De pracht van natuurgebied de Grotelse Heide

De pracht van natuurgebied de Grotelse Heide Zin om een wandeling te maken door een prachtig stuk natuur? Dan zal natuurgebied de Grotelse Heide u verrassen. Het gebied is ontzettend gevarieerd met zijn bossen, heide, en vele soorten dieren. Vergeet uw fototoestel niet want verschillende watertaferelen zullen vragen om de nodige kiekjes. Ook aan een rustmomentje is gedacht, voor een drankje en hapje kunt u terecht bij een sfeervolle herberg.

Het Grotels bos

Het Grotels bos is een prachtig stuk natuurgebied dat ligt in de omgeving, Bakel, Aarle-Rixtel, De Mortel. Het natuurgebied is zo'n 121 ha groot. Het Grotels bos is gevarieerd en aantrekkelijk voor natuurliefhebbers. In de herfst vind je er vele soorten paddenstoelen en diverse soorten trekvogels. Er is een droog loofbos met berken en zomereiken, maar ook een nat loofbos met zwarte els en es. Geniet hier van de heide, het naaldbos en zelfs her en der een schietwilg. Op de Grotelse heide grazen o.a. een kudde halfwilde runderen (Aberdeen Angus), Schotse Hooglanders en schapen, welke soms tot erg dichtbij te benaderen zijn. Midden in dit natuurschoon stroomt een schitterend riviertje, de Esperloop.

Esperloop

Uit de Snelle loop vloeit een 8 km lang riviertje, dat rustig door het Grotels bos kabbelt, de Esperloop. Het is een van de zeldzame voorbeelden van een min of meer gave 'heidebeek'. Door het smalle beekje te volgen wordt u meegenomen langs een route door het prachtige Grotels bos. De Esperloop vloeit bij de buurtschap Grotel, ten zuiden van De Mortel, weer terug in de Snelle loop. Een deel van het water van deze beek is afkomstig van de zone langs de Peelrandbreuk. De Peelrandbreuk is een diepe geologische breuklijn, waar water van diep onder de grond opwelt. Daardoor bevat het water veel ijzer, maar is erg schoon. Mooi is ook, dat aan de oevers van de Esperloop beekdalplanten, dotterbloemen en zwarte zegge staan, welke ontzettend zeldzaam zijn in deze omgeving. Er wordt gezegd dat dit waarschijnlijk zal komen door fosfaatfixatie, dat door het hoge ijzergehalte wordt veroorzaakt. Doordat er geïnvesteerd is in natuur en landschap, door de natuurvriendelijke herinrichting van de Esperloop en de Snelle loop, zijn ook bijzondere diersoorten terug gekeerd, zoals de bronlibel.

Snelle loop

De Snelle loop is geen natuurlijke beek, maar een gegraven waterloop. In 2005 is de Snelle loop heringericht zodat deze een natuurlijke uitstraling heeft gekregen. Kleine watervalletjes, stromend over keientrapjes sieren de loop en prikkelen uw zintuigen. De Snelle loop vormt de gemeentegrens tussen de gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel. Meer naar het oosten vormde ze over enige kilometers de grens tussen de voormalige gemeenten Bakel, Milheeze en Gemert.

Bron: 70154, PixabayBron: 70154, Pixabay

De wortel van de Mortel

Voor bijzondere natuurliefhebbers is deze mediatoren, die gebruikt wordt voor radio-uitzendingen, een grote aanrader. Deze 127,7 meter hoge toren is namelijk sinds 2005 bewoond door bijzondere roofvogels: slechtvalken. Deze gebruiken de toren als broedplaats. Al vele jaren zorgen webcams ervoor dat deze vogels landelijk en zelfs wereldwijd gevolgd worden. Er zijn verschillende prachtige plekken waar de slechtvalken te spotten zijn. Vergeet uw camera met zoomfunctie niet!

Recreatieve poort

Ten zuiden van het Grotels bos ligt de Aarlese visvijver. De eigenaar van het Grotels bos ontwikkelt anno 2017 nabij de visvijver een recreatieve poort. Wanneer u dit gebied in het voorjaar van 2017 bezoekt, zult u zien dat de plannen al in volle gang zijn. Een forelvijver, om ook heerlijk in te pootje baden is in aanleg. Een klootschietbaan en een ATB-parcours zullen de recreatie op gang moeten brengen. En daarbij hoort natuurlijk ook een paviljoen voor een versnapering.

Wandelingen

Er zijn vanzelfsprekend vele wandelroutes die door dit mooie natuurgebied lopen. O.a. te verkrijgen bij VVV de Peel (Gemert-Bakel). Favorieten zijn daarbij:

De rondwandeling Ommetje Esperloop (12 km)

Deze prachtige wandeling voert u door de buurtschappen Grotel, Geneneind en Nuijeneind. De tocht loopt door natuurgebied de Grotelse Heide, een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, heide en grasland. u volgt er het beekje de Esperloop. Een deel van de tocht gaat door een agrarisch landschap. In Bakel is het tijd voor wat historie en kunt u de standerdmolen Sint Willibrordus uit 1752 bekijken. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Ommetje Hoogen Aarle (14km)

De tocht start in het plaatsje De Mortel en gaat richting het bosgebied de Nederheide, een gevarieerd bosgebied. De wandeling gaat echter snel over richting de Grotelse Heide. Deze wandeling is erg afwisselend wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Ook bij deze wandeling wordt de Esperloop gevolgd. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

GPS-rondwandeling Grotelse Heide (7 km)

GPS-wandelingen zijn deze tijd helemaal in. Zeker wanneer u veel wandelt heeft u misschien de voordelen van een GPS-toestel al ontdekt. U zult niet meer verdwalen tijdens een wandeling, waardoor wandelen in een bos of de vrije natuur een echt plezier wordt. Rondom Bakel bevinden zich ook GPS-wandelroutes die te bekijken en te downloaden zijn naar uw GPS-toestel.

