Het roze water van Lake Hillier in Australië
Net onder Northampton in het Australische Middle Island kan je een meer vinden, met een felroze kleur in plaats van het blauw dat we gewend zijn. De zee die er in de buurt ligt, laat zien hoe groot het contrast is. Het is erg moeilijk om bij dit meer in de buurt te komen, vanwege de vrije natuur en de slechte bereikbaarheid. Dit meer kan het beste vanuit de lucht bewonderd worden. De natuur heeft vele verrassingen voor ons waas gekleurde meren een onderdeel van zijn, maar wat is het mysterie achter deze kleur?
Het Lake Hillier in Australië
Lake Hillier ligt in een natuurgebied en is een meer van ongeveer zeshonderd meter lang en tweehonderdvijftig meter breed, gelegen tussen de eucalyptusbomen en zandstroken in Australië. In 1802 werd het meer voor het eerst ontdekt door Matthew Flinder. Matthew Flinder was een kapitein, hij leefde van zestien maart 1774 tot negentien juli 1814 en stond bekend als een navigator met veel talent.
Beschermd natuurgebied
Sinds 2012 maakt Lake Hillier officieel deel uit van een beschermd natuurgebied, genaamd 'Recherche Archipelago Nature Reserve'. Een opvallend kenmerk aan dit meer is de felroze kleur die behouden blijft wanneer het in flesjes wordt gestopt, terwijl bij andere gekleurde zoutmeren de kleur dan verdwijnt. Er zit veel zout in dit meer dat zich ophoopt aan de randen, waardoor er korsten van zout gemengd met zand ontstaan.
Middle Island
Dit roze meer ligt op Middle Island in Australië. In het westen van Australië is dit een onderdeel van een aantal eilanden bij elkaar, namelijk de 'Recherche Archipelago'. Het ligt hier vol met koraalriffen, waardoor het een populaire plek voor sportduikers is. Middle Island is de grootste van deze groep, het eiland zelf is echter nog geen zeven kilometer lang en onbewoond. Samen met nog twee groepen eilanden wordt het de Houtman Albrolhos genoemd, dit is een verzameling van honderdtweeëntwintig eilanden die in de westkust van Australië liggen. Het hoogste punt op Middle island heet Flinders peak. Het eiland is net als Lake Hillier niet makkelijk voor publiek toegankelijk, maar vanuit de lucht is het goed te bekijken.
Oorzaken van de roze kleur
De reden van de opvallende kleur van dit meer is puur natuurlijk en heeft meerdere oorzaken. Het betreft namelijk een perfecte samenwerking van meerdere organismes, maar ook algen en bacteriën spelen hierbij een rol. Mede daardoor is het belangrijk dat er niet teveel door mensen wordt ingegrepen, daardoor zou namelijk het proces verstoord kunnen worden.
Zout
Vroeger is er zout gewonnen uit dit meer, in ongeveer 1889 ging Edward Andrews de commerciële mogelijkheden van de zoutwinning onderzoeken. Samen met zijn twee zoons heeft hij hier een paar jaar gewoond. Waarschijnlijk door de ruige wildernis en de slechte bereikbaarheid heeft zoutwinning hier geen lange toekomst gekregen. Het voordeel daarvan is dat het beschermd kan worden als natuurgebied en nog lang kan blijven bestaan. Het zout in het water speelt een grote rol bij de kleurvorming, maar dat werkt alleen in samenwerking met bepaalde algen en bacteriën.
Algen en bacteriën
Een van de oorzaken van de roze kleur ligt waarschijnlijk bij het organisme met de naam; Dunaliella Salina. Deze alg in combinatie met de Halobacterie kan resulteren in de volmaakte kleur roze. Halobacteriën zijn halophilic micro-organismen, wat erop neerkomt dat ze alleen voorkomen in zoutwater met een concentratie zout dat op zijn minst vijf keer groter is dan in de oceaan.
De roze kleur van Lake Hillier
Halobacteriën kunnen een rood of roze kleur geven aan water omdat ze caroteen aanmaken, deze stof is tevens in wortels te vinden. De precieze kleur roze is dus afhankelijk van de combinatie van bacteriën, algen en natuurlijk het hoge zoutgehalte, waarbij de Halobacterie met name verantwoordelijk is voor de roze kleur. Hierbij is een perfecte samenwerking nodig, waardoor het moeilijk na te bootsen is.