Wandelgebied de Hobokense Polder te Antwerpen - België

Het natuurgebied de Hobokense Polders te Antwerpen is zeker een bezoekje waard. Kom alvast te weten welke fauna en flora er in het park zijn terug te vinden en ga mee op een virtuele wandeltocht van de AS-adventure-route. Zelfgemaakte foto's geven een zo compleet mogelijk beeld weer van dit mooie poldergebied aan de Schelde om zo je ervaring nog echter te maken.

De Hobokense Polder te Antwerpen, voor elk wat wil(d)s

Op een afstand van iets meer dan 10 kilometer, vertrekkende vanuit de Antwerpse binnenstad, kan je een klein stukje hemel op aarde terugvinden. Bereid je voor op een verrassende wandeling door een gebied van 100 hectare onverwachts groen, te midden van een industriegebied aan de Schelde.

Deze Polder wordt beheerd door VZW Natuurpunt. Voornamelijk een harde kern van vrijwilligers zorgt er voor dat het gebied er netjes en onderhouden bij ligt. In dit mooi onderhouden natuurgebied is er ruimte voor fauna en flora. Zo groeien er bijvoorbeeld maar liefst vier verschillende soorten orchideeën. Vanaf eind mei tot eind juni kan je in het park terecht voor de orchidee-spotting. Laat alles groeien en bloeien, dan hebben de wandelaars na jou er ook plezier aan. Naast deze orchideeën zijn er gedurende het jaar ook talrijke indrukwekkende bloesems aanwezig. Dit is een seizoensgebonden wandeling: afhankelijk van de periode van het jaar zullen je ervaringen verschillend zijn.

In december 2012 werden er twee fotovallen in het reservaat geplaatst. Zo hebben de medewerkers van natuurpunt kunnen vaststellen dat er ook een aantal zoogdieren in het park leven, waaronder een vossenpaar en minstens één steenmarter. Naast deze zoogdieren leeft er een wel heel bijzonder insect, enkel maar in Hoboken reeds vastgesteld, namelijk de Hobokense Vlieg. Het is een heel klein vliegje van amper twee millimeter groot, behorende tot de soort van de mineervliegen. Deze vliegensoort kenmerkt zich door het hebben van larven die gangen vormen (mineren) in de bladeren van planten. De vogelaars onder ons kunnen hun hart ophalen in drie speciaal voor hen ontworpen uitkijkpunten. En ten slotte is er omwille van de uitgestrektheid en de gevarieerdheid van het gebied ook een zeer uitgebreide vlinderpopulatie in deze prachtige polder terug te vinden. Effectief, voor elk wat wil(d)s dus.

De AS-Adventure wandeling

Je kan deze wandeling op veel verschillende plaatsen beginnen en alsnog kiezen welke van de vier routes je wilt doen. Een goed beginpunt is op het einde van de Boombekelaan, bij de Jachtclub van Hoboken. Dat is op het bijgevoegde kaartje helemaal links onderin de hoek. Zoals je kan zien niet onmiddellijk een startplaats voor de doorsnee bezoeker en daarom zal je hier ook minder andere wandelaars tegen het lijf lopen. Er zijn vier verschillende wandelingen, eventueel te combineren met elkaar. Er is een rolstoelpad, een wandeling van 1 kilometer, een van 3,5 kilometer en een van 7,5 kilometer.

Minpunten aan de wandeling

  • Als je het kaartje en de paarse wandelroute goed bekijkt dan zie je dat vergissen erg makkelijk is. Vooral ter hoogte van de Grote Leigracht is dat het geval. Een foto maken van het kaartje, ter plaatse bij aanvang van je wandeling of gewoon een uitgeprinte versie er van mee brengen is aangeraden voor wie het maximum uit zijn wandelervaring wenst te halen.
  • Tijdens de tocht zijn niet alle plaatjes even duidelijk aangegeven. Soms lijkt er ook een paaltje verdwenen te zijn, goed opletten is de boodschap.
  • Al is het gebied goed onderhouden, het heeft te kampen met vandalisme en dit laat zijn sporen na. Ook zijn niet alle wandelaars even milieuvriendelijk en kom je daardoor nu en dan wat zwerfvuil tegen.

Wat maakt deze wandeling tot een aanrader

  • De AS-Adventure route neemt je mee door het grootste deel van het natuurgebied. Je wandelt langs de Schelde, door heidegebied, langs een vijver, door de weide, over speciale verhoogde houten wandelpaden in moerassig gebied en door een bos. En dat alles over een afstand van slechts 7,5 kilometer. Afwisseling gegarandeerd dus.
  • In de polder kan je diverse fauna en flora terugvinden.
  • Het volledige natuurgebied is verrijkt met educatieve informatieborden en mooie uitkijkpunten.


De grootste troef van de Hobokense Polders is het afgebakende gebied van 24 hectaren waar het hele jaar door grote grazers worden ingezet om het gebied te begrazen. Je vindt er een kudde Galloway-runderen en Konik-paarden. Zowel volwassen dieren als kalfjes en veulens lopen er in alle vrijheid te grazen. Indien je met je hond zou komen wandelen, let er dan zeker op dat je deze aan de leiband houdt. In het speciaal afgebakende stuk waar de grote grazers staan, staat er duidelijk aangegeven op borden dat er in het verleden reeds incidenten geweest zijn met kalfjes en honden. Dit is ook aan de dieren zelf te merken die zeer beschermend optreden als je met je viervoeter te dicht bij hun jongen komt.

Wanneer je de wandeling begonnen bent aan de Boombekelaan dan loop je het laatste stukje van de AS-route langs de Schelde. Hier word je getrakteerd op de combinatie van industrie in een mooie en weidse landelijke omgeving. Compleet met kerktorentjes afgebakend in een uitgestrekt vergezicht. Gedurende de gehele wandeling voel je de liefde voor natuur van de beheerders van dit stukje groen. Bijzondere dank gaat dan ook uit naar VZW natuurpunt die dit stukje groen gemaakt hebben tot wat het is.


© 2015 - 2024 Stoelstraat13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenAntwerpen en zijn acht zeer verschillende districtenWanneer we Antwerpen zeggen, denkt iedereen vrijwel onmiddellijk aan Antwerpen centrum, met de Meir en de De Keyserlei.…
De Eilandspolder: natuur en recreatieDe Eilandspolder is een laagveen natuurgebied in Noord-Holland, gelegen in de gemeenten Schermer en Graft-De Rijp. Het i…
Inpolderen, het nut van de randmerenInpolderen, het nut van de randmerenMet het inpolderen van delen van het nieuwe IJsselmeer, kreeg Nederland grote stukken nieuw land. Vreemd genoeg, zo lijk…
De stad Groningen en haar molensDe stad Groningen heeft in het verleden een groot aantal molens binnen haar gemeentegrenzen gehad. Op de bastions rond d…

De Bekkendelle in het Nationaal Landschap WinterswijkDe Bekkendelle in het Nationaal Landschap WinterswijkDe naam Bekendelle is afkomstig van Bek-en-Delle (Beek en Dal). In het Achterhoeks ook wel Bekkendelle genoemd. De Beken…
De voortplanting van de witte en zwarte neushoornDe voortplanting van de witte en zwarte neushoornNeushoorns zijn imponerende dieren. Op de olifant na zijn ze de grootste landdieren die op de wereld rondlopen. De vraag…
Bronnen en referenties
  • http://www.hobokensepolder.be/
  • Afbeeldingen uit eigen bron
Stoelstraat13 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.