Herfst- of najaarsdip bestrijden met natuurlijke middelen

Herfst- of najaarsdip bestrijden met natuurlijke middelen De bladeren vallen van de bomen, het wordt kouder, de dagen worden een pak korter en de meeste mensen krijgen er last van: de herfst- of najaarsdip. Weemoedigheid, depressief, geen zin om nog buiten te komen, geen zin om nog iets te doen. Naar pilletjes grijpen is niet echt een oplossing. Lui in de zetel of in je bed blijven ook niet. Het gaat dan vaak van kwaad naar erger. Beter is het om op natuurlijke wijze iets aan die herfstdip te doen. Genieten van kleine dingen, veel herfstfruit en -groenten eten, aan sport doen, starten met een nieuwe hobby, eindelijk die droom waarmaken en vooral veel buiten komen!

Herfst in 't land!

Op 21 september is het weer zo ver, althans op de kalender: de herfst is weer in het land! Nochtans is dit niet de enige datum die telt. De natuur beslist er soms anders over. Soms is het begin september al guur weer en zijn de blaadjes al van de bomen gevallen. Soms moeten we wachten tot november alvorens de bomen hun prachtige kleuren krijgen en daarna de grond tooien met een bont tapijt. Maar hoe dan ook, de koude en donkere periode is na de zomer weer in aantocht.

Herfst - of najaarsdip

Vele mensen houden niet van de herfst. Gedaan met buiten zitten op het terras, gedaan met de barbecueparty's, gedaan met de late avonden onder vrienden. Rond zeven, acht uur is het donker en vlucht iedereen naar binnen, elk achter zijn eigen televisietoestel of laptop. Weg gezelligheid! Het liefst van al zou je veranderen in een beer, wegkruipen in je hol en pas terug te voorschijn komen wanneer de lente in aantocht is. Spijtig genoeg kunnen wij mensen dit niet en moeten we ons door herfst en winter sleuren. Of toch niet, want ook aan de herfst zijn leuke en gezellige kantjes. Als je hiervan kan genieten, zal je zien dat je helemaal niet depressief hoeft te zijn!

Herfstdip op natuurlijke wijze bestrijden

Wie zich depressief of lusteloos voelt, durft al eens naar pilletjes grijpen. Dit is echter helemaal niet nodig. Je kan je herfstdip ook op natuurlijke wijze te lijf gaan.

Genieten

Eerst en vooral is het belangrijk om niet in je schulp te kruipen en volop te genieten. Genieten van de herfst? Ja hoor. Genieten van de prachtige kleuren, genieten van de herfstgeuren, genieten van de prachtige natuurtaferelen. Mist en nevel, spinnenwebben waar dauwdruppels aanhangen, schitterende zonsondergangen, paddenstoelen. Je kan zelfs genieten van het geluid van de regendruppels tegen de ramen. Toegeven, dat mag geen weken aan een stuk duren. Geniet er van dat alles trager mag gaan, dat je al eens gezellig met een dekentje op de sofa mag kruipen met een goed boek of een leuke film.

Lees een goed boek

Heb je ook zo'n stapel ongelezen boeken, waarvan sommige zelfs nog ingepakt zijn? Het is nu of nooit! Wanneer het buiten koud is of wanneer de regen tegen de ruiten gutst, is het het ideale moment om op de bank te kruipen met een dekentje en dat mooie boek dat je ooit gekocht hebt. Trek een paar uur uit om eens flink door te lezen. Vergeet alles en iedereen om je heen en laat je meeslepen door het verhaal. Zalig! Je kan Nederlandstalige boeken lezen of je kan eens een boek in een vreemde taal lezen. Zo steek je er ook nog eens wat van op!

Herfstfruit en -groenten eten
Het is algemeen geweten dat het gezonder is om seizoensfruit en -groenten te eten. Zomerfruit en -groenten zijn in de herfst meestal flets, ingevoerd en zonder smaak. Veel vitaminen zitten er ook al niet meer in. Schakel dus over op de gezonde fruit- en groentesoorten die de herfst voortbrengt. Denk hierbij aan kweeperen, mandarijntjes, clementijnen, bramen, noten, druiven, kaki's, kastanjes, peren en appelen. Toegegeven, het aanbod is zeker kleiner dan in de zomer, maar daarom niet minder lekker. Qua groenten heb je nu veel koolsoorten, lekkere wortelen, paddenstoelen, pompoenen, bieten en rapen. Allemaal boordevol vitamientjes om gezond de winter door te komen!

Opruimen en rommelmarkt

Nu het kouder wordt, zit je meer binnen. Maak van de gelegenheid gebruik om eens flink op te ruimen. Kamer per kamer, kast per kast. Wat je niet meer gebruikt of wat je niet meer nodig hebt, kan je proberen te verkopen op een rommelmarkt of via internet. Zo brengt het nog wat op ook. Denk ook eens aan de foto's die overal rond liggen te slingeren. Zet je eens een paar avonden aan tafel en maak een mooi fotoalbum. Geniet van de herinneringen.

Kleren uitzoeken

De zomer is gedaan, de zomerkledij kan terug op zolder of in dozen. Haal de winterkleren boven en kijk wat nog bruikbaar is. Wat kan je met wat combineren. Na zes maanden ben je al lang vergeten wat je allemaal had. Je zal blij zijn die behaaglijke trui terug te vinden en die mooie broek. Doe weg wat je zeker niet meer wil aandoen en maak een lijstje van wat je zeker wil kopen tijdens de volgende shoppingronde. Een leuk vooruitzicht!

Maak het binnen gezellig

Ook binnen in huis kan je het heel gezellig maken. We spreken wel van de grote voorjaarsschoonmaak, maar ook in het najaar kan je er eens met de grove borstel doorgaan. Alles proper maken, alle spinnenwebben opzuigen, overal het stof opkuisen. De zomerspulletjes proper opbergen en de herfstspulletjes bovenhalen. Wat extra kussens, een dekentje op de zetel, een paar kaarsjes hier en daar, sfeervolle lampjes op de tafels. Je kan ook mooie overgordijnen kopen om het lekker knus te maken binnen. Ook voor grotere werken binnenshuis is het nu het ideale moment. Een likje verf op de muren en je kamer krijgt een heel nieuwe look.

Bereid de komende feestdagen voor

De herfst is ook het seizoen van heel wat feestdagen. Halloween met zijn typische kleuren en attributen. Zoek al wat oranje, paars en zwart is bij elkaar, graaf spoken, spinnen en griezels op uit kelder of zolder. Een hartelijk weerzien na een jaar. Sinterklaas is meer een kinderfeest in België, maar in Nederland beleven ook volwassenen er heel wat plezier aan. Tijd om aan het denken te gaan over de surprise en over het kopen van de juiste cadeautjes. Kerst is nog ver verwijderd en hoort eigenlijk bij de winter. Toch kan je nu al aan de voorbereidingen beginnen. Wie zelf kerstkaarten maakt, begint nooit vroeg genoeg. Ook cadeautjes kan je nu op je gemak en misschien wel goedkoper op de kop tikken. Een paar namiddagen shoppen en je vermijdt de eindejaarsdrukte.

Begin een nieuwe hobby

Nu je toch veel tijd binnen moet doorbrengen, kan je misschien aan een nieuwe hobby beginnen. Het haalt je vanachter je computer- of televisiescherm, doet je soms buitenshuis komen en laat je nieuwe mensen ontmoeten. Denk aan dansen, een nieuwe sport, creatief knutselen of breien, het maken van kerstkaarten, fotografie, een nieuwe taal leren, een kook- of wijncursus, etc. Keuze genoeg!

Schrijven

Altijd gedroomd om een boek te schrijven? Herfst- en wintermaanden zijn hier perfect voor. Lange avonden, koud buiten, warm en gezellig binnen. Ok, laat de hersenspinsels maar komen. Wie weet schuilt er wel een echte auteur in je. Geen moed om dikke boeken of lange verhalen te schrijven? Probeer artikels te schrijven. Waarom niet voor InfoNu? Informatie en foto's opzoeken over wat je al altijd geboeid heeft en delen met andere mensen. Een leuk en creatief tijdverdrijf! Opgepast: schrijven werkt verslavend!

Zoek de zon op

Met "zoek de zon op" wordt niet bedoeld dat je nu onmiddellijk een reis naar Ibiza moet boeken. Neen, zoek gewoon de zon op in je eigen huis of op kantoor. Trek de rolluiken omhoog en laat de laatste zonnestralen binnen. Zoek de zonnigste kamer in je huis op, of de zonnigste plek op kantoor, en installeer je zoveel mogelijk op die plek. Licht is erg belangrijk in de herfst en tijdens de winter. Probeer dus zoveel mogelijk het licht en de warmte van de zon op te zoeken. Zo heb je bovendien ook minder snel koud en moet je de verwarming minder hoog zetten. Nog eens een besparing voor je portemonnee ook!

Koop een lichtlamp

Haat je het ook zo wanneer je 's morgens je ogen opentrekt en alles is donker? Koop dan een lichtlamp. Wanneer je wekker afgaat, wordt je kamer langzaam gehuld in natuurlijk licht. Wanneer je uit je bed kruipt, is het dus niet donker meer en kan je vol frisse moed aan je dag beginnen.

Verlucht het huis

Gooi regelmatig ramen en deuren open. Ook in de herfst en de winter moet het huis verlucht worden en moet er frisse en zuivere lucht binnenkomen. Steeds dezelfde, warme en vervuilde lucht inademen is heel ongezond. Het maakt je loom, suf en moe.

Een paar dagen vakantie nemen

Bij vakantie nemen, denken de meeste mensen aan de zomer of aan wintersport. Toch kan het ook geweldig zijn om er eens even tussen uit te knijpen wanneer er een paar mooie najaarsdagen worden aangekondigd. Die uitstap kan even over de grens zijn, maar het kan even goed in eigen streek. Lekker genieten van de laatste zonnestralen tijdens een wandeling en van de warmte achter het glas in de veranda. Als het meezit zelfs nog even een glaasje drinken op een terras of genieten van de zeebries.

Wandelen, fietsen, lopen
Belangrijk in de herfst en in de winter is licht. En dat licht haal je buiten. Tracht dus zo veel mogelijk buiten te komen. Maak een stevige wandeling, fiets een eindje, ga lopen, laat de hond buiten, trek in het weekend naar zee of naar het bos. Vergeet vooral je fototoestel niet! In de herfst heb je overal prachtige kleuren en een schitterende wolkenhemel, zelfs wanneer het gaat regenen. Geen tijd omdat je moet werken? Is het donker wanneer je vertrekt en donker wanneer je terug thuiskomt? Maak dan een fikse wandeling onder je middagpauze. Lekker veel licht en het helpt ook nog eens tegen het gevreesde middagdipje.

Heb je genoeg inspiratie opgedaan en loop je nu over van energie? Neem dan toch even de tijd om een planning op te maken, zodanig dat je weet wanneer je wat gaat doen. Begin niet aan alles tegelijkertijd, want dan word je weer depressief omdat je niet alles gedaan krijgt. En dat is niet echt de bedoeling. Terug een dipje? Kom eens kijken voor nieuwe ideeën!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is er ook een voorjaarsdip?Is er ook een voorjaarsdip?De najaarsdip kennen we allemaal wel, maar steeds meer mensen denken last te hebben van een zogenaamde voorjaarsdip. Het…
Last van een najaarsdip?Last van een najaarsdip?Je zou het niet denken, want het weer is begin van herfst nog helemaal niet zo slecht. Toch kunnen de vallende blaadjes,…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Herfstdip, najaarsdip, winterdip, winterdepressie: en nu?Herfstdip, najaarsdip, winterdip, winterdepressie: en nu?Ben jij ook zo iemand die als een berg opziet tegen de tijd dat de blaadjes gaan vallen en de donkere tijd weer aanbreek…

De maan en zijn andere kleuren en namenDe maan en zijn andere kleuren en namenDe maan draait om de aarde en wordt verlicht door de zon. Niet altijd zien we de maan omdat vanaf de aarde gezien de maa…
De meteorologische herfst en de astronomische herfstDe meteorologische herfst en de astronomische herfstDe herfst is een van de vier seizoenen die we kennen in Nederland. Kenmerkend voor de herfst zijn de prachtig gekleurde…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.