Even een rustmomentje

Natuurlijk hoort bij een flinke wandeling ook een momentje van rust, even heerlijk genieten van al het moois dat u zojuist gezien heeft. Te midden van als het natuurschoon bevindt zich een Herberg, waar aan volwassenen, kinderen en dieren is gedacht.

Herberg Grotel's Hof

Op Bakels grondgebied ligt Herberg Grotel's Hof. Te midden van de omliggende dorpen Aarle-Rixtel, Beek en Donk, De Mortel en Gemert. Vanaf de herberg starten vele activiteiten. Precies voor de deur van de herberg ligt natuurgebied de Grotelse Heide. U kunt hier heerlijk genieten op het goed onderhouden terras, er is een kleine speeltuin en er staat water voor de honden. Ook tijdens koude winterdagen kunt u hier naar binnen om even op te warmen bij een warm drankje en een hapje.

Een paar nachten blijven?

Inderdaad, het is een ontzettend mooi gebied, waar het zeker ook voor meerdere dagen heerlijk toeven is. Een verblijf in het natuurgebied is hierbij mogelijk op verschillende locaties.

Bed and Breakfasts

Aldörrum

Heerlijk voor een ontspannen verblijf midden in de natuur met landelijke rust. U verblijft hier op loopafstand van het historische klokkendorp Aarle-Rixtel, en met de auto bereikt u binnen een kleine 10 minuten het stadsleven van Helmond.

Bed & Breakfast De Tomaat

Bed & Breakfast De Tomaat is vernoemd naar de naastgelegen tomatenkwekerij en ligt precies op de grens van Aarle-Rixtel en Beek en Donk. In de mooie omgeving liggen veel wandel- en fietsroutes. Bij een overnachting in deze B&B kunt u een rondleiding krijgen in de kassen. Na afloop mag u de tomatensoort Tasty Tom zelf proeven!

Pastorie de Mortel

Logeren in een monumentale pastorie uit 1886, in de gemeente Gemert-Bakel. Verblijft u graag in de natuur en waardeert u rust en ruimte, dan is een verblijf in deze prachtige pastorie een prima optie voor een kort of langer verblijf. De pastorie heeft een parktuin die een sfeer van rust ademt. Service, persoonlijke aandacht en gastvrijheid staan hier hoog in het vaandel.

Campings

Eco-Touristfarm de Biezen

Op deze camping wordt de oorspronkelijke omgeving en het waardevolle cultuur-historische natuurlandschap gerespecteerd. Het bedrijf wordt op ecologische wijze gerund en u vindt er een grote biodiversiteit aan bomen, planten en struiken. U bevindt zich tussen de vogels, insecten, bijen, hommels, amfibieën, vlinders en kleine en grote zoogdieren.

Aldörrum Minicamping

Deze sfeervolle camping ligt in een rustige omgeving, midden in het natuurgebied. Hier vindt u rust na een dag wandelen of fietsen. Er is gedacht aan oplaadpunten voor uw fiets, mooi sanitair en een gezellige ruimte met verschillende zitjes, een leestafel en een houtkachel.

Camping Grotelse Heide

Op camping Grotelse Heide, midden in het even zo genoemde natuurgebied, is het leuk verblijven met en zonder kinderen. De camping heeft een openluchtzwembad en een kinderboerderij. Herberg Grotel's Hof ligt pal voor de camping voor een lekker hapje of drankje.

Herberg de Brabantse kluis

Een hele grote aanrader! In de schaduw van het statige Missieklooster Heilig Bloed, wat nog steeds bewoond wordt door vele zusters, ligt Herberg de Brabantse Kluis. Ooit was dit het oude woonhuis van de kloosterboerderij. Nu is het omgebouwd tot een sfeervolle herberg met hotel. Ontwaak terwijl u luistert naar het geluid van de melkkoeien en geniet van al het moois wat deze omgeving te bieden heeft.

Tip
Voor meer informatie, bezienswaardigheden en fiets-en wandelroutes kunt u een bezoekje brengen aan VVV de peel in Gemert.
VVV Gemert-Bakel
Ridderplein 49
5421 CX Gemert
© 2017 - 2024 Spring, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kluis kopen of huren?Welke kluis kopen of huren?Vroeger was het heel makkelijk om een kluis te huren bij de bank. Tegenwoordig is dit bijna niet meer mogelijk. De meest…
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Wandelen en Fietsen in het Overijssels VechtdalHet Overijssels Vechtdal is een prachtig gebied, met vele verschillende landschappen. Om het Overijssels Vechtdal optima…
Fietsroutenetwerk in Noord-BrabantEen fietsroutenetwerk is een netwerk van fietsroutes die aan elkaar gekoppeld zijn door knooppunten. Elk knooppunt heeft…

Zware orkanen lijken steeds verder toe te nemen in krachtZware orkanen lijken steeds verder toe te nemen in krachtHet orkaanseizoen ‘Hurricane Season’ valt in de maanden juni tot en met november. In september 2017 raasde orkaan Irma o…
De Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landDe Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landIn de provincie Utrecht stroomt de Kromme Rijn, een riviertje dat loopt van Wijk bij Duurstede tot de stad Utrecht. De r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Infoteur Spring
  • http://www.klikprintenwandel.nl/wandelroutes/ommetje-esperloop/
  • http://www.starobv.nl/projecten/bosbeheer-grotels-bos
  • Afbeelding bron 1: 70154, Pixabay
Spring (35 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.