Het Sommeltjespad op Texel

Het Sommeltjespad op Texel Dat je op Texel veel kunt wandelen is natuurlijk niet nieuw, maar dat er ook een route is die speciaal voor kinderen is uitgezet, weten veel mensen niet. In het bos 'In de Dennen' kun je deze wandelroute vinden en zonder kaart lopen. Je hoeft alleen maar de kaboutertjes te volgen die je de weg wijzen. Op Texel zijn verschillende wandelroutes te vinden, maar één ervan is speciaal voor kinderen uitgezet. Dit pad heet het Sommeltjespad.

Het startpunt

Het startpunt van deze wandelroute is midden op het eiland te vinden aan de Pelikaanweg, ten zuiden van het dorpje 'De Koog'. Het bos waarin de route gelegen is heet ‘In de Dennen’. De auto kan langs de kant van de weg geparkeerd worden en voor fietsers is hier een mogelijkheid om de fiets aan een houten paal te bevestigen.

In de Dennen

Het grootste deel van dit bos is aangeplant in de 20ste eeuw. In het begin werden er vooral dennen aangeplant, vandaar de naam. Tegenwoordig heeft het bos vooral een recreatieve functie, maar vroeger was het bos voor houtproductie bedoeld. Staatsbosbeheer heeft het bos wat gevarieerder gemaakt door ook loofbomen te planten. Ook heeft zij een aantal open plekken gecreëerd.

Weetjes over ‘In de Dennen’

  • Er zijn verschillende plekken waar je mag parkeren
  • Routes zijn uitgezet met gekleurde paaltjes
  • Er zijn twee openbare toiletten aanwezig
  • Op meerdere plaatsen kom je picknicktafels tegen

Route

Het Sommeltjespad is een gevarieerde wandelroute van 1,5 kilometer. Om de weg te vinden ga je op zoek naar paaltjes in de vorm van kabouters. De punt van de muts is de te volgen route. De hele route is goed begaanbaar met een kinderwagen. Mede door deze korte afstand en de kinderlijke/speelse opzet is het een erg geschikte route om met kleine kinderen te lopen. Denk hierbij aan een leeftijd tot een jaar of acht. Onderweg zijn er meerdere plekken om even uit te rusten en/of te spelen.

Sommeltjes

Aan het begin van de route staat een bordje waarop uitgelegd wordt wat Sommeltjes zijn. Het zijn een soort aardmannetjes die in de buurt van de Waal gewoond hebben. Dit is een gebied in het midden van Texel. Hier zou een oude grafheuvel gelegen hebben waarop de Sommeltjes ‘s nachts dansten. Je ziet Sommeltjes bijna nooit doordat ze zich onzichtbaar en heel klein kunnen maken. Sommeltjes komen ’s nachts tot leven, maar verstenen overdag als de zon opkomt. Naast het pad kun je op verschillende plekken een aantal versteende Sommeltjes en paddenstoelen vinden.

Ontdekkingen tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen is er heel veel te zien. Om de paar meter kun je op zoek op de grond of in de bomen. Zo is er een vogelnestje in de bomen met een spiegel erboven. Op deze manier kun je vanaf de grond in het nestje kijken. Ook kom je onderweg houten dieren tegen zoals een muis en een konijn. Het laatste deel van de route is een stuk bos waar de bomen ogen hebben.

Bijdrage aan het Sommeltjespad

Iedereen kan een bijdrage leveren aan het Sommeltjespad. Overal langs de route vind je namelijk geverfde stenen met namen van kinderen (sommigen overleden) of met iets anders moois geverfd erop. Je vindt deze op allerlei plekken: achter bomen, onder struiken, in een holletje of gelegd in figuren. Naast stenen hangen er ook voorwerpen in takken van bomen. Denk hierbij aan gehaakte werkjes of spinnenwebben van kastanjes, wol en satéstokjes.

Het Sommeltjespad wordt regelmatig bezocht door nieuwsgierige wandelaars. Zelfs wanneer je na een paar dagen de route nogmaals loopt zul je veranderingen zien en kun je op verschillende plekken nieuwe ‘schatten’ vinden doordat het pad frequent bezocht wordt. Het blijft voor kinderen dus afwisselend om hier te komen.
© 2018 - 2024 Laris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 Tips voor uitjes met kinderen op Texel7 Tips voor uitjes met kinderen op TexelAan de westkant van Texel ligt een uitgestrekt strand. Water en zand doen het over het algemeen altijd goed bij kinderen…
Leuke uitstapjes met kinderen op TexelTexel is het grootste waddeneiland en makkelijk bereikbaar met auto of openbaar vervoer en de boot. Eenmaal op Texel gen…
Wandelen op Texel: meer dan alleen zee en strandWandelen op Texel: meer dan alleen zee en strandTexel, ons grootste Waddeneiland, leent zich uitstekend voor urenlange wandelingen over de vaak rustige, brede stranden.…

Oude pruimenrassen met vruchten zo groot als kersenOude pruimenrassen met vruchten zo groot als kersenKleine pruimen, zo groot als kersen met verschillende namen. Van kriek, belzen, effies, kroosjes tot mirabellen genoemd…
Hemelrijkse Waard: gloednieuw natuurgebied langs de MaasHemelrijkse Waard: gloednieuw natuurgebied langs de MaasHet kanaliseren van de Maas is een project dat gedurende de dertiger jaren van de twintigste eeuw plaatsvond. Bij het ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bess-Hamiti, Pixabay
  • http://www.npduinenvantexel.nl/5121/doen/wandelen/het-sommeltjespad-15-km
  • https://www.texel.net/nl/over-texel/nieuws-over-texel/wandelen-met-kinderen-op-texel
  • https://www.anwb.nl/landvananwb/het-sommeltjespad
Laris (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.