Las Cañadas, Tenerife

Las Cañadas, Tenerife Las Cañadas is een natuurgebied hoog in de bergen van Tenerife en de oorspronkelijke bodem van de geïmplodeerde oude oervulkaan. Het gebied is te vergelijken als een grote vallei omgeven door grote en imposante bergen. Letterlijk betekend Las Cañadas: “Doorgang tussen 2 hoge wanden.” Het gebied biedt fantastische wandelmogelijkheden

Las Cañadas, het land boven de wolken

De Las Cañadas is een hoogvlakte in het centrale berggedeelte van Tenerife. Deze hoogvlakte wordt omringt door de vulkaan El Pico del Teide (3718 m), Montaña Blanca (2748 m) en de Montaña Rajada (2509 m). De hoogvlakte zelf ligt op een hoogte tussen de 1900 en 2300 meter. Door deze hoogte steekt de Las Cañadas boven de wolken uit. Houdt er rekening mee dat de tocht door de wolken fris en soms zelfs koud is, afhankelijk van het jaargetijde!

Wat kom je tegen tijdens het wandelen in de Las Cañadas?

Hier tref je bizar uitziende lavastromingen aan van verschillende vulkanische uitbarstingen door de jaren heen. Op deze hoogte kom je heel veel geurige brem tegen, houdt er rekening mee dat bijen op de brem afkomen! Hier kom je ook het beroemde slangekruid tegen, het Echium wildprettii, het Tajinaste Rojo, dat het gehele jaar door bloeit en tot 3 meter hoog kan worden! De unieke plant heeft honderden rode bloemen en is rijk aan honing. Wandelen op en rond de Las Cañadas vraagt om goede wandel/bergschoenen.

Wandelen van Pico del Teide naar de Pico Viejo

De wandeling van de ene naar de andere vulkaan is schitterend en buitengewoon indrukwekkend te noemen! Voor de geoefende wandelaar een must! Houd rekening met verschillende jaargetijde! In de winter is het echt koud, soms rond het vriespunt, is de kans op sneeuw en ijs erg groot, terwijl in de zomer het er droog en zeer heet is!

Nationaal natuurreservaat Las Cañadas

Officiële naam: Parque nacional de las Cañadas del Teide (Pico del Teide).

Las Cañadas is gelegen rondom de vulkanen Pico del Teide (3718 m) en de Pico Viejo (3134 m) en is een beschermd gebied. Het gebied heeft veel weg van een maanlandschap en diende als decor voor enkele internationale films (bv Planet of the Apes). In de winter kan het hierboven echt koud zijn, ligt er zelfs sneeuw en ijs. Zomers, zeker in Augustus en tijdens Calima, kan het er zeer heet zijn. Het geeft een bijzonder extreem leefconditie voor alle planten en dieren op deze hoogvlakte. Het is verboden stenen en gestold lava als souvenir mee te nemen, de Guardia Civil controleert op gezette tijden en de boetes lopen hoog op.

Kabelbaan

Dagelijks gaat er een kabelbaan (teleferico) naar Rembleta (3555 m) net onder de top van Pico Del Teide. Bij extreme weersomstandigheden en ook bij een te harde wind zal de kabelbaan niet gaan. Vroeg in de morgen zal je niet lang hoeven te wachten, later op de dag zijn wachttijden van een paar uur een normaal beeld. Houd rekening met het hoogteverschil!

Wandeltocht en beklimming van Pico del Teide

Pico del Teide is ook te voet te bereiken, een absolute must voor elke wandelliefhebber en de koningstocht van Tenerife, gemiddelde duur over het goed begaande bergpad zal rond de 4 uur bedragen, afhankelijk of je ervaring hebt met beklimmingen. Moeilijkheidsgraad is behoorlijk hoog. Boven kan het flink koud zijn en soms zelfs rond het vriespunt zijn! Overnachten tijdens deze wandeltocht kan in de berghut Refugio de Altavista gelegen op 3200 meter.

Alleen met een schriftelijke toestemming mag tegenwoordig naar de echte top geklommen worden, dit om de natuur te beschermen. Dit geldt ook voor de beklimming van de top van Pico Viejo. Iedereen die zich wil wagen aan de beklimming van de top moet een kopie van zijn/haar paspoort overleggen tijdens het aanvragen van de vergunning bij: Calle Emilio Calzadillo 5, 4de verdieping, 38002 Santa Cruz. Let op: het gaat om een schriftelijke aanvraag van de vergunning!

Hotel Parador Nacional de las Cañadas del Teide

Vlak bij de parador Las Cañadas (een Spaans staatshotel waar het zeer goed vertoeven is), gelegen aan de weg tref je de Roques Azelejos aan, door ijzerhydraten groenblauw gekleurde rotsen. Rond deze parador (gebouwd op 2125 meter hoogte) zijn vele wandelingen uitgezet met verschillende moeilijkheidsgraden.

Het restaurant in de parador heeft een keuken met voornamelijk Canarische specialiteiten, na het wandelen kan heerlijk op de terrassen gezeten worden om te genieten van een prachtig uitzicht. Een goed middenklasse hotel om te verblijven als je graag een paar dagen wil besteden aan het wandelen rond het gebied van Pico del Teide. In de avond en nacht zal je getroffen worden door een werkelijk adembenemende sterrenhemel.

Beste maanden om te gaan wandelen in de Las Cañadas: Maart, April, Mei, Oktober en November.

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorpje van TenerifeVilaflor is het hoogst gelegen bergdorp van Tenerife en ligt in de bergen aan de zuidkant van Tenerife. Op meer dan 1400…
Natuurpark Corona Forestal - Maanlandschap op TenerifeNatuurpark Corona Forestal - Maanlandschap op TenerifeBen je weleens op de maan geweest? Natuurlijk niet, maar er is wel een plekje op Tenerife, behorend tot het Canarisch Ar…
Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanPico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanDe vulkaan Pico del Teide op Tenerife (Spanje) staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde. Waarom…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…

Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
Bronnen en referenties
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 29-06-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.