken is er het meest geschikt als partner van de haan? Wie past het b…

De grondsoort veenVeen is een grondsoort die populair werd toen men ontdekte dat het brandbaar was, en dus geschikt werd bevonden als bran…
Het meer, Lago MaggioreLago Maggiore, een geweldig meer voor een ideale vakantie. Het meer heeft veel te bieden op allerlei gebieden en is één…
Bronnen en referenties
  • Info De Haan aan Zee. toerism@dehaan.be
  • In de voetsporen van Einstein, wandeling doorheen het architecturaal erfgoed van De Haan.
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 11-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.