Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch Nationaal Park De Biesbosch, ook wel gewoon De Biesbosch genoemd, is een natuurgebied gelegen op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 94 km2, en werd in 1994 uitgeroepen tot nationaal park. Het is nu een zeer bekende toeristische locatie, en zeer populair bij natuurliefhebbers.

Geschiedenis

De Biesbosch is ontstaan doordat op 19 november 1421 een heftige storm zorgde voor een dijkdoorbraak. Bij deze dijkdoorbraak zijn ongeveer 2000 mensen om het leven gekomen. Deze ramp wordt ook wel de Sint-Elisabethsvloed genoemd.

Kinderdijk

Toen het ergste geweest was en de storm ging liggen, gingen de mensen naar buiten om te kijken of er nog dingen te redden vielen. Ze klommen op de dijk omdat ze vanaf daar een goed overzicht hadden. Tot hun verbazing zagen de mensen een wiegje aan komen drijven. Toen de wieg al maar dichterbij kwam, zagen de mensen iets bewegen. Het was een kat die door heen en weer te springen ervoor zorgde dat de wieg niet kantelde. Toen de wieg uit het water gehaald werd, bleek dat er ook nog een slapende baby in lag, ongedeerd en wel.

Tweede Wereldoorlog

De Biesbosch was in de Tweede Wereldoorlog een ideale locatie om mensen en spullen te verstoppen. Het was namelijk erg moeilijk om iets of iemand te vinden op het wilde begroeide terrein. Je moest ook goed de weg kennen, anders was de kans groot dat je zou verdwalen.

De vier delen

De Biesbosch bestaat uit vier delen:
  • Sliedrechtse Biesbosch
  • Hollandse Biesbosch
  • Brabantse Biesbosch
  • Dordste Biesbosch

Sliedrechtse Biesbosch

De Sliedrechtse Biesbosch ligt het meest noordelijk. Door de afsluiting van de Haringvliet is dit deel het enige van de vier delen dat nog een groot getijdenverschil heeft. In het oosten van dit deel ligt één van de laatste rivierduinen structuren in Nederland. De naam is te verklaren door het dorp Sliedrecht, dat voor de Sint-Elisabethsvloed in dit gebied lag. Door de vloed is dit dorp verloren gegaan. Later is dit dorp opnieuw opgebouwd en het bestaat nog steeds, onder de oude naam Sliedrecht.

Hollandse Biesbosch

Dit deel ligt helemaal in het westen van de Biesbosch. In dit gebied leven tevens de meeste vogels. De Hollandse Biesbosch was onderdeel van de voormalige Zuid-Hollandse Biesbosch.

Brabantse Biesbosch

De Brabantse Biesbosch is het gebied dat aan de oostkant van de rivier de Nieuwe Merwede ligt. Veel stukken land gelegen binnen de Brabantse Biesbosch worden gebruikt voor landbouw. Alleen de Zuidwaard (de zuidelijke zijde het gebied) is intact gebleven als natuurgebied.

Dordtse Biesbosch

De Dordtse Biesbosch heeft een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare, gelegen op het Eiland van Dordrecht. Dit gebied bestaat uit allemaal verschillende stukken grond, die ‘platen’ worden genoemd. Voorbeelden van deze platen zijn de Janusplaat en de Tongplaat.

Recreatie

Er is uiteraard veel te doen in De Biesbosch. Men kan er wandelen, fietsen, dieren spotten, kanoën, viesen en nog veel meer. Tevens vaart er een rondvaartboot. Het park heeft drie bezoekerscentra die allemaal activiteiten en excursies verzorgen.
© 2015 - 2024 Joost01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…
Natuurschoon en gebieden in de Drechtsteden (Zuid-Holland)Natuurschoon en gebieden in de Drechtsteden (Zuid-Holland)De Drechtsteden is een regio in Zuid-Holland waar drie rivieren samenkomen, Beneden-Merwede, Noord en Oude Maas. De regi…
Kanovaren in de BiesboschNationaal Park de Biesbosch is met ruim 9100 hectare, één van Nederlands grootste natuurgebieden. Het is zelfs het groot…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…

Aokigahara bos in Japan; beter bekend als het zelfmoordbosAokigahara bos in Japan; beter bekend als het zelfmoordbosIn Japan bestaat er een plek die als een zelfmoordbos is gaan dienen, namelijk het Aokigaharabos. Om de een of andere re…
Het noorderlichtHet noorderlichtAls er uitbarstingen van plasmawolken gaande zijn op de zon dan kan een hoeveelheid geladen deeltjes met behulp van de o…
Bronnen en referenties
  • http://spreekbeurten.info/biesbosch.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Biesbosch
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dordtse_Biesbosch
  • http://www.np-debiesbosch.nl/documents/home.xml?lang=nl
Joost01 (13 artikelen)
Laatste update: 16-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.