Allerlei wetenswaardigheden over hout

Allerlei wetenswaardigheden over hout Hout is een natuurproduct en multifunctioneel. Maar wat weten we eigenlijk over hout van de naald- en loofbomen, waar komt wat vandaan, hoe onderhouden we alles etc. etc.

Naald- en loofbomen

De naaldboom zoals de den, grenen, lariks en vuren vinden we terug in o.a. Scandinavische landen, Duitsland maar ook in Nederland. Een typsich kenmerk van de boom is dat deze een snelle groeier is. Dit impliceert direct dat het relatief zacht hout is.

De loofboom komt ook in Europa voor, maar ook in Azië en de Verenigde staten. Het is een trage groeier en levert dus harder hout op. Het bekende “hardhout” wat bij velen voor duurzaamheid staat, komt hier vandaan. Eiken, Noten, beuken, teak zijn enkele voorbeelden. Daarnaast hebben we nog de tropische hardhoutsoorten als Bankirai en Sisam.

Kijken we nadrukkelijker naar de bomen dan is er nog het kernhout en sprinthout. Kernhout staat, zoals het woord zegt, voor het binnenste gedeelte van de boom en Sprinthout is de buitenste laag.

Hoe zetten we hout in voor consumptie?

Hout verwerkt voor meubelen, gebruiksvoorwerpen of anderszins kan op verschillende manieren aangeleverd worden. Hier zitten uiteraard andere kostplaatjes aan. Zo kennen we massief hout en spaanplaat of MDF, middels afdeklaag onder grote druk geperst hout.

Bewerking hout

Hout kan op verschillende manieren bewerkt worden. Beitsen en lakken en is ter bescherming van het hout. Dit kan transparant zijn, zodat je de houtnerf kunt blijven zien, maar kan ook met een dekkende kleur geverfd worden. Lakken zijn er ook in allerlei soorten en naar de chemische samenstelling is de op waterbasis gebaseerde verf erg populair.

Was en olie wordt vaak toegepast op onbehandeld hout om de natuurlijke uitstraling van hout zichtbaar te houden en toch een bescherming te bieden.

Specifieke behandelingen

Hout kan gepatineerd worden. Het betreft het donkerder maken van hoeken en randen van meubelen. Logen is het hout in een loogbad dompelen om bepaalde voedingsstoffen in het hout te activeren. Het hout krijgt een andere kleur. Logen wordt ook wel eens toegepast om oude verflagen te verwijderen.

Enkele houtsoorten uitgelicht

Eiken

Eikenhout is een zeer harde houtsoort. We kennen o.a. Europese eiken en Amerikaans eiken. Europees eiken kent een licht grove nerfstructuur en de kleur is geligbruin tot diep donkerbruin. Amerikaans eigen kent een zeer grove nerfstructuur en de kleur is diep roodachtig tot lichtbruin.

Grenen

Een redelijk zachte houtsoort, afkomstig van de grove den of pijnboom (naaldboom). Deze boom is terug te vinden in o.a. Europa en (Noord)Azië. Het kent een grove nerfstructuur en de kleur is lichtbruin tot geelbruin.

De ene soort gaat langer mee dan de ander, maar met de juiste behandeling is hout een duurzaam en “warm” product.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kozijnen van hardhout, waarom wel?Kozijnen van hardhout, waarom wel?Hardhouten kozijnen worden nog steeds gemaakt. Er bestaan kozijnen van meranti en van andere harde houtsoorten, zoals af…
Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Wil je ook een mooi houten vlonderterras in de tuin? Er zijn verschillende geschikte soorten hout zoals hardhout, geïmpr…
Hout in het interieurHout in het interieurNiet weg te denken, hout in het interieur. Hout is ooit duizenden jaren geleden de basis geweest voor meubelen en die ba…
PLATO-proces als duurzame veredeling van houtOndanks een officieel keurmerk voor hout is er nog steeds sprake van ontbossing in de tropen. De groeitijd van hardhout…

Een herborist aan zeeDuinen, zand en zee. Maar zijn er ook planten hier? Eetbaar en geneeskrachtig? Op het strand zie ik zand en op een mooie…
Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.