Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt?

Hoe voorkom je dat je door de bliksem wordt geraakt? Kun je veilig op zolder slapen? Wat doe je als je aan het fietsen bent tijdens een onweersbui? Beschermt een auto tegen blikseminslag? Ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat jij niet door de bliksem wordt geraakt. Bliksem kan levensgevaarlijk zijn. Overleef je een blikseminslag (wat ook vaak voorkomt), dan kun je last krijgen en houden van psychische veranderingen en lichamelijk sta je er ook vaak een stuk slechter voor. Onder meer hartstoornissen komen voor. Je hart kan tijdelijk stoppen tijdens de inslag, waardoor je tijdelijk minder zuurstof krijgt door het uitvallen van de ademhaling. Het is in elk geval slimmer om te zorgen dat je niet door de bliksem wordt geraakt. Maar hoe doe je dat?

Onweer dichtbij of niet?

Je loopt gevaar om door de bliksem geraakt te worden als je niet meer de tijd hebt om tot tien te tellen tussen de bliksemflits en het geluid van de donder. Je kunt de afstand 'tien seconden of minder' dus aanhouden voor de gevaarsafstand.

Binnenshuis

Bliksem raakt het liefst het hoogste punt van de omgeving. In een woonwijk is de kans klein dat dat net jouw huis is. Mocht het toch gebeuren dat je huis wordt geraakt, dan heb je op een normale zolder in een betonnen huis weinig kans dat je veel last hebt van de inslag. De betonnen constructie kan de stroom opvangen. Heb je een houten dakopbouw? Dan heb je extra kans op brand.

Wat gebeurt er met een inslag?

De CV-ketel zal samen met de water- en gasleiding het 'doelwit' zijn van de bliksem. De geaarde leidingen hebben een vanglading die kan ontspringen. De stroom kan uitvallen en er kan brand onstaan in je huis, afhankelijk van hoe groot de ontlading is.

Kans

De kans is echter klein dat dit gebeurt. Als je schoorsteen of rookgasafvoer niet ver uitsteken (of niet (veel) verder dan bij andere huizen in de buurt), is de kans zeer klein dat de bliksem bij jou inslaat. Daarbij zal jij er zelf niet door geraakt worden als je binnenshuis bent.

Voorkomen

Je zou een bliksemafleider op je huis kunnen plaatsen. De secundaire bliksemschade sluit je dan echter niet uit. Wel kun je ermee voorkomen dat zich te veel spanning opbouwt op het dak. De grote stroom wordt afgevoerd.

Onderweg

Zit je in de auto? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beschermen de rubberen banden niet tegen onweer. Het is juist de 'kooi' van de auto die voor bescherming zorgt. Autocarrosserieën worden gemaakt van metaal, en metaal is een geleidend materiaal. Het is onmogelijk om tussen de boven- en de onderkant van de auto een verschil in spanning te krijgen. De geleiding kan daardoor niet naar jou als persoon in de auto doortrekken. Zit je dus in de auto, dan zit je veilig genoeg. Stap niet uit en wacht tot het onweer ver genoeg is.

Op het water

Hier is het gevaar het grootst. Water is bovendien een sterke geleider, dus als je in het water bent, moet je er zo snel mogelijk uit. zelfs als jij niet rechtstreeks wordt geraakt, kan het water een stroomstoot geleiden waardoor je bewusteloos/in shock raakt en verdrinkt.
 • ! Zoek zo snel mogelijk de wal op.
 • Ben je aan het vissen? Berg je hengel op.
 • Surf je? Laat eventueel zeil vallen en hurk op de surfplank.
 • Met meerdere mensen zwemmen? Houd minimaal drie meter afstand van elkaar.
 • Blijf uit de buurt van metalen constructies.

Je bent het 'veiligst' op een metalen schip, maar je moet wel zo veel mogelijk afsluiten (schuifdak, ramen, deuren, ventilatiegaten) en binnen blijven.

Buiten

Ben je buiten tijdens het onweer?
 • Schuil, het liefst in een stenen gebouw, onder een tunnel, of onder een viaduct.
 • Geen gebouwen in de buurt? Schuil dan het liefst onder een boom - en dan niet de hoogste in de omgeving.
 • Blijf minimaal drie meter van andere mensen vandaan.
 • Geen schuilplaats? Neem een hurkpositie aan. Maak jezelf klein en vermijd te veel contact met de grond.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?Hoe ontstaat bliksem? En hoe ontstaat onweer?In Nederland onweert het gemiddeld 25 dagen per jaar. Ieder jaar vallen er daarbij één of twee doden doordat zij door de…
Bliksem: wat moet je doen als de bliksem inslaat in je auto?Bliksem: wat moet je doen als de bliksem inslaat in je auto?Auto’s worden wel eens getroffen door bliksem. Er wordt wel eens gezegd dat je je auto tegen de vangrail moet zetten als…
Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…

De berk en heel veel berkenzaad buiten en binnenDe berk en heel veel berkenzaad buiten en binnenWie dicht in de buurt een berkenboom heeft staan weet dat het soms kan sneeuwen in augustus. Geen witte sneeuw maar wel…
Gaatjes in het pruimenblad door een schimmelinfectieGaatjes in het pruimenblad door een schimmelinfectieEr zitten gaatjes in het pruimenblad. En niet zomaar gaatjes. Neen, gaatjes die erop lijken alsof erop geschoten is met…
Bronnen en referenties
 • http://wibnet.nl/hoe-zit-dat/hoe-voorkom-je-dat-je-door-de-bliksem-getroffen-wordt
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bliksem
 • http://www.bliksem.nl/themabladen/thema_onweer-op-het-water.pdf
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.