Welke klimaten zijn er?
Er zijn veel verschillende klimaten, maar hoe worden ze allemaal bepaald en waar vind je ze? Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, maar hoe zit dat met bijvoorbeeld Sumatra en Siberië? Daar vind je een tropisch regenwoudklimaat en een landklimaat. Daar zijn de weersomstandigheden enorm verschillend van de onze.
Tropisch regenwoudklimaat
In Sumatra worden de bomen wel dertig meter hoog. Je kunt elk moment op een insect trappen. Het is er altijd broeierig warm, het hele jaar door, nooit kouder dan 18 graden Celsius. Door de warmte stijgt lucht en krijg je aan het eind van de middag enorme stortbuien. Het is hier dus altijd vochtig. Daarom groeien er zoveel planten en bomen. Dit zijn regenwouden, oerwouden. In Indonesië is dat de rimboe, in India is het jungle en in Afrika en Zuid-Amerika heet het de bushbush. Dit is een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar is de temperatuur hoog en er valt ook altijd veel neerslag.
Savanneklimaat
Aan de randen vind je het savanneklimaat. Daar is het even warm, maar droger. De bomen staan verder uit elkaar, er groeit gras en er leven giraffes, olifanten en andere grote zoogdieren. Het hele jaar is de temperatuur hoog en er valt veel neerslag, maar met een droog seizoen.
Woestijnklimaat
In de Sahara is het heel droog. Er valt soms in vijf jaar geen druppel regen. In andere woestijnen regent het wel wat vaker, maar niet meer dan 250 mm neerslag per jaar. Het kan hier soms wel 50 graden in de schaduw zijn. Aan de grond kan het zelfs wel 80 graden worden. 's Nachts kan het juist gaan vriezen. Dit is een woestijnklimaat. De meren zijn opgedroogd en er zijn grote zoutvlaktes. Hier zijn het hele jaar door hoge temperaturen en valt maar weinig neerslag, minder dan 250 mm per jaar.
Steppeklimaat
Aan de rand van de woestijn, zoals in Zuid-Afrika, vind je nog een ander droog klimaat, het steppeklimaat. Daar regent het iets vaker dan in de woestijnen, zodat er allerlei grassen en struikjes groeien. Op de steppen leven grote kuddes zebra's, antilopen en gnoes, op de vlucht voor leeuwen of hyena's. De steppen trekken veel toeristen. In de wildparken van Afrika, willen mensen foto's maken van leeuwen en andere wilde dieren. Het hele jaar door zijn de temperaturen hoog en er valt weinig neerslag, maar meer dan 250 mm per jaar.
Gematigd zeeklimaat
Robin Hood hield zich vroeger schuil in het enorme loofwoud van Sherwood Forst. Engeland bestond toen uit heel veel bos. Een prima schuilplaats. De meeste bomen zijn gekapt voor landbouw en steden. Hier zijn zelden strenge winters of hete zomers. Er is vaak druilregen, wat komt door de zee.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Er zijn er koele zomers en zachte winters en er is altijd neerslag.
Middellandse Zeeklimaat
Iedere zomer gaan miljoenen mensen uit Noord-Europa, naar de zon aan de Middellandse Zee. Het klimaat hier heet dan ook het Middellandse Zeeklimaat. Dat betekent dat er warme droge zomers zijn en zachte winters, met wat neerslag. Oudere mensen die niet meer werken overwinteren hier. Er groeien vooral loofbomen, zoals olijfbomen en pijnbomen. Dit klimaat vind je ook in de VS, Chili, Zuid-Afrika en Australië. Er zijn hete droge zomers en zachte winters met meer neerslag.
Landklimaat
De winters in Siberië zijn ijzig koud, de zomers best warm. De rivier de Lena bevriest in de winter en wordt dan gebruikt als autoweg. Melk wordt 's winters bevroren aan een stok verkocht. Dit is een landklimaat. De invloed van de zee merk je niet. Er groeien vooral naaldbomen. Dat noem je ook wel een taiga. De ondergrond is hier bijna overal altijd bevroren. Dat is permafrost. Een spoorlijn wordt op heipalen in de bevroren grond vastgezet, als de bovenste laag in de zomer ontdooit, zakt de spoorlijn niet weg. Hier vind je warme zomers en koude winters met altijd neerslag, maar weinig.
Poolklimaat
In het grootste deel van Groenland ligt veel sneeuw en ijs dat nooit smelt. Het vriest er vrijwel altijd en er groeien daardoor geen planten. Dit is een poolklimaat. De zon staat altijd laag aan de hemel en in de winter is er geen zon. In de zomer juist de hele dag. Het vriest vrijwel altijd en er is weinig neerslag door de kou.
Toendraklimaat
Op hoge bergen, zoals de Alpen, de Andes en de Himalaya, ligt ook eeuwige sneeuw. Aan de randen van Groenland komen de temperaturen in de zomer een paar maanden boven nul. Daardoor kunnen er grassen, mossen, struikjes en allerlei kruiden groeien. Dat is een mooi en kleurrijk gezicht. Daar leven ook de Groenlanders. Net als in Siberië is ook hier permafrost. In het deel waar nog wat groeit, heerst een toendraklimaat. De temperatuur is hier altijd laag en er is veel neerslag door stuwingsregens